Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
..im więcej ukrytych bo resztę ściągasz przy podmianach.

[mention=3205]deccorativo[/mention] pisze abym nic nie zmieniała. Ale ja wiem , ze moja cyrkulacja jest do bani , bo widzę g.. na. ☹️

Muszę coś zmienić !!

Może juro otrzymam paczkę z prefiltrem i falownikiem. Wydaje mi się ,ze cis muszę zrobić ! Choćby minimalna aranżacja kamieni z północy na północny wschód To tylko 3 cm. Wiec nie sadze, ze to sprawi aż taki stres rybkom w zakresie terytorium. Muszę coś zrobić , czy za Wasza zgoda czy nie

Ps / kiedy mogę zrobić pierwsza podmianę wody ! Z odstalej na 24 h. Bo wszystko do ustrojstwa będę miała po nowym roku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ehh a pisałem o cierpliwości... A Ty już chcesz zmieniać położenie kamoli, dodawać prefiltr czy inne sprzęty. gó**o w filtrze lub na piasku niczym się nie różni. Podmianka wody z NO3 około 20mg/l jest bez sensu. Czyli jedyne co możesz zrobić to pozbyć się odchodów. Paradoksalnie położenie ich na piasku w jednym miejscu ułatwia Ci ich eleminacje. W pierwszej kolejności zaopatrz się w NitratEx lub coś podobnego, jak zabijesz NO3 do poniżej 10mg to wtedy możesz się zacząć bawić pierdołami. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Ehh a pisałem o cierpliwości... A Ty już chcesz zmieniać położenie kamoli, dodawać prefiltr czy inne sprzęty. gó**o w filtrze lub na piasku niczym się nie różni. Podmianka wody z NO3 około 20mg/l jest bez sensu. Czyli jedyne co możesz zrobić to pozbyć się odchodów. Paradoksalnie położenie ich na piasku w jednym miejscu ułatwia Ci ich eleminacje. W pierwszej kolejności zaopatrz się w NitratEx lub coś podobnego, jak zabijesz NO3 do poniżej 10mg to wtedy możesz się zacząć bawić pierdołami. 

Tylko 3 cm w poziomie . Kurczę to taki grzech !?
Dodałam ten preparat co kupiłam. Juto zrobię żnow pomiary.
Chyba czasem przesadzajcie z nowymi , tak jak ktoś pisał. W końcu nie mam firanek ani filtra od wczoraj

Dużo osób tu pomaga. Ale kur nie wszyscy sà makawistami od zawsze. Wydaje mi się , ze akwarium z paletkami było prostrze

Opublikowano

Cyganeczko! 

Coś z tym testem NO3 nie tak. 25-50?

Odsuń lekko te kamienie od szyby. Wygląda na to, że bez falownika się nie obejdzie, ale spokojnie, to że coś zalega na dnie nie oznacza, że jest tragedia i trzeba coś z tym zrobić natychmiast. 

Czy ja dobrze rozumiem? Nie powinnaś robić podmiany zanim poskładasz ustrojstwo? 

A co z Twoją wodą jest nie tak? 

Jest pitna czy nie? 

Opublikowano
31 minut temu, przemo-h napisał:

Cyganeczko! 

Coś z tym testem NO3 nie tak. 25-50?

Odsuń lekko te kamienie od szyby. Wygląda na to, że bez falownika się nie obejdzie, ale spokojnie, to że coś zalega na dnie nie oznacza, że jest tragedia i trzeba coś z tym zrobić natychmiast. 

Czy ja dobrze rozumiem? Nie powinnaś robić podmiany zanim poskładasz ustrojstwo? 

A co z Twoją wodą jest nie tak? 

Jest pitna czy nie? 

W kranie NO3 jest na poziomie 20mg, a w baniaku pewnie trochę więcej. 

Przesunięcie jednego kamyka to nie problem, problem w tym, że skupiasz się nie na tym co trzeba. Czyli, mam wysoki poziom azotu, więc poprawię sobie cyrkulację wody by kupek nie było widać.

Gdybyś nie miała ryb to co innego, niestety masz i to młode osobniki, więc musisz działać bardzo ostrożnie i w sposób przemyślany. Ja na swoim starcie w ciągu dwóch tygodni straciłem 13 ryb i do dzisiaj nie wiem dlaczego. Padała jedna po drugiej, aż w końcu padły wszystkie (z jednego gatunku) Co prawda wtedy nie miałem testu na NO2, bardzo możliwe, że test na NO3 JBLa był felerny i też mnie oszukał, więc może to wina wody, ale z kolei nie straciłem ani jednej ryby z pozostałych gatunków, więc nie wiadomo co tak naprawdę było przyczyną. Grzebanie i stresowa na pewno im nie pomoże dlatego jeśli ten jeden kamyczek Cię wkurza to go przesuń, ale wiedz, że od tego Twoje problemy nie znikną.

Opublikowano

Kolego @Deadinie mieszaj! Chodziło mi o to, że nie trzeba przestawiać tych kamieni natychmiast. Przeczytaj mój post jeszcze raz. Wiem doskonale, że to nic nie zmieni. Radziłbym trochę z dystansem podchodzić do niektórych wypowiedzi. Jak widzisz ileś tam ryb ci padło na starcie, a teraz nagle wiesz wszystko i masz ogromne doświadczenie! 

Wracając do tematu. Powtarzam pytanie:

@cyganeczkaczy Twoja woda jest pitna? 

• Lubię to 1
Opublikowano

@Przemo - moja wypowiedź tyczyła się Cyganeczki, jedynie poziom azotu w kranie tyczył się Twoich słów ?

Ja wierzę, że Koleżanka z Nami zostanie i będzie bardzo szczęśliwym użytkownikiem, zwłaszcza jak już wszystko (w tym ustrojstwo) ruszy z kopyta, a jedyny problem to będzie jaki dać przysmak moim rybkom ?

• Lubię to 2
Opublikowano

Panowie...uspokójcie emocje bo pisanie pod ich wpływem na pewno nie jest wskazane. Wielu z nas na początku startu bardzo często wkładało łapki do akwa i kombinowało i jest  to rzecz normalna. Jeżeli mamy pomagać to pomagajmy i róbmy to rzeczowo a jak nie  to  nie piszmy nic i zaprzestańmy osobistych wycieczek bo to tylko źle o nas świadczy. A tak na marginesie...biotop Malawi jest jednym z bardziej  prostych w prowadzeniu a my ( takie odnoszę wrażenie) podnosimy go  do rangi co najmniej słonego.

I teraz kończymy OT ( moje również). Posty z zawartością osobistych wycieczek będą usuwane. Bardzo proszę o merytoryczne wypowiadanie się za co będę wdzięczny.

• Lubię to 3
Opublikowano

W takim razie bez ustrojstwa się nie obejdzie, jeśli nie jest pitna i w dodatku z NO3-20 ppm. 

Powiem ci tak Basiu:

Musisz robić podmiany używając przy tym uzdatniacza, który już masz do puki nie dostaniesz ustrojstwa. Pilnuj parametrów co drugi dzień sprawdzając i obserwuj ryby. Jeśli będą się ocierać o piach i dekoracje, nie będą pokazywać wigoru, to będzie już znak, że musisz tą wodę podmienić. Nawet jeśli w tym kranie jest NO3 20ppm ma to sens wtedy, gdy w zbiorniku będzie wyższe, a przy okazji zbijesz przynajmniej amonię. Jeśli zaopatrzysz się w jakiś środek do zbicia tego No3 to też będzie dobrze. Moim zdaniem nie ważna jest marka już w tym momencie. Jeśli musisz obniżyć, to zastostosuj cokolwiek możesz dostać. 

Jeszcze raz- obserwuj ryby. Muszą być żywiołowe, z płetwami na baczność przez większość czasu i muszą być wiecznie głodne. Jeśli tak jest, to wszystko gra! 

• Lubię to 2
Opublikowano
W takim razie bez ustrojstwa się nie obejdzie, jeśli nie jest pitna i w dodatku z NO3-20 ppm. 
Powiem ci tak Basiu:
Musisz robić podmiany używając przy tym uzdatniacza, który już masz do puki nie dostaniesz ustrojstwa. Pilnuj parametrów co drugi dzień sprawdzając i obserwuj ryby. Jeśli będą się ocierać o piach i dekoracje, nie będą pokazywać wigoru, to będzie już znak, że musisz tą wodę podmienić. Nawet jeśli w tym kranie jest NO3 20ppm ma to sens wtedy, gdy w zbiorniku będzie wyższe, a przy okazji zbijesz przynajmniej amonię. Jeśli zaopatrzysz się w jakiś środek do zbicia tego No3 to też będzie dobrze. Moim zdaniem nie ważna jest marka już w tym momencie. Jeśli musisz obniżyć, to zastostosuj cokolwiek możesz dostać. 
Jeszcze raz- obserwuj ryby. Muszą być żywiołowe, z płetwami na baczność przez większość czasu i muszą być wiecznie głodne. Jeśli tak jest, to wszystko gra! 

Właśnie dlatego kupiłam do podmian Aqua safe.
Wlałam wczoraj microbe life balans, dziś widzę ze nie ma już paprochow, choć czekam , kiedy zapali się światło.
Zrobię potem pomiary.
Rybki są cały czas głodne, kiedy podchodzę do akwarium to są w sekundzie przy mnie.
Teraz siedzę i patrzę, co może być nie tak i mam wielkiego stracha.
Zamówię wszystko na akwarystyczny i powinnam dostać to przed sylwestrem.
Albo poproszę brata, aby kupił wszystko w pl , bo akurat pojechał na święta.
Po testach się znów odezwę.
Mam nadzieje, ze ten preparat pomógł. Daje się go co tydzień przez 4 tygodnie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
    • Jedno nie daje mi spokoju, czy na pewno dobrze regenerujemy żywice jonowymienne? Powszechnie polecana na forum i stosowana metoda regeneracji zakłada przygotowanie roztworu 10% solanki i objętości 3 x objętość żywicy, w której następnie płukane jest złoże. Patrząc jednak jak sposób regeneracji w domowych stacjach uzdatniania (opis np. https://www.filtry-do-wody.info/blog/regeneracja-zmiekczacza-wody-co-warto-wiedziec/) widzę jedną zasadniczą różnicę: w stacji uzdatniania solanka przechodzi przez złoże tylko RAZ i trafia do kanalizy a u nas żywica zwykle "kąpie się" w solance przez dłuższy czas. Przykładowo, stacja do usuwania azotanów w instalacji domowej (https://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanow-global-water-nitrate-p-2240.html) zużywa do regeneracji 25l żywicy 140 l wody i 2,9 kg soli (solanka o stężeniu ok 2%) i trwa niecałą godzinę. Proporcjonalnie, do regeneracji 1 litra żywicy zużywane jest zatem ok 5,6l solanki. I teraz pytanie co jest lepsze dla żywicy i jej właściwości absorpcyjnych? Jednorazowe płukanie solanką o mniejszym stężeniu ale w większej ilości, czy długie płukanie w tej samej solance o większym stężeniu? W pierwszym przypadku wypłukujemy wszystko z zabrudzonej żywicy, a w drugim "zabrudzona" solanka wielokrotnie przepływa przez nasze złoże. Tak jak już wcześniej pisałem mam u siebie 3 litry PA202 i do regeneracji używam 6 lub 9 litrów solanki 10%. Regenerację robię na dwa sposoby: albo mieszam gorącą "zupę" w wielkim 9-o litrowym garnku (6 litrów solanki + 3 litry żywicy), albo 9 litrów letniej solanki (ok 40oC) przepycham małą pompką przez dwa szeregowo połączone HW603 z wylotem z powrotem do gara. W obu przypadkach regeneracja trwa ok godzinę. Czasami powtarzam proces regeneracji po raz drugi z nową "czystą" solanką - wtedy kolor "zupy" jest jaśniejszy 🙂  Po tym oczywiście płukanie pod kranem i z powrotem do akwa. Następnym razem planuję jednak przygotować w wiadrze 30 litrów solanki o mniejszym stężeniu i przepchnąć ją tylko raz przez całą żywicę przy wolnym przepływie (litr na minutę). Co o tym sądzicie? A może ktoś już tak robi?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.