Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...wystarczy 1/2 litra czyli ok. 0.4 kg. Przynajmniej u mnie wystarcza a mam przerybienie a Purolite mam od czerwca i nie ma potrzeby regeneracji.. Kolor pończoch proponuję białe;)

Tak chciałem się upewnić po naszej wczorajszej  rozmowie. Myślę, że kolor rajstop ma istotny wpływ na działanie purolite :D

Opublikowano

18 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

..... Andrzeju..czasami się nie obrażaj.

Raczej powinno być Karolu :-) Chyba, że Karol zmienił imię na Andrzej ;-)

Odnośnie woreczków na Purolite to u mnie sprawdza się ten woreczek: http://allegro.pl/torebka-siatka-na-media-filtracyjne-do-3-l-i6317416619.html

Napchałem do niego około 0,75 l Purolite, "rozwalcowałem" na krążek, żeby dopasować woreczek ze złożem do kształtu kubła i pomimo dość grubej warstwy (ok. 4 cm) złoże nie ucieka z woreczka. Wiadomo, że cena woreczka jest wyższa od ceny pończoch, ale w porównaniu do innych woreczków na drobne media filtracyjnej jak dla mnie i tak bezkonkurencyjna.

Poniżej załączam fotkę z podglądem wewnątrz mojego filtra.

WP_20160924_20_48_05_Pro.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
18 godzin temu, Mortis napisał:

Tak się przymieżam do przejścia z TMBT na purolite i czy ten jeden litr wystarczy mi na około 240 l wody netto? A co do rajstop to jaki kolor brałeś :D? 

Spokojnie starczy 1/2litra czyli około 0,4-0.6kg...Napisałem 1litr bo tak podane jest w aukcji,ale w rzeczywistości jest tego tak jak pisze kolega ;) ...

19 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

Kolor pończoch proponuję białe;)

Andrzeju rajstopy bo pończochy to coś innego :D 

18 godzin temu, Mortis napisał:

Tak chciałem się upewnić po naszej wczorajszej  rozmowie. Myślę, że kolor rajstop ma istotny wpływ na działanie purolite :D

18 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

.....najistotniejszy:) Oczywiście to żarty . Andrzeju..czasami się nie obrażaj. Czasami doza humoru jest wskazana:)

Nie no spoko,nie ma się co obrażać...Humor musi być :) 

18 godzin temu, suricade napisał:

Zdecydowanie białe , widać na nich zabrudzenia ;).

Hehe co do koloru rajstop to ja wolę czarne ;) ,ale to już sprawa mojego fetyszu :D 

Kolor wybierajcie według waszego gustu :P 

24 minuty temu, Post_Mortem napisał:

Odnośnie woreczków na Purolite to u mnie sprawdza się ten woreczek: http://allegro.pl/torebka-siatka-na-media-filtracyjne-do-3-l-i6317416619.html

Napchałem do niego około 0,75 l Purolite, "rozwalcowałem" na krążek, żeby dopasować woreczek ze złożem do kształtu kubła i pomimo dość grubej warstwy (ok. 4 cm) złoże nie ucieka z woreczka. Wiadomo, że cena woreczka jest wyższa od ceny pończoch, ale w porównaniu do innych woreczków na drobne media filtracyjnej jak dla mnie i tak bezkonkurencyjna.

Dobra alternatywa zamiast rajstop ten woreczek ale...

Proszę powiedz mi czy woreczek z purolitem po wsadzeniu do kubełka nie kurczy się tak jak ja to miałem w przypadku stosowania podkolanówek i pończoch?

Jakie wymiary ma ten woreczek bo w aukcji nic nie pisze?

• Dziękuję 2
Opublikowano

Nie zaobserwowałem, żeby woreczek się kurczył po wsadzeniu do kubełka. Tak samo wygląda dzisiaj (tj. po miesiącu pracy w kubełku), jak wtedy gdy go wkładałem do kubła. Mam akurat ten komfort, że mam stały podgląd w to co się dzieje w kubełku i według mnie jest wszystko OK.

Odnośnie rozmiarów woreczka - powiem Ci szczerze, że tego woreczka akurat nie mierzyłem, a z racji tego że kupiłem jeden i aktualnie jest w kuble to ciężko mi będzie podać ten rozmiar. Zmierzyłem natomiast większy woreczek (4-6 litra), który też kupiłem u tego sprzedawcy (http://allegro.pl/show_item.php?item=6317553651), ale on ma większe oczka więc na bank z niego by uciekał Purolite. Ten większy w formie nierozciągniętej ma rozmiary 30 cm długości i 12 cm szerokości (więc obstawiam, że ten o którym rozmawiamy będzie miał ok. 25 cm długości i 10 cm szerokości).

Tutaj masz fotki poglądowe obydwu woreczków:

Ten, o którym rozmawiamy jest na pierwszym planie:  torebka1(1).jpg

Fotka przedstawia strukturę oczek w dużym powiększeniu - po prawej woreczek, o którym rozmawiamy:

torebka2.jpg

Gdybyś jednak chciał uzyskać jednoznaczną informację na temat wymiarów woreczka to proponuję kontakt ze sprzedawcą z aukcji -  szybko odpisuje więc nie powinno być problemu z ustaleniem dokładnego wymiaru tego woreczka.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Godzinę temu, Post_Mortem napisał:

Raczej powinno być Karolu :-) Chyba, że Karol zmienił imię na Andrzej ;-)

...jest Ok bo to Andrzej ( egon) pisał o pończochach a my po prostu żartowaliśmy). Andrzejowi się kurczyły bo może z lajkrą kupił. Ja dałem zwykłe za 3.50 zł kupione na zieleniaku i jest OK.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Teraz, AndrzejWalb napisał:

...jest Ok bo to Andrzej ( egon) pisał o pończochach a my po prostu żartowaliśmy). Andrzejowi się kurczyły bo może z lajkrą kupił. Ja dałem zwykłe za 3.50 zł kupione na zieleniaku i jest OK.

W takim razie przepraszam za zamieszanie - oznacza to, że zbyt pobieżnie przeczytałem Waszą konwersację ;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.