Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hejka :)

Obecnie jednym z moich filtrów biologicznych jest tytułowy Aquael Unimax 250. Zakupiony i odpalony na początku listopada tego roku. W zasadzie ciężko się do niego przyczepić - cichy, kompaktowy filtr. Jednak już od samego początku coś mi nie gra z jego przepływem. Od pierwszych dni miałem go wypełnionego od góry:

1 kosz - jedna warstwa oryginalnej gąbki plus jedna warstwa waty JBLa;

2 i 3 kosz - ceramika - razem ok. 1.5 litra;

4 kosz - jedna warstwa waty JBLa;

Brak prefiltra - sam bagnet w akwarium.

Brak deszczownicy.

Przepływ ok. 400 l/h.

Myślę sobie, że lekko mało zatem postanowiłem go odchudzić tzn.

1, 2, 3 oraz 4 kosz równo rozłożyłem 1.5 litra ceramiki - każdy koszyk ma przykryte dno.

Jako prefiltr gąbka o średnich oczkach nałożona na oryginalny bagnet.

Brak deszczownicy.

Przepływ 440 l/h.

Z tego co można wyczytać na różnych forach Aquael jest raczej solidną firmą i podaje w tabelach dwie wartości tj. przepływ samej pompy i sik przy zastosowaniu oryginalnych wkładów. U mnie tych wkładów nie ma a te kilka kulek ceramiki to dla niego powinien być pikuś. Powinien ale nie jest.

Czy są użytkownicy z Unimaxami, którzy coś więcej mogą powiedzieć o pracy ich filtrów?

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Aha. Oczywiście zadzwoniłem w tej sprawie do serwisu i tam Pan mnie wyśmiał. Powiedział, że butelką to sobie mogę mierzyć. U siebie mają profesjonalny sprzęt pomiarowy i im wychodzi 650.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, Deadi napisał:

Niestety ten typ tak ma ?

Twój wątek czytałem. Słabe to pocieszenie ale ostatecznie 600 wyszło. U mnie nie chce.

Ehhh. Pewnie skończy się na stwierdzeniu tak jak pisałeś czyli TTTM czyli ten typ tak ma. :confused:

Opublikowano

Ja swojego nawet nie reanimowałem, bo się nie opłaca wydawać ponad 30zl na nowy aparat sterujący. Leży w szafie i czeka na lepsze czasy ? jeśli może być z niego jakiś użytek to tylko biolog.