Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Karolina234 napisał:

Protomelas teonidatus Boadzulu "Red" (1+4)

Protomelas taeniolatus Namalenje :) red empress itd.. to nazwy handlowe. Mam ten gatunek u siebie, ale w towarzystwie mbuny. I póki co młode osobniki, więc jeszcze pazurków nie pokazał. Ale skądinąd wiadomo, że potrafi..  ;) Nie zmienia to faktu, że to przepiękna ryba.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak przedmówcy napisali, Protomelas taeniolatus Boadzulu (Namalenje) to dosyć charakterny gatunek ryby i dla akwarysty, który dopiero rozpoczyna przygodę z biotopem Malawi i oczekuje spokojnego zbiornika, w którym ryby żyją w zgodzie i harmonii, posiadanie tego gatunku na tzw. "starcie" nie będzie dobrym wyborem. Z uwagi na upodobania troficzne i zachowanie osobników tego gatunku, Protomelasowi taeniolatus zdecydowanie bliżej do ryb z grupy Mbuna. U mnie te ryby pływały przez ponad 2,5 roku w zbiorniku zbliżonym wymiarami do Twojego i dopóki Placidochromis phenochilus Tanzania nie osiągnęły słusznych rozmiarów nie miały lekko z 17 cm samcem Protomelasa, a samice też potrafiły coś od siebie dołożyć i ostro przeganiać siebie nawzajem i ryby innego gatunku.  Tak jak Kolega @marcin73mnapisał  piękna ryba, ale wielu akwarystom napsuła krwi, choć jeśli stawiasz na biotop Malawi to musisz się liczyć z tym, że łagodność w przypadku pyszczaków to pojęcie bardzo umowne i nawet relatywnie spokojne gatunki nie będą łagodnymi "owieczkami" w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Pomyśl może o jakimś mniejszym gatunku Copadichromisa przebywającego w toni, żeby Ci wypełnił środkową strefę akwarium.

Edytowane przez Post_Mortem
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.01.2018 o 12:31, MatiK napisał:

Najgorzej. ;) 

A troszkę więcej, dlaczego zły wybór? Jak pisałam wcześniej, raczkuje w tym temacie i fajnie by było nawet narzucić mi na początku filtrację, czytając inne posty raczej większość posiada już jakiś rodzaj filtracji i wątki dotyczą z reguły dokompletowania np. do większego zbiornika jakiegoś sprzętu. W moim przypadku jest to na razie projekt i kompletny "start", a jak już pisałam- narurowca nie zbuduję ;)

W dniu 12.01.2018 o 14:13, Post_Mortem napisał:

Tak jak przedmówcy napisali, Protomelas taeniolatus Boadzulu (Namalenje) to dosyć charakterny gatunek ryby i dla akwarysty, który dopiero rozpoczyna przygodę z biotopem Malawi i oczekuje spokojnego zbiornika, w którym ryby żyją w zgodzie i harmonii, posiadanie tego gatunku na tzw. "starcie" nie będzie dobrym wyborem. Z uwagi na upodobania troficzne i zachowanie osobników tego gatunku, Protomelasowi taeniolatus zdecydowanie bliżej do ryb z grupy Mbuna. U mnie te ryby pływały przez ponad 2,5 roku w zbiorniku zbliżonym wymiarami do Twojego i dopóki Placidochromis phenochilus Tanzania nie osiągnęły słusznych rozmiarów nie miały lekko z 17 cm samcem Protomelasa, a samice też potrafiły coś od siebie dołożyć i ostro przeganiać siebie nawzajem i ryby innego gatunku.  Tak jak Kolega @marcin73mnapisał  piękna ryba, ale wielu akwarystom napsuła krwi, choć jeśli stawiasz na biotop Malawi to musisz się liczyć z tym, że łagodność w przypadku pyszczaków to pojęcie bardzo umowne i nawet relatywnie spokojne gatunki nie będą łagodnymi "owieczkami" w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Pomyśl może o jakimś mniejszym gatunku Copadichromisa przebywającego w toni, żeby Ci wypełnił środkową strefę akwarium.

Dziękuje za cenne rady, w pierwszym wyborze zastanawiałam się nad : Copadichromis trewavasae do tego Placidochromis electra i Otopharynx litobates Zimbawe Rock.
A jak przedstawia się sytuacja z ilością zakupu do 375 tych gatunków?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ;) 

Filtry HW to badziew. Są zrobione z najtańszych plastików, mają kiepskiej jakości klamry i bardzo głośno chodzą, na pewno nie mają deklarowanych przepływów nawet na pusto i są bardzo prądożerne.

Falowniki JVP szybko się psują, są głośne.

Opinii na temat tych sprzętów na forum trochę już jest, można poszukać ;)

Nie szukaj oszczędności na początku swojej przygody z akwarystyką bo za chwilę i tak drugi raz wydasz pieniądze na lepszy sprzęt, który mogłaś kupić za pierwszym razem.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
4 godziny temu, MatiK napisał:

Oczywiście ;) 

Filtry HW to badziew. Są zrobione z najtańszych plastików, mają kiepskiej jakości klamry i bardzo głośno chodzą, na pewno nie mają deklarowanych przepływów nawet na pusto i są bardzo prądożerne.

Opinii na temat tych sprzętów na forum trochę już jest, można poszukać ;)

Nie szukaj oszczędności na początku swojej przygody z akwarystyką bo za chwilę i tak drugi raz wydasz pieniądze na lepszy sprzęt, który mogłaś kupić za pierwszym razem.

Poczytałam trochę i na zewnętrzny wezmę Aquael Unimax 500 , ale zastanawiam się nad falownikiem : Jebao RW-4 byłby ok? 

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że RW4 może być trochę za mały. Tzn. może nawet i by starczył, ale musiałby pracować na wyższych biegach. W takim wypadku lepiej kupić RW8, który będzie pracował na niższych biegach, a zawsze będzie miał jeszcze zapas mocy.

Edytowane przez MatiK
  • Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, MatiK napisał:

Wydaje mi się, że RW4 może być trochę za mały. Tzn. może nawet i by starczył, ale musiałby pracować na wyższych biegach. W takim wypadku lepiej kupić RW8, który będzie pracował na niższych biegach, a zawsze będzie miał jeszcze zapas mocy.

Dziękuje za pomoc i rady :)

Opublikowano
W dniu 15.01.2018 o 10:49, MatiK napisał:

bardzo głośno chodzą, na pewno nie mają deklarowanych przepływów nawet na pusto i są bardzo prądożerne.

Mam całkiem odmienne zdanie, poparte doświadczeniem w posiadaniu tych produktów. :)

Opublikowano
W dniu ‎2017‎-‎12‎-‎28 o 17:24, Karolina234 napisał:

Założenie jest jedno, ma być to zbiornik z rybami z grupy Utaka. 

W dniu ‎2017‎-‎12‎-‎28 o 17:24, Karolina234 napisał:

Obsada:
1. Placidochromis electra ( 2+3)
2. Otopharynx lithobates Zimbawe Rock (1+3)
3. Protomelas teonidatus Boadzulu "Red" (1+4)

Witaj
Zbiornik w którym ma być obsada z grupy Utaka powinien mieć przynajmniej 400 litrów. Obsada którą wymieniłaś nie należy do tej grupy ryb.

Opublikowano
33 minuty temu, piotriola napisał:

Witaj
Zbiornik w którym ma być obsada z grupy Utaka powinien mieć przynajmniej 400 litrów. Obsada którą wymieniłaś nie należy do tej grupy ryb.

Na razie jest to projekt, co w takim  razie należy do grupy Utaka? Poddaje się jeżeli chodzi o wszelkie informacje z internetu, a ile osób, tyle opinii..