Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim. Chcę dobrać obsadę do zbiornika 200L o wymiarach 100x40x50. Jakieś propozycję co do zbiornika mbuna i propozycje do non mbuna? Nie ukrywam, że zależało by mi aby w zbiorniku znalazła się lub znalazły się Yellow. Obecnie mam jedną, z którą ciężko będzie mi się rozstać:( Proszę o jakieś propozycje:) i z góry dziękuję!

Opublikowano
Teraz, anabol napisał:

non mbuna?

Żadna ryba z grupy Non-Mbuna nie nadaje się do Twojego zbiornika, albo inaczej... Twój zbiornik nie nadaje się do hodowania tych ryb.

1 minutę temu, anabol napisał:

Yellow.

Niestety to samo tyczy się Yellow.

1 minutę temu, anabol napisał:

Chcę dobrać obsadę do zbiornika 200L o wymiarach 100x40x50.

Chindongo Saulosi w układzie wielosamcowym, czyli np. 2+6, albo Saulosi w układzie 1+4 i ewentualnie drugi gatunek typu Iodotropheus Sprengerae, albo Labidochromis sp. Perlmutt... Coś z mniejszych i niezbyt terytorialnych ryb w każdym razie.

Opublikowano

Przynajmniej 120x40x50. Jest dużo gatunków, z którymi można je trzymać. To spokojne i niezbyt terytorialne ryby, żywieniowo elastyczne, ale żeby rozwijały się prawidłowo karmiłbym z przewagą pokarmów mięsnych, przynajmniej w stosunku 70:30.

Opublikowano

Jeżeli tak to zdecyduję się na wymianę zbiornika na co najmniej te 120 cm. yellow będę chciał zostawić. Przeglądałem też forum na temat obsad w takich zbiornikach 240L i czy dobrze ktoś napisał, że można mieszać ze sobą takie gatunki? : Yellow, Hara, Perlmut.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałem powrócić do tematu. Przeglądałem, czytałem o Pyszczakach. Znalazłem 3 gatunki, które bardzo mi się spodobały a są nimi:

Saulosi Taiwan Reef
Hara
Yellow

Czy mogą one być razem w zbiorniku 240l?

Opublikowano (edytowane)

W takim akwarium postawiłbym na Saulosi i Hary. Moim zdaniem Yellow z Saulosi w jednym, tak małym zbiorniku, nie będą wyglądały dobrze ze względu na podobieństwo kolorystyczne z samicami tego drugiego gatunku.

No i Yellow wg mnie potrzebują w menu trochę więcej karm mięsnych, a ich nadmiar dla Saulosi nie jest wskazany.

Edytowane przez MatiK