Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A co się dzieje kiedy samiec ma ochotę się wytrzeć z tą samicą i tylko ją ma pod ręką ?

I w tym caly jest ambaras

zeby dwoje chcialo naraz :D

.. problem stary jak swiat

jak samiczka ma ochote to ok, a jak nie ma... na coz ... takie okresy wstrzemiezliwosci i postu zna histora niejdnego gatunku - niekoniecznie wsrod ryb :wink:

na powaznie

jak samiec jest spokojny (w miare) a wystroj i obsada akwa jest odpowiednia (inne gatunki) to zajmie sie czym innym niz 'molestowaniem' samiczki i poczeka az ta bedzie gotowa do tarla

w innym przypadku skutki pokazal teladam

Opublikowano

I w tym caly jest ambaras

zeby dwoje chcialo naraz :D

.. problem stary jak swiat

jak samiczka ma ochote to ok, a jak nie ma... na coz ... takie okresy wstrzemiezliwosci i postu zna histora niejdnego gatunku - niekoniecznie wsrod ryb :wink:

I tak podobno wyginęły mamuty :lol:

Miałem niedawno dziwną sytuację z M.estherae OB. Samica była gotowa do tarła, samiec kopał intensywnie dół w swoim rewirze. Co jakiś czas pojawiała się tam samica, czasami dokonując nawet poprawek w konstrukcji dołka, a czasmi kopała swój dołek w drugim końcu zbiornika. I co z tego wyszło?

Ano nic. Nie nosi młodych. Jak wyglądało tarło nie wiem, bo akurat byłem w pracy. Więc różne bywają przypadki.

Teraz do tarła przygotowuje się druga samica. Zobaczymy jak to będzie.

Opublikowano

I co z tego wyszło?

Ano nic. Nie nosi młodych. Jak wyglądało tarło nie wiem, bo akurat byłem w pracy. Więc różne bywają przypadki.

Teraz do tarła przygotowuje się druga samica. Zobaczymy jak to będzie.

A moze byl ktos trzeci? Gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta :)

Obserwowalem tarlo copadichromis verduyni. I kiedy samiczka zlozyla ziarenko ikry - pomiedzy zaaferowana pare wplyna samiec lab. yellow i je 'skonsumowal'. I bylo tak do konca tarla.

Jak widac samce bywaja 'natretne' nie tylko w stosunku do plci przeciwnej swojego gatunku.