Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Koleżanki i Kolegów.

Niedługo startuję ze zbiornikiem 350 litrów.

Chciałbym się poradzić odnośnie obsady gatunkowej i ilościowej.

Wymyśliłem sobie, że w baniaku będą pływać trzy gatunki: labidochromis caeruleus (ponoć jeden z najłatwiejszych pyszczaków do hodowli), melanochromis cyanorhabdos i coś jeszcze.

Czy takie zestawienie dwóch gatunków będzie poprawne? I co byście radzili jako trzeci gatunek - jeśli w ogóle nie przesadziłem z ilością gatunków w akwa 350 litrów?

Jak ilościowo dobrać poszczególne gatunki do mojego zbiornika? Chodzi mi o poradę ile osobników i którego gatunku, no i oczywiście ile male, a ile female :)

Czekam na wszelkie sugestie i wskazówki.

Pozdrawiam - Jarek.

Edytowane przez jarek1969
Opublikowano

Witaj, ilościowo do takiego litrażu super podejście, więcej niż trzy gatunki bym nie dawał. Maingano to już od dawna ryba klasyfikowana jako Pseudotropheus ;) ale to nic nie zmienia, nadal pasuje do popularnych Yellow ;) natomiast jeśli Yellow to nie Red Red, za dużo tego samego koloru (chodzi mi o ciepłą barwę). Jest wiele gatunków, które możesz z powodzeniem hodować, polecam przejrzeć galerię, poszukać w dedykowanych do tego wątkach na forum i wybrać ryby, które Ci się podobają, a jak już wybierzesz to podpowiemy co z czym pasuje ;) 

Opublikowano

Auratusów nie polecam z Yellow ponieważ preferuję roślinną dietę. Druga sprawa, że jest strasznie agresywny wewnątrz gatunkowo. U mnie z pięciu samic zostały dwie. Polecam np. C. Hara lub coś z Metriaclima

Opublikowano (edytowane)

Ok no to stoi:

1. Yellow

2. Hara

3. Maingano

No to teraz zapytam ile czego na 350 litrów?

Dodam, że akwarium zarybię młodymi rybami więc docelowo wykonam redukcję.

Edytowane przez jarek1969
Opublikowano (edytowane)

Tan-Mal ma pod nazwą „Cynotilapia white top galileya reef”. Ale trafić takie z ładnym samcem to loteria moim zdaniem. Raz się widzi piękne miniatury Fainzillberi, a raz rybę bez żadnych pasów... Jeśli chcesz łatwo i spokojnie to polecam Iodotropheus Sprengerae, spokoju nie zapewni Ci prawie na pewno Maingano, te ryby to małe diabły. Oczywiście wszystko żależy od tego jak trafisz z charakterem danej ryby, ale Maingano z reguły są lekko trzepnięte. Najspokojniej byłoby chyba z tymi Harami, Yellow i Sprengerae...

Na początek kupujesz po 10-12 maluchów, a ryby już same się ułożą w jaremy i zobaczysz, jak to potem skorygować jeśli będzie co korygować. Docelowo moim zdaniem wielosamcowy harem Yellow, czyli np. 2+6, 2+5 Sprengerae i 1+4 Hara.

Edytowane przez MatiK