Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy, chce zastosować Purolite w filtrze kasetowym. Czy przed włożeniem powinienem wymoczyć Purolite w 1L gorącego roztworu w którym rozpuszczone zostało 100g soli do zmywarki czyli w takim samym roztworze jak przy regeneracji ?

Opublikowano
18 minut temu, XGrzesX napisał:

Czy przed włożeniem powinienem wymoczyć Purolite w 1L gorącego roztworu w którym rozpuszczone zostało 100g soli do zmywarki czyli w takim samym roztworze jak przy regeneracji ?

..w kasecie nie mam ale mam w kubełku. Ja tylko przepłukałem pod kranem i było OK.

Opublikowano
13 minut temu, XGrzesX napisał:

Drodzy, chce zastosować Purolite w filtrze kasetowym. Czy przed włożeniem powinienem wymoczyć Purolite w 1L gorącego roztworu w którym rozpuszczone zostało 100g soli do zmywarki czyli w takim samym roztworze jak przy regeneracji ?

Nie ma potrzeby moczenia w gorącym roztworze. Wodę podgrzewasz tylko po to, żeby sól się szybciej rozpuściła. Wstępne formowanie nie jest ani czasochłonne ani pracochłonne więc jeśli chcesz postępować zgodnie z kartą katalogową produktu to tutaj masz instrukcję: cyt. " Purolite A 520E jest przygotowany do spełnienia wszystkich wymagań stawianych wodzie pitnej. Po zasypaniu 
żywicy do kolumny zaleca się wykonać regenerację 2 objętościami złoża 6% roztworu NaCl i wypłukać wodą spełniającą wymogi stawiane wodzie do picia." 

Tutaj masz link do karty katalogowej: 

http://www.vontron.pl/kartykat/A520E.pdf

Odnośnie proporcji poszczególnych składników w roztworze będzie można napisać gdy podasz ile ml/l złoża chcesz uformować.

• Dziękuję 1
Opublikowano

polecam Ci np. http://www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/auchan-sol-do-zmywarek/p-99904935 lub podobną - ta jest po prostu najtańsza a Auchan mam koło siebie :) (nie każdy ma gdzie trzymać 25kg worek tabletek) na 0,5 litra purolite masz zapas na jakieś 15 regeneracji

formowanie -> ~ 60g NaCl na 1l wody

regeneracja -> ~ 100g NaCl na 1l wody (najlepiej gorąca bo wtedy złoże najwięcej odda do wody)

• Lubię to 1
Opublikowano

miałem zbiornik roślinny, więc mieszanie nawozów, stężenia itp. nie są mi obce ;)

dlatego napisałem "~" :) przecież nikt nie będzie odmierzał 940ml ;) nie sądzę, żeby cokolwiek się stało nawet formując w 10% roztworze ..

Opublikowano

No i zasiałeś Michale tym linkiem moje wątpliwości:( czy to aby dobry produkt i ma dobre właściwości odżywcze.

bo cytując

" Składniki i wartości odżywcze

>30% sodium Chloride "

co prawda 99,99% też jest >30% ale dlaczego tak mało procent w procentach:D podaje ten producent  z fabryką za stodołą - też jakaś ta sól skośnooka bo International jednak zobowiązuje, a Bąbelek to już na pewno - oj żeby was w bąbelka nie zrobili.:Pte francuzy.

Zwykła sól kuchenna też tak natychmiast złoża nie zepsuje - trochę to musi potrwać.

Jednak co Henkel to Niemiec i na 100% NaCl.:D

ale dajcie spokój  z tymi gramami - to nie apteka:D tu  gdzieś umyka 69,999% towaru

Opublikowano
Teraz, michal_j napisał:

dlatego napisałem "~" :) przecież nikt nie będzie odmierzał 940ml ;) nie sądzę, żeby cokolwiek się stało nawet formując w 10% roztworze ..

No to Cię zaskoczę bo ja odmierzam :-) - gdybym chciał to robić wedle własnego uznania, a nie tak jak stanowi instrukcja to zapewne poszedłbym na skróty i tak jak większość osób w tym wątku wsypałbym Purolite do kubła od razu z opakowania bez wstępnego formowania.

A moja uwaga nie miała na celu pouczania kogokolwiek tylko do zwrócenia uwagi, że do otrzymania 1 litra roztworu nie używamy 1 litra wody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.