Skocz do zawartości

oświetlenie ?? moduły SAMSUNG czy RGB COB od 10W do 200W ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy profilu aluminiowym o szer.16cm można dodać do kompletu plexi i dokładnie zastanawia mnie ten fakt .

Porządany efekt - choćby bliki jakie dają ledy 

Opublikowano

Ale jednym się to podoba (ja np. uwielbiam bliki), a inni tego nie znoszą. Nie ma możliwości żeby odpowiedzieć Ci, czy to pożądany efekt bo to zbyt subiektywna sprawa.

Opublikowano (edytowane)

No widzisz, a nie wszystkim te bliki pasują. W każdym razie... Wydaje mi się, że zastosowanie klosza, spowoduje, że bliki znikną ponieważ są one spowodowane rozproszeniem światła punktowo wpadającego do wody. Jeśli światło będzie już rozproszone to z blików nici.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano (edytowane)

Pytanie miło na celu pokazać co bardziej ograniczy bliki ,szyba/plaxi -łatwiejsza do wyczyszczenia z kamienia, czy led-y z kamienia -i tu WĄTPIĘ żeby ktokolwiek je czyścił ........

Szyba oczywiście będzie ograniczeniem ,ale będzie na bieżąco czyszczona i w konsekwencji zawsze zachowa podobne ograniczenia .

Moduły LED z dnia na dzień będą zachodziły kamieniem i kwestia blików będzie zanikać ....

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

MatiK spójrz na szybę (jeśli ją masz ) a zobaczysz ile kamienia zebrało się po około 3 miesiącach . Ten sam kamień osadził się na LED-ach  i z pewnością jest ograniczeniem .

Cały bajer polega na wyciśnięciu z oświetlenia 100% jego możliwości ,warto to przemyśleć .

Opublikowano

autor wilgoć na ledach nie wspominając już o odkładaniu się kamienia na nich to ich śmierć w minutę - więc te zdejmowanie kamienia z ledów nigdy nie zdąży nastąpić bo najpierw się spalą

ledy muszą być zabezpieczone hermetycznie przed wodą a nawet śladową wilgocią bo je szlak trafi pędzikiem - musi być albo moduł IP68 albo hermetyzacja power ledów  pod szybą z plexy , zalane silikonem lub żywicą .

Opublikowano

Skoro będziesz czyścił szybę nakrywkowa raz na tydzień to problem eliminujesz z szyby , czyli wariant według mnie wygodniejszy :-)