Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, tak jak w temacie, jak myślicie, co będzie najlepsze na "trzeciego" do Labidochromis Caeruleus oraz Auloncary Fire Red ? Myślałem nad Cynotilapia Hara bądź też Afra.  Co sądzicie? Akwa 300l 120x50x50 

Posted (edited)

Ja myślę, że powinieneś najpierw pozbyć się tego plastiku, a potem możemy dyskutować o dobieraniu obsady do Yellow :P;) 

Edited by MatiK
  • Like 2
Posted

Faktycznie, Te "Auloncary" to plastik, lecz, fakt faktem że są dosyć sympatyczne z wyglądu ? chyba że jakieś inne Auloncary zamiast "syntków" aczkolwiek na razie zostaje przy tych ? Salouosi Coral też mnie urzekły, i myślę że też na tym forum znajdą się jacys zwolennicy FireRed 

Posted
Teraz, dartholo60 napisał:

to plastik, lecz, fakt faktem że są dosyć sympatyczne z wyglądu

Kwestia gustu... ;) 

3 minuty temu, dartholo60 napisał:

chyba że jakieś inne Auloncary zamiast "syntków"

Znajdzie się kilka Aulonocar do tego baniaka, np. Aulonocara Stuartgranti Gallireya Reef bardzo fajnie uzupełniałaby się Yellow.

3 minuty temu, dartholo60 napisał:

Salouosi Coral też mnie urzekły

Cóż, znowu kwestia gustu ;) 

Na forum zwolennicy może i się znajdą, ale mam nadzieję, że żaden klubowicz nie będzie polecał tych biednych stworzeń nikomu. 

Posted

Witam! 

Ja proponuję przejrzeć naszą galerię, google i sprawdzić dokładniej, czy aby na pewno ten saulosi coral jest taki urzekający w porównaniu z dziką odmianą. Jeśli jednak planujesz yellowy, to saulosi już bym odpuścił. Co do Aulonocary... również jestem tego samego zdania, co przedmówca i raczej większość z nas. My jesteśmy miłośnikami pielęgnic z Malawi. Jeśli chcesz zacząć przygodę z tym biotopem na poważnie, to zacznij od yellowa, a resztę chętnie pomożemy ci dobrać?. 

Posted (edited)

Odpadają wszelkie sztuczne odmiany. Tak jak Ci wcześniej napisałem jest kilka Aulonocar, które zmieszczą się w takim zbiorniku.

Edited by MatiK
Posted
15 godzin temu, dartholo60 napisał:

Czyli generalnie uważacie że Auloncary odpadają?

Odpowiednie Aulonocary mogą być w takim zbiorniku, ale ty dodałeś Mbunę. Jakoś dziwnie zabrałeś się do obsady swojego akwarium. Poczytaj na początek jakie są wymagania żywieniowe gatunków które chcesz mieć, i z jakiej grupy pochodzą . Unikniesz w przyszłości błędów do których prowadzi źle dobrana obsada.
Na początek wybierz ryby spokojniejsze, Afra do takich raczej nie należy .

Posted

Nie mieszałbym w takim akwarium Mbuny i Non Mbuny. O ile Yellow można by połączyć z jakąś Aulonocarą ze względu na zachowania i wymagania żywieniowe to większego miksu bym nie robił... Zdecyduj się, albo Mbuna, albo mała Non Mbuna (maks. dwugatunkowo).