Skocz do zawartości

Karma dla wyspiarskich pysi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już skompletowaną obsadę, pierwsza samiczka (Afra) inkubuje :) pora upewnić się że dieta jest odpowiednia.  W 240l pływa:

Pseudotropheus interruptus 1+3

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mphanga"  2+6 / 3+5, nie jestem jeszcze pewien

Cynotilapia Afra 1+4 / 2+3 jw.

Sauloski dwa maluszki, długa historia

Redukcja będzie w razie potrzeby jak już gnojki podrosną.

Obecnie używam płatki JBL Novo Malawi i Spirulina 40% 2-3 razy dziennie, raz dziennie JBL Grana Cichlid  na zmianę z Fluval cichlid sinking pellets. Głodówek jeszcze nie robię, większość ryb ma 4-5 cm, płatki znikaja w pół minuty, granulki w kilka.

Mała paczka D-allio jest w drodze, żeby raz na tydzień wybijać mikroby i inne pasożyty. 

Płatków została mi jakaś połowa, zamówić te same czy lepiej  jakiejś innej firmy? Granulek mam na razie w opór ale jeśli coś z nimi nie tak to wolę wyrzucić i zamówić właściwe. 

W sklepach w okolicy najłatwiej dostać pokarm firm JBL, Tropical, Tetra i Fluval. Wszystko z ebaya (w tym ebay.pl) mogę kupić bez problemu, z allegro więcej pieprzenia się ale na ogół wykonalne, sklepy internetowe to loteria.

Z góry dzięki. :)

Opublikowano
7 godzin temu, hilux napisał:

W sklepach w okolicy najłatwiej dostać pokarm firm JBL, Tropical, Tetra i Fluval. Wszystko z ebaya (w tym ebay.pl) mogę kupić bez problemu, z allegro więcej pieprzenia się ale na ogół wykonalne, sklepy internetowe to loteria.

Jeśli ebay wchodzi w grę to bierz -

Roślinne-

Northfin Veggie(jako codzienne karmienie) https://www.ebay.pl/itm/NORTHFIN-VEGGIE-1-mm-100g-Mbuna-Tropheus-Algae-Scraping-Premium-Fish-Food/122749437107?hash=item1c946fc4b3:g:VlUAAOSw63FaIOQd + Tropical soft line Africa Herbivore  https://www.ebay.pl/itm/Tropical-soft-line-Africa-Herbivore-fur-Fische-ab-3cm-Premium-Futter-100ml/391940158027?hash=item5b4174324b:g:96QAAOSwXLFZh4gY

Mięsne-

Northfin Cichlid(tu bym karmił ryby 2-3 razy w tygodniu zawsze rano zmieniając kolejność podawania czyli naprzemian z New Live Spectrum Cichlid Formula) https://www.ebay.pl/itm/NORTHFIN-CICHLID-1-mm-500g-Malawi-Tanganyika-Victoria-Slow-Sinking-Pellets/122745059229?hash=item1c942cf79d:g:eOEAAOSwX9FZKl-i   + New Life Spectrum Cichlid Formula http://www.ebay.pl/itm/New-Life-Spectrum-Cichlid-Formula-250g-Tub-1mm-Sinking-Pellets-For-Cichlids/182947683085?hash=item2a98881b0d:g:vIYAAOxyhXRTMYm5

8 godzin temu, hilux napisał:

Granulek mam na razie w opór ale jeśli coś z nimi nie tak to wolę wyrzucić i zamówić właściwe. 

A co jest z nimi nie tak?

Z tego co piszesz to wynika że pokarm w granulkach znika w kilka minut więc sądzę że za dużo go podajesz...

W przypadku karmienia młodych ryb granulatem trzeba zwrócić uwagę na ich podawanie bo można łatwo przeholować...Ja karmię swoje ryby tylko granulatem ale z tym że połową dawki niż w przypadku pokarmów w płatkach...Daję dosłownie szczyptę pokarmu tak aby ryby zjadły do w ciągu kilkunastu sekund...

Nie wiem czy czytałeś ten temat ale wrzucam dla informacji ;) 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi panowie, jedzonko się zamówi. :)

Granulat JBL jest w wersji dla ryb poniżej 5cm z dozownikiem pt. 'jedno pyknięcie na 5 rybek', pykam im rano 2-3 razy (na 19 sztuk), żeby przepaliły w ciągu dnia. To co wyłapią przy powierzchni i w toni znika od razu, ale robi się wtedy niezły pierdolnik i część granulek opada na dno. Wyszukanie i zjedzenie ich zajmuje im te kilka minut.  Nie namaczam pokarmu, bo nie ma tego w instrukcji, zweryfikowałem medyczną suwmiarką, namoczony nie puchnie.  

Granulat Fluvala jest grubszy, maluchy nie potrafią zjeść go na raz. Doczytałem i schowałem na tył szafki, wyjmę jak ekipa podrośnie.