Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć

Twój szkic jest dokładnie taki jak jest zrobiona moja obudowa.

Zwymiarowałem jak umiałem, tylko te istotne wymiary. Jeśli coś pominąłem to uzupełnię / wyjaśnię.

5a81ec4f2aeb0_pokrywaa1.thumb.jpg.d56a350ed0c469da7700518ce81ed237.jpg

5a81ec5d2f2ef_pokrywaa2.thumb.jpg.874e79779eff6cbd9876e7dcc7c4d83e.jpg

Przekrój.

5a81ebf0110f1_pokrywab.thumb.jpg.04b3ef59b77696362acc408d2309abc6.jpg

Edytowane przez chorus
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 16.11.2017 o 21:14, chorus napisał:

...

Z tyłu niezbędne otwory po obu stronach. W środkowej części wentylatory, które pchają powietrze do środka. Gdyby pracowały w przeciwną stronę byłyby zawilgocone.

DSC_6838.thumb.JPG.448a26ebb6690d565f973163723a8db4.JPG

Jeszcze jedno pytanko: czy przy otworach na kable, na ścianie coś Ci się skrapla i jaką masz odległość ściany od akwarium?

Opublikowano

Zmierzyłem, jest 8,5cm. Nie mam żadnych skroplin na ścianie ale i prędkość wentylatorów mocno zmniejszyłem, więc nie dmucha tak mocno.

Gdyby Ci się jednak pojawiły skropliny to zawsze można zrobić jakąś osłonę.

• Dziękuję 1
  • 2 lata później...
Opublikowano

Jak się sprawuje pokrywa? Jedna z osób na innym forum przestrzega przed dibondem ponieważ wg jego słów puchnie, rozwarstwia się. Ale opisy produktu temu zaprzeczają. 

Opublikowano (edytowane)

Nic się nie dzieje. Oprócz oczywiście jakiś przybrudzeń od spodu z powodu wilgoci. Ja użyłem dibondu firmy Ethalbond. To jest materiał markowy i używam go w pracy od wielu lat i się jak do tej pory się nie rozwarstwiał. Ale jeśli o to pytasz to tak, bywają dibondy które się rozwarstwiają.

Jeśli otwarta krawędź dibondu będzie długotrwale narażona na dużą wilgoć to odsłonięte aluminium będzie korodować i tym samym odklejać się od polietylenu. Ale to jest proces powolny. U mnie odsłonięte krawędzie są na zewnątrz "na akwarium", więc na nich nie ma wilgoci.

Moja obudowa od środka jest wyłożona pcv (oprócz drzwiczek). Czyli woda ma kontakt z pcv.

Dobrej jakości dibond nie ma prawa puchnąć, gdyż to są dwie blachy aluminium a między nimi jest polietylen. Z dibondu robi się elewacje niektórych biurowców, czyli materiał jest na dworze kilkadziesiąt lat w temperaturach o bardzo dużej zmienności oraz okresowej wilgoci !!!

Dibond tak samo wyglądający (grubości 3mm) może kosztować 55-100zł, więc jakaś rozpiętość jakościowa na pewno jest.

Płyty typu dibond są sztywne, hips jest bardziej elastyczny, termoplastyczny i łatwiej go zarysować. Wszystko zależy od wielkości pokrywy jaką chce się zrobić. Można zrobić ze wszystkiego co nie pochłania wilgoci/wody.

Edytowane przez chorus
  • Lubię to 5
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Po wielu "trudach" udało się dopiąć cięcie dibondu na pokrywę. Zamówiłem w Szczecinie, jako jedyna firma podjeła się cięcia w normalnej cenie, ale warunkiem był gotowy rysunek, a nie taki jak wysyłałem z painta. Wcześniej zawsze u nich kupowałem spienione pcv na poprzednie pokrywy na moje zbiorniki. Nasze okoliczne firemki jak i w innych miastach dawali chore ceny. Kolega rozrysował w solidzie formatke i poszło do realizacji. Czekam teraz na dostawę. Wymiar 2090x610mm. Wzorowałem się na pokrywie założyciela tematu. Pokrywa.thumb.JPG.d3b6fd33df46744df48b13b8c886aedf.JPG

Edytowane przez Marekmich
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chorus i jeszcze pytanie odnośnie wycinania otworów w PCV. Zamawiałeś gotowy element o dł. 200x8,3 cm (2 szt) bez otworów i jak już miałeś porobione dziury w dibondzie to dopiero wtedy wycinałeś w PCV po odrysowaniu, czy jak?