Jump to content

JBL E701 zablokowany przycisk start! Pomocy

belver

Recommended Posts

Witam wczoraj podczas czyszczenia filtra e701 i probie wlączenia cos się stało. Mianowicie  mój przycisk start się zablokowal. Jest wcisniety lecz nie chce wyskoczyc . Filtr dziala normalnie!  Jakie moga byc tego konsekwencje , zacznie przeciekać czy coś? Miał ktoś z was taki problem ,wiecie jak to naprawić? Probowalem go wyciągnąć ale jest tam zablokowany na amen ani nie da się go dalej wcisnac ani wyciągnąć :( .Jeśli nie ma to wplywu na filtr to już to zostawie w spkoju ale nie chce mieć niespodzianki ,ze nagle się coś popsuje :P

6 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

....wlej w koło trochę oliwy jadalnej. Poczekaj z kilka minut i próbuj powciskać. Jak odpuści wyjmij i zakonserwuj.

Po wlaniu oliwy musze go konserwowac? jesli go rozkrece to mi ucieknie gwarancja:/  O

Edited by belver

..jeżeli rozkręcisz w ramach normalnego użytkowania czyli do konserwacji   to nie ucieknie Ci gwarancja. Nie wiem co masz na myśli pisząc o rozkręceniu. Jeżeli nie ingerujesz w jego budowę, nie zmieniasz sposobu działania ani przeznaczenia to nie powinieneś stracić gwarancji. Samo wlanie oliwy będzie już elementem konserwacji. Zanim zaczniesz "rozkręcać" zrób jak mówiłem . Jak ruszy to będzie OK. Jak nie to wtedy będziesz musiał pomyśleć o rozebraniu czy też naprawie gwarancyjnej. Ale jeżeli stwierdzą ,że to wina użytkownika to może gwarancji nie być. Ale najpierw spróbuj z oliwą. Może dostało tam się ziarenko piasku i blokuje.

33 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

..jeżeli rozkręcisz w ramach normalnego użytkowania czyli do konserwacji   to nie ucieknie Ci gwarancja. Nie wiem co masz na myśli pisząc o rozkręceniu. Jeżeli nie ingerujesz w jego budowę, nie zmieniasz sposobu działania ani przeznaczenia to nie powinieneś stracić gwarancji. Samo wlanie oliwy będzie już elementem konserwacji. Zanim zaczniesz "rozkręcać" zrób jak mówiłem . Jak ruszy to będzie OK. Jak nie to wtedy będziesz musiał pomyśleć o rozebraniu czy też naprawie gwarancyjnej. Ale jeżeli stwierdzą ,że to wina użytkownika to może gwarancji nie być. Ale najpierw spróbuj z oliwą. Może dostało tam się ziarenko piasku i blokuje.

Ok dzieki zrobie jak mowisz:P Aktualnie nic nie przecieka a filtr dziala normalnie .  Jest w takim razie sens brania się za naprawę tej pompki? Bo ona to chyba tylko na starcie po czyszczeniu jest potrzebna. Za bardzo się nie znam na tych filtrach .

6 minut temu, belver napisał:

Bo ona to chyba tylko na starcie po czyszczeniu jest potrzebna.

Tak. Jej używasz wtedy  kiedy wyłączysz filtr i wylejesz z niego wodę i woda zleci z węży. Wtedy  ten przycisk bardzo Ci ułatwia zassanie wody. Jeżeli nie  zleci woda z węży i nie wylejesz z kubełka a np. tylko otworzysz to po ponownym zamknięciu nie będzie problemu z zassaniem. Polej trochę oliwą ..jak się zatarło  to być może odpuści.

Edited by AndrzejWalb

14 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Tak. Jej używasz wtedy  kiedy wyłączysz filtr i wylejesz z niego wodę i woda zleci z węży. Wtedy  ten przycisk bardzo Ci ułatwia zassanie wody. Jeżeli nie  zleci woda z węży i nie wylejesz z kubełka a np. tylko otworzysz to po ponownym zamknięciu nie będzie problemu z zassaniem. Polej trochę oliwą ..jak się zatarło  to być może odpuści.

Dzieki za porady. Balem się ze ta pompka ma tez wplyw na normalna prace filtra a nie tylko jego start i zassanie wody. Jutro rano lece po ta oliwe do sklepu.

7 minut temu, belver napisał:

Balem się ze ta pompka ma tez wplyw na normalna prace filtra

..może mieć wtedy kiedy by ten przycisk po zatarciu został w pozycji wciśniętej.Wtedy zamyka przepływ wody . Jeżeli jest np. do połowy wciśnięty to ogranicza przepływ. Jeżeli jest w pozycji wyciśniętej zatarty to przepływ jest normalny i nie ma to wpływu na filtracje. Ale dobrze  jest gdy  działa:)

W dniu 26.11.2017 o 19:23, AndrzejWalb napisał:

..może mieć wtedy kiedy by ten przycisk po zatarciu został w pozycji wciśniętej.Wtedy zamyka przepływ wody . Jeżeli jest np. do połowy wciśnięty to ogranicza przepływ. Jeżeli jest w pozycji wyciśniętej zatarty to przepływ jest normalny i nie ma to wpływu na filtracje. Ale dobrze  jest gdy  działa:)

Kupilem.na wszelki wypadek te uszczelki. Jak mam uzyc tej oliwy? Polac przycisk od zewnatrz tam gdzie się naciska dlonia? Sa tam szparki przez ktore oliwa moze przecieknac. Czy moze musze odkrecic gorna część filtra  . Wyjac sróbki i wtedy dzialac z oliwa na pompke? 1 raz robie cos związanego z filtrami.

Edited by belver