Skocz do zawartości

Tło juvel poster

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Yellowek napisał:

Teraz jak się bliżej przyjrzałem, że to PCV jest płaskie, to jaki sens jest jego umieszczania w akwarium? A jeżeli nawet nie w akwarium, to czemu by nie włożyć go za szybę. :-D

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

PCV jest matowe i umieszczone w środku zbiornika załatwi lub przynajmniej ograniczy efekt refleksow na tylnej szybie których większość chce się pozbyć.

• Lubię to 2

Przyłączę się do wątku, gdyż również chcę wymienić tło strukturalne na PCV. 

Zastanawiam się tylko jak to zrobić najszybciej i najlepiej w istniejącym akwarium.

@egon44 czy wszystko wywalałeś z akwarium, aby wymienić tło? Zastanawiam się czy wystarczy częściowo spuścić wodę i tło złapać tylko klejem u góry?

Czy tło robiłeś  wysokościowo na styk do wzmocnienia?

Z góry dzięki za sugestie:)

Godzinę temu, geralt napisał:

@egon44 czy wszystko wywalałeś z akwarium, aby wymienić tło? Zastanawiam się czy wystarczy częściowo spuścić wodę i tło złapać tylko klejem u góry?

Czy tło robiłeś  wysokościowo na styk do wzmocnienia?

Wiesz u mnie było inaczej bo zmieniałem aranżację oraz obsadę więc musiałem wylać całą wodę z zbiornika...

Tło kleiłem punktowo od połowy wysokości zbiornika do góry(patrz przykładowe foto)

FreshPaint-11-2017_12.13-11_38_56.thumb.png.7cd71d7e06e72b69754c31903722c7cb.png

Na samym dole nie kleiłem w ogóle bo tło dociska też piasek...

Tło grubości 3mm zamówiłem na wymiar tutaj http://plyty.fabertec.pl/pl/p/Plyta-PCV-spienione-kolor-czarny/94

Godzinę temu, geralt napisał:

Przyłączę się do wątku, gdyż również chcę wymienić tło strukturalne na PCV. 

Zastanawiam się tylko jak to zrobić najszybciej i najlepiej w istniejącym akwarium.

To nic trudnego :) 

Przelewasz wodę do wiaderek lub w kanał.Nawet całej nie musisz wylewać bo zostawisz sobie tylko w zbiorniku tyle aby móc przykleic tło.Ryby przerzucasz do osobnego zbiornika lub wiaderka chociaż nawet z musu mogłyby pływać w zbiorniku ale szkoda też ich stresować wykonując robotę...Następnie szyby musisz oczyścić oraz odtłuścić np.w moim przypadku to był spirytus 95% nasączony wacikiem kosmetycznym bezpyłowym.W moim przypadku użyłem tego kleju https://denbraven.pl/produkt.php?idp=57&idg=13&idm=1&zastosowania=  .Robiłem punkty na szybie w miejscach pokazanych na przykładowej fotce powyżej...Potem tylko dociskałem tło do szyby i trzymałem to tak kilka minut dociskając miejsca gdzie były nałożone punkty na szybie.Jako że posiadam w domu 5szt czyścików magnetycznych to przyłożyłem je w miejsca gdzie nakładałem klej aby cały czas tło było dociśnięte do szyby.Akurat aranżację układałem w kilka dni to klej sobie na spokojnie wysychał...Ogólnie w przypadku tego kleju starczy doba na jego wyschnięcie(testowałem wcześniej na innej niepotrzebnej szybie którą posiadałem w domu).

No i chyba to by było wszystko ;) 

• Dziękuję 1

8 godzin temu, Bezprym napisał:

Andrzej, z tym klejem to raczej przesadziłeś wystarczyło w kilu miejscach dać.

Sławku czemu przesadziłem?

Przecież nie dałem 40 punktów kleju na tło tylko około 15 w dwóch rzędach...

A wiesz dlaczego?Już piszę tobie oraz koledze @GOLUMN

Sprawa jest taka że ja nie posiadam wzmocnień.

Gdybym nawet posiadał wzmocnienia to i tak dla świętego spokoju dałbym kilka punktów kleju na tło :) 

3 godziny temu, Wolfik napisał:

@geralt Na żadnym innym forum nie dostaniesz tylu rozwiązań :D. Na flejtucha, na lenia, na pedanta :D bez urazy dla nikogo. :D

Dochodzi jeszcze ''forewarned is forearmed''. :D:D:P