Skocz do zawartości

Przygotowania do startu akwarium 540l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie :)
Akwarium już wystartowało a zrobiłem to w ten sposób, że 5 dni chodziło akwarium z samą wodą, którą poruszał Aqc2000 z gąbką.
Po 5 dniach udało mi się załatwić chyba aż 3-4 kg dojrzałego złoża a dokładnie Matrixa od kumpla.
Filtr kasetowy uzupełniony o złoża i gąbkę chodził 2 dni po czym wlałem według instrukcji Seachem PRIME jak było w opisie w temacie z bankiem złóż.

Wpuściłem 16x P. Saulosi, które nabyłem niedaleko swojej miejscowości i jak na razie wszystko wygląda bardzo dobrze.
Teraz zastanawiam się nad zakupami w Tan-Mal i teraz pytanie jak długo się wstrzymać tak aby mieć pewność, że te kilka stów i życie całej obsady nie będzie narażone na zmiany związane z dojrzewaniem akwa. Niby powinno być ok ale ryzyko pewnie przez jakiś czas jest?

@edit - tak wiem, że grzałki trzeba schować w kaseciaku :D

IMG_5894.jpg

IMG_5895.jpg

Edytowane przez Grz3si3k91
  • Lubię to 1
Opublikowano

Akwa ładne...podoba mi się.

1 godzinę temu, Grz3si3k91 napisał:

Wpuściłem 16x P. Saulosi, które nabyłem niedaleko swojej miejscowości i jak na razie wszystko wygląda bardzo dobrze.
Teraz zastanawiam się nad zakupami w Tan-Mal i teraz pytanie jak długo się wstrzymać tak aby mieć pewność, że te kilka stów i życie całej obsady nie będzie narażone na zmiany związane z dojrzewaniem akwa. Niby powinno być ok ale ryzyko pewnie przez jakiś czas jest?

Szkoda ,że ni podparłeś się testami NO2  NO3 pH. Uważam ,że jak chcesz kupić następne ryby to upewnij się czy masz parametry  OK. Ostatnio startowałem inne akwa i też przełożyłem  gąbkę starą...po trzech tygodniach miałem właściwe parametry. U Ciebie może być lepiej,szybciej. Ale się upewnij.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje. Jutro kupie potrzebne testy i wykonam je. Co jaki czas sprawdzać parametry testami? Jakiej firmy kupić testy?

Edytowane przez Grz3si3k91
Opublikowano
12 minut temu, Grz3si3k91 napisał:

Dziękuje. Jutro kupie potrzebne testy i wykonam je. Co jaki czas sprawdzać parametry testami? Jakiej firmy kupić testy?

Kup testy kropelkowe jbl i na początku mierz co 2-3 dni... Jeśli nie będzie zbytniego wrostu  to później wystarczy co tydzień...

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...