Skocz do zawartości

oświetlenie ?? moduły SAMSUNG czy RGB COB od 10W do 200W ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przymierzam się powoli do początków z akwarystką MALAWI (wcześniej holenderskie ) .Uruchomienie prawdopodobnie około 03.2018 ( jeśli ręce nie odpadną podczas mrozów w doborze skał)

Wstępnie zastanawiam się nad oświetleniem .........

Ogarniałem bardzo mocno tematykę morszczyzny ,ale ze względu braku czasu ,ten rodzaj akwarystyki na chwile obecna porzucam ;-(

W morszczyźnie zdecydowany byłem na lampy firmy KESSIL i zastanawiam się jak wypadłyby one w MALAWI ???

Wymiary akwarium to 140x60x60

Czytając artykuły zastanawiam się nad oświetleniem z modułami SAMSUNG (egon 44) - i to temat dość świeży bo z 2016 i nad oświetleniem RGB COB od 10W do 200W ( deccorativo) z 2014.

Jak się mają oba oświetlenia do siebie pod względem technologicznym???
Czy różnica około 2 lat ma wpływ na zastosowanie technologiczne ???

5a1d30f330b32_akwa-dom.JPG.de1b3dba3dceb31ad07606d16b04e82f.JPG

Edytowane przez mazilo
Opublikowano
41 minut temu, mazilo napisał:

W morszczyźnie zdecydowany byłem na lampy firmy KESSIL i zastanawiam się jak wypadłyby one w MALAWI ???

Wypadłyby słabo bo to nie ta barwa aktyniczna jak w morskich. Chyba że robią też lampy do słodkowodnych , roślinnych baniaków.

Ale marka świadczy że nie cena u ciebie decyduje.

My tu raczej sami za grosze robimy najlepsze światełka do Malawi czyli bez zasady 0,5W / l wody  często  w mrocznych klimatach z LEDami o mocy w sumie 10W do 140x40x40. albo 240W do takiego szkiełka jak twoje. (  wyższe już chyba nie może być ale głębsze powinno )  Daj fotkę tej niszy ale od kuchni czyli z tyłu.

Jak zauważyłeś technicznie i technologicznie najprostsze są do ogarnięcia te moduły samsunga  IP68  RGB + W 11000K  ale już nawet te dajemy na pełnym automatycznym sterowniku naszego kolegi Romka coby za każdym razem nie latać na zaplecze by zapalać i gasić co tam trzeba.  Nawet na modułach mamy przez akwarystę jego indywidualny zaprogramowany cykl dobowy i wszystko samo się płynnie zmienia od świtu aż do powolnego wygaszenia niebieskiego nocnego :D

Wszystko zależy od twoich preferencji świetlnych czy lubisz mroczne klimaty czy światła sceny teatralnej czy równe światło czy zacienione boki i tło.

Do tych dwu wymienionych doszło następne kilka technologii .

Oświetlenie w technice LED White Full Spectrum 380um -780um

Oświetlenie na starych paskach LED  RGB 5050 + 9000K  białe SMD7020 w profilach Solis lub w poliwęglanie komorowym.

Podwodne oświetlenie  pod wzmocnieniem przednim skierowane ku tyłowi.

Jak napiszesz co byś chciał uzyskać to łatwiej byłoby ci podpowiedzieć w co iść.

Ale co byś nie wybrał to nie skierujemy cię do sklepu tylko podpowiemy jak samemu zbudować DIY światełko za małą kasę.:D

Opublikowano

Ja Tobie powiem tak. Przede wszystkim to bardzo zacne miejsce na akwarium. Jak szkło będzie w środku ehhh nie potrzeba TV. A dostęp do niego będzie z tyłu czy jaki sposób na to wymyśliłeś? EOT

Powracając do meritum sprawy. Jakie oświetlenie? Jedni wolą moduły a ja wybrałem bardzo przestarzałą metodę czyli świetlówki T5. Wiem, wiem grzeją wodę i biorą cholernie dużo prądu. Ale jak się dobierze dobrą barwę to cud, miód, malina. Zdaję sobie sprawę, że to forum pyszczaków a nie morszczaków jednak osobiście biorę dużo z ich doświadczeń. Najwięcej właśnie w kwestii oświetlenia. Każdy wie jak tam prezentują się korale i ryby - można patrzeć godzinami. A skoro tam to wszystko hula to czemu u nas ma to nie działać - przecież jak to kiedyś ktoś napisał barwa światła to rybom koło ogona lata. Dlatego ja w swoim baniaku mam jedną T5 15000k 39W ale w przyszłym miesiącu planuję jeszcze dokupić aktynikę - liczę, że ryby będą wyglądać jeszcze zacniej. Jedyne ledy jakie miałem to 6500k świetlówka Aquaela dlatego może jestem tak do nich nastawiony ale nie wiem czy przez ledy jesteś w stanie uzyskać taką samą barwę jak po zastosowaniu świetlówek. Gro kolegów jedzie na modułach samsunga 11000k plus RGB i też są bardzo zadowoleni a ich baniaki bardzo ładnie wyglądają.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym kilka modułów i zobaczył czy taka barwa mi odpowiada.

Nie wiem o jakim kessilu myślałeś - do słodkich czy słonych ale chyba lepszym wyborem są modele słonowodne bo tam masz ledy niebieski, które od modelu 150 można regulować. 150 to cena ponad 1 tys. zł więc w porównaniu z modułami to niebo a ziemia.

Opublikowano (edytowane)

Boki i tył są zaciemnione .Interesuje mnie raczej półmrok . Z budowy modułów i tak wynika że można je przyciemnić lub rozjaśnić więc możliwości działania w obie strony jest .

Akwarium jest w oddzielnym pomieszczeniu ,natomiast szyba frontowa jest wystawiona .

Wymiary akwarium to 140x60x60 .

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

W takim razie najprościej zrobić światełko na modułach led - białych plus RGB, do tego sterownik Led dimmer pro od Romka i będzie ok. 

Opublikowano
Teraz, mazilo napisał:

Boki i tył są zaciemnione .Interesuje mnie raczej półmrok . Z budowy modułów i tak wynika że można je przyciemnić lub rozjaśnić więc możliwości działania w obie strony jest .

Akwarium jest w oddzielnym pomieszczeniu ,natomiast szyba frontowa jest wystawiona .

Wymiary akwarium to 140x60x60 .

W takich warunkach to według mnie tylko moduły. No chyba, że chcesz folią przyciemnić świetlówkę ale to bez sensu - bierze prądu tyle samo i się grzeje pod folią. Moduły sobie rozjaśnisz lub przyciemnisz i poprzyklejasz jak chcesz - bardziej na środku. Drugie pytanie czy interesują Ciebie fajerwerki jakie daje sterownik Romka. Jeżeli nie to białe wpinasz w najprostszy ściemniacz. Gorzej będzie z RGB bo tutaj to już sterownik musi być. Czyli lepiej mieśc all in one bo co zrobisz jak Cię najdzie ochota na zmierzchy i świty?

Oddzielne pomieszczenie - ehhh super. Ale to pomieszczenie stricte techniczne czy przy okazji? Sorki za EOT ale może pokaż coś więcej. Pokaż, pokaż. ;)

Opublikowano (edytowane)

Pomieszczenie specjalne :-)

Główna myśl to było akwarium morskie dlatego też takie wymiary otworu na przednią szybę a nie inne .

Otworu nie zmieniam choć mogłem zwiększyć wymiary akwarium.

Wszystko staram się przewidzieć bo kto wie ......,jeśli czas pokaże i życie się ustabilizuje może będzie morszczyzna (dlatego taki wymiar )

To dopiero początek więc zaczynam się rozkręcać .

W pomieszczeniu znajduje się przyłącze z wodą ciepłą i zimną + odpływ.

Całą instalację muszę przenieść na drugą stronę ponieważ chcę zamontować zlewozmywak .

Fotki będę wrzucał systematycznie .

PS. niestety do wstawienia pralki zostałem zmuszony ;-(  z czego jestem bardzo niezadowolony ...........

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

No to Panie bajka. Marzenie. Chociaż tak jak wspominasz myślałeś o morskim to i specyfika sprzętowa inna.

Tak po cichu Tobie powiem, że sam myślałem o słonym ale moja luba powiedziała, że przyzwyczaiła się do pyszczaków i mam zapomnieć. No nawet zdjęcia żółtej zebry do niej nie przemawiają. :confused: Co prawda później dodała, że za dwa lata więc coś tam się łamie. ;) A taka okazja się zbliża, że restart będę robił to i biotop można by zmienić a ta swoje i nie, nie i mam się puknąć w głowę.

Masz jeszcze jakieś fotki tej Twojej maszynowni? Wiem, że pustej ale zawsze to coś nowego. Chyba obecnie na forum nie ma użytkownika z pokojem technicznym. Jeden jest ze zlewozmywakiem ale z osobnym pokojem to brak.

Opublikowano

Nie ma co się szczypać. Załóż temat w podstawach i opisz co i jak - jakie plany. Pewnie kilkoro z nas bardzo zaciekawiłeś swoim projektem.

Powodzenia i pozdrawiam. :)