Skocz do zawartości

1001 rzeczy których nie wiem o Malawi w 240L...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma problemu i na tym zrobisz start bo WA zawsze daje wysokie poziomy więc nawet słabowite testy pokażą start. co innego potem jak przyjdą ryby.

Widać że ostro ruszyły oba etapy nitryfikacji.

Teraz masz tylko dwa zadania .;)

Pilnować NO3 by nie stanęło:) mierząc co 2-3 dni NO2 i NO3

Pilnować Księciunia :lol:bo widzę że mocno nóżkami przebiera by ci niespodzianki nie zrobił i ryb nie kupił.

Może podłóż mu tak przypadkiem uzgodnioną z kolegami z forum kartkę z twoją obsadą bo ci kupi jak leci z zoologa a to na pewno będzie kłopot.

Opublikowano

Użyłam najmocniejszego z zakleć "idź i se kup!", na jakieś 1-2 jeszcze wystarczy ;-) Kto ma żone, ten zna paradoks pozornego przyzwolenia...

W lokalnym zoologu można dostać coś o nazwie Malawi mix, czyli losowo wyłowione sztuki miesa w wybranym kolorze:

DSC_0688.JPG

Nie umiem pisać pod zdjeciem... 

Moge sobie wybrać na zamówienie ze strony imazo.se, trzeba wejść w meny, akvariefisk i zahaczyć Malawi cichlider. Patrze na te liste i sama nie wiem co robić :-( 

Opublikowano
15 godzin temu, austlander napisał:

Nie umiem pisać pod zdjeciem... 

Moge sobie wybrać na zamówienie ze strony imazo.se, trzeba wejść w meny, akvariefisk i zahaczyć Malawi cichlider. Patrze na te liste i sama nie wiem co robić :-( 

Po wklejeniu zdjęcia często nie ma możliwości pod nim pisania. Ja zanim wkleję zdjęcie kilka razy naciskam Enter i wracam kursorem na górę a dopiero po tym klikam na + na fotce..

Wtedy po wklejeniu zdjęcia zawsze masz możliwość pisania pod nim , ale może są inne fachowe metody.

Co do obsady to koleżanko najwyższy czas zacząć ten wątek.  Zdjęcie tego Malawi mix mówi wszystko i należy natychmiast wyjść z tego sklepu.

Zacznij od  poszukania w dziale Obsady  gotowych zestawień obsad dla akwariów 240l. zobaczyć fotki ryb i zdecydować czy tobie pasuje taka obsada. Na pewno nie popełnisz wtedy błędów hodowlanych typu pomieszane pod względem żywieniowym, krzyżowania się, czy agresji.

Potem odszukaj tematy obsad  do 240l i możesz podpiąć się do któregoś wyłuszczając swoje preferencje i co byś chciała, a koledzy ci napiszą co możesz i doradzą by nie było kłopotów.

Możesz też od razu założyć swój temat obsady do 240l.

Po ustaleniu obsady i spisaniu listy  radzę spróbować sprowadzić ryby z Polski np z Tan Mala tak jak zrobiła to Basia z Belgii.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Po długiej przerwie wracam na forum, z kilkoma pionierami w akwarium. Mam trzy sztuki Golden i jedna sztuke Maingano, płci jeszcze nie umiem określić. Jest ich mało, bo Goldeny były na start, w sensie że testowały warunki, a Maingano była ostatnia sztuka w sklepie (po przeprowadzce beda mieli nowe). 

Ryby pływaja od 2 tygodni, jedza granulki Dajana Cichlid Sticks, kilka dni temu zaczeły się pojawiać okrzemki, dodatkowo postawiłam rybom cztery doniczki dla ozdoby (nie bede się bawić w sadzenie, najpierw trzeba wiedzieć czy ryby wiedza, że to ich stacja uzdatniania wody, czy uznaja to za bar sałatkowy). 

Dziś przetestowałam wode i jest tak:

KH = 2 i GH = 2,5 czyli tak jak w kranie.

PH = 7,4 - 7,6 czyli j.w. ze wskazaniem na 7,6.

NH3 i i NH2 nie znalazłam (= 0).

NO3 = 2, czyli ktoś się skupkał, żeby jeść mógł ktoś ;)

Woda jest podmieniana dość regularnie, bez obsady też była, bo podlewam rośliny ta z akwarium i robie dolewki (w upały szło do 40L na tydzien). 

Może ktoś zerknać na te wyniki? Problemów chwilowo nie widze, tak tylko chciałabym usłyszeć czy fabryka dobrze chodzi :)

I na koniec: kiedy wpuściłam pierwsze sztuki, to Ksiaże Małżonek siadł z kotem, popodziwiał chwile i westchnał "trzeba było kupić wieksze i dać na inna ściane". Po czym szybko dodał "wiem, wiem, mówiłaś i jak zwykle miałaś racje"! Szybko się chłopak dopatrzył, gdzie zrobił bład ;)

DSC_0789.JPG

Edytowane przez austlander
Opublikowano (edytowane)

Zooleka. Daje 10ml wody i wtedy kropla to 0,5 stopnia. 

A jeśli chodzi o to, że podejrzanie niskie, to nie bład, taka jest woda w kranie i wodociagi też takie wartości podaja. 

Edytowane przez austlander
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Wyniki ok, trochę niskie te Kh i Gh przy tym Ph ale skoro taka kranówa w Norwegii to ok :) . Możesz delikatnie podnieść Kh tak pow. 5 wtedy Ph powinno być stabilne.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziekuje :)pH mam stabilne, dość niskie ale stabilne. Myślalam o solach Malawi, ale lektura setek postów i artykułów przechyla szale na korzyść nie grzebania w czymś, co działa. To moje pierwsze akwarium, mam zero doświadczenia i każdy moment to potencjalna pułapka, wiec im wolniej i stabilniej, tym lepiej dla mnie. Jak poczuje się pewniej z tym co mam, to moge testować kolejne dodatki i zmiany. 

Opublikowano

Jak zdecydujesz się na więcej roślin i ryb, to Ph może się trochę wahać a Kh pow 5-6 działa jak bufor stabilizujący. Możesz dodać trochę sody (najprostszy i najtańszy sposób).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ryb bedzie wiecej, Maingano nie bojownik, żeby jedna sztuke trzymać ;) Mamy u nas na wsi trzy sklepy rybne, ale wyborem Malawi nie powalaja. Ten najwiekszy akurat reorganizowany, jak skoncza to zamówia nowe i albo sobie od nich uzupełnie, albo zamówie "garść tych, garść tamtych" i dostane takie ilości jakie bede chciała. Myśle też o zakupie w PL, w czasie wakacji, ale wracamy przez Szwecje z przystankiem i tego to już ryby nie wytrzymaja :(

Dokupowanie po kilka to mniejsze wachania systemu, ale trzymam reke na plusie i jak się zageści i parametry zaczyna się zmieniać, to bede reagować. Rośliny wstawiłam na próbe, od zespołu żółto-niebieskich zależy, czy zostana, czy znikna. Zielenina nie dostaje żadnych dodatków, jak się nie utrzyma z tego co w akwarium pojawia się naturalnie, to koniec testów. Już widze, że wkopywać w podłoże nie mam po co, bo Maingano w pojedynke przeorał pół akwarium :D