Skocz do zawartości

Przesiadka z zieleniaka na malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, michalceg81 napisał:

Jeszcze mam dwa pytania co do tego filtra aquaela aqc2000 czy ten przepływ 2000l nie będzie zbyt duży w 200l?

Czy ten piasek który posiadam 0,5-1,2 będzie bardzo pylił, nie chciałbym mieć burzy pustynnej w akwarium:)

To zawsze pytania roślinniaków którzy przesiadają się na Malawi.

Piasek o gradacji 0,5-1,5mm każdy jest dobry byle na mokro i pod oświetleniem baniakowym podobał się akwaryście.

Takie piaski kwarcowe wypłukane dobrze nie pylą a wapienne też nie pylą póki ich nie ruszysz.:D

Co do AqC2000 to on ma dwa argumenty

-  ma taki wichajster do regulacji siły wytrysku

- w komplecie ma taką łopatkę do skierowania strumienia na taflę by nią poruszać a nie mącić piasku na dnie.

pozostałych instrumentów z AqC bym nie radził używać i wybrać model N czyli new z amortyzatorami na przyssawkach.

Moim zdaniem gąbka fabryczna jest za gruba i puszcza niemal wszystko ale za to się nie zatyka .

sorki razem pisaliśmy Andrzeju

Opublikowano

Spokojnie Henryku:) Ja tylko dodam ,że polecam  Z AC2000  zrobić mechanika w ten sposób , który mam ja i kilku kolegów a który naprawdę sprawdza się świetnie. Zamiast gąbki dałem do AC2000 prefiltr Eheim :

https://www.google.pl/search?q=prefiltr+eheim&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN78ncqI7YAhVEQZoKHb5yBUYQ_AUICigB&biw=1296&bih=679&dpr=1.11#imgrc=pmGuC-jLy8cqZM:

Tyle ,że wypełniony  watą akwarystyczną JBL  Symec zamiast oryginalnych gąbek . Wata gęsto. jeden taki prefiltr mam jako mechanik z AC2000  a drugi na zasysie kubełka.

..tu masz wymiary tego prefiltra:

Opublikowano
W dniu 15.12.2017 o 17:32, michalceg81 napisał:

W unimaxie były dwa wkłady, który z nich zostawić?
1)BioCeraMAX Pro 600 przeznaczony do filtracji biologicznej wody w akwariach słodkowodnych i morskich. 
Ma postać walców, które wykonano z porowatego tworzywa ceramicznego.

2)ZeoMAX Plus przeznaczony do chemicznej filtracji wody w akwarium. 
Jest to specjalny żwirek wykonany ze starannie selekcjonowanego zeolitu.

Witaj!

Jako wkład biologiczny zostawiłbym tylko  BioCeraMAX Pro 600.

14 godzin temu, michalceg81 napisał:

Mam straszny ból głowy co zrobić.  Zastanawiam się czy po prostu nie zacząć wszystkiego od początku, wykorzystując tylko ten bioceraMAX. Nie mam jakiegoś ciśnienia żeby musi być już i teraz.

Jeszcze mam dwa pytania co do tego filtra aquaela aqc2000 czy ten przepływ 2000l nie będzie zbyt duży w 200l?

Czy ten piasek który posiadam 0,5-1,2 będzie bardzo pylił, nie chciałbym mieć burzy pustynnej w akwarium:)

Osobiście na twoim miejscu zacząłbym od nowa czyli podłoże,rośliny do usunięcia.

Aquael 2000 jak najbardziej się nada na mechanika.Za mocny nie bedzie a nawet gdyby to masz w nim regulację przepływu.

Piasek będzie jak najbardziej odpowiedni.

Opublikowano

To podłoże musisz usunąć. Tez miałem kiedyś w roślinniaku podłoże i substrat JBL. Jest bardzo lekkie, nadaje się do gupików, neonkow, itp. Poza tym oddaje do wody mikro i makro, a tego się przecież chcemy pozbywać podmiankami.

Opublikowano

A ja właśnie idę w kierunku 1400l Roślinne Malawi  Decco więc uzupełniam swoją wiedzę i wspieram się wiedzą waszą  co do roślinniaków .

Dla mnie ważne jest by substrat spełnił 5 przesłanek:

- nie obniżał znacznie  pH wody

- nie wprowadzał do wody azotanów NO3

- nie wprowadzał do wody fosforanów PO4

- zawierał możliwie dużo mikro i makro elementów  bo nie zamierzam dokładać Trace Elements w płynie

- nie dał się wymieszać z piaskiem nawet jak ryby się dokopią

Wszystkie te przesłanki spełniają takie substraty umieszczone w białym zamkniętym worku z agrowłókniny  na całym dnie warstwą 1-2cm  przysypane warstwą 4cm piasku 0,8-1,2mm - mam podkład pod kamienie, a jednocześnie żyzną warstwę dla korzeni roślin- jeszcze pozostaje silne światło White Full Spectrum w ilości 0,2-0,5W/l bo o CO2 to ryby i bakterie zadbają.

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-aquabasis-plus-5l-substrat-pod-zwir-dla-roslin-akwariowych-p-1081.html

https://www.akwarystyczny24.pl/ebi-plant-substrate-35l-257-111086--naturalny-substrat-pod-podloze-dla-roslin-wodnych-p-5457.html

i nie zawaham się użyć w 1400l a czy kolega  wywali stary i zrobi kamienne Malawi czy jednak pozostał sentyment do Roślinnego Malawi to już jego decyzja i tu bym go za bardzo nie kierował na jedyną słuszną linię naszej partii - kamienna pustynia . Ma swój rozum więc użyje.

Reszta czy będą rośliny czy nie już tylko w pyskach naszych ryb:D

Opublikowano

Decco, w agrowłókninie, to co innego, a co innego zupełnie luzem. W ogóle to całe podłoze jbl jest bardzo delikatne - nak pamietam nazywa się Manado. Nawet małe kiryski robią niezły sajgon przepływjąc po tym podłożu, a codopiero jak się pyszczaki zaczną do substratu dokopywać.

Pozwolę sobie na małe OT, mam nadzieję, ze autor wybaczy. Ostatnio odpaliłem 240l dla narybku pysków, ale zrobiłem do niego belkę na diodach FSA + Royal blue (w innym wątku przedstawię moje spostrzeżenia) w każdym razie dałem na dno dosłownie 0,5cm piasku, a w czarnych doniczkach rośliny. 1/3 doniczki ziemia ogrodowa, reszta gruby żwir, żeby ryby mi go nie przekopały. Jest to akwa doświadczalne, mi się osobiście nie podobają te doniczki, ale rośliny rosną, ryby miedzy nimi śmigają, a jak będę musiał podrostki poodławiać, to bez masakry w akwarium po prostu wyjmę doniczki i tyle.

W swoim dużym Malawi, też mógłbyś pomyśleć o jakichś skrzynkach, czy korytkach na rośliny, które byłyby zasypane piaskiem, czy zasłonięte kamieniami, bo jak się rośliny rozrosną, to trudno to kontrolować