Skocz do zawartości

Akwa 220x75x80 czy 280x75x55h(Dylemat)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Nie wiem co na to Przemek ale moim zdaniem nie da się tak dużego baniaka wykonać w 20 dni bez fuszerki albo pominięcia pewnych etapów  produkcji  jak szlify i polery i by się wszystko ładnie złożyło i skleiło - ale może się mylę.

Akwarium zamowilem już tydzien temu zeby mogli zamowic szkło, zazwyczaj maja szkło o standardowych wymiarach 250~cm na dluzsze trzeba poczekac. Szklarz ma wszystkie maszynki procz do hartowania. Kolega który tam pracowal twierdzi, ze bedzie idealnie.

Tu w nl  nawet (male) zaklady maja 6m tafle na stanie ale jakosc ciecia slaba.

Opublikowano

Generalnie deccorativo jest bardzo kompetentny w tych sprawach ;) Więc może śmiało Wam doradzać.Ma moją rekomendację  :)

Dużo tu pytan padło.Ale uważam za nieszczęśliwe połączenie kupowania szkła od innej osoby i klejenie również innej osoby.

Czy fachowcy od szkła się wykażą i przygotują formatki szkła nie tylko z wymiarami ale również kątami.Czy szlify będą faktycznie na poziomie.Drugie pytanie czy fachowiec od klejenia szkła odróżnia stronę wylewaną tak zwaną cynową.Akwaria zwłaszcza duża należy kleić stroną nie cynową.Chodzi o najlepszą adhezję.

Klej o podwyższonej wytrzymałości na Polskim rynku do klejenia akwariów jest tylko jeden.Sudal silirube AQ SE.Tylko w kolorze czarnym.Godna polecania jest również lakma.Według mnie nie różni się parametrami a co wazniejsze ma mniejsza tendencję do skurczu.

Producenci klejów w kiszkach 600 ml nie oznaczają ich serduszkami ponieważ to produkt dla przemysłu.Ma robić robotę :)

Wszelki dylatacje w granicach 2-4 mm.Wszelkie otuliny konstrukcyjne 1,5-2,5mm.

deccorativo gratuluję wymiaru nowego akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz @przemek wieczorek

Kontaktowalem się z jedna holenderska firma i twierdza, ze baniaki do 2000l kleja zwyklym silikonem akwarystycznym, zapytalem ich ile wezma za sklejenie mojego baniaka to mi szczeka opadla:D 

Zazyczyli sobie 800€ za samo klejenie