Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. chorus Opublikowano 16 Listopada 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 16 Listopada 2017 W związku z tym, że jeden z kolegów poprosił mnie o szczegóły wykonania swojej pokrywy to postaram się objaśnić w paru słowach. Niektóre rozwiązania znalazłem na tym forum. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma w domu sprzęt do obróbki materiałów ale z tym mogą przyjść z pomocą m.in. agencje reklamowe. Pokrywę zrobiłem z płyty kompozytowej o grubości 3mm oraz pcv spienionego 5cm i 10cm. Ważne, że w tym przypadku płyta kompozytowa popularnie zwana dibondem powinna mieć zewnętrzne warstwy aluminium o grubości 0,3mm (bo są też 0,2mm). Oczywiście najpierw narysowałem wektorowo wszystkie elementy. Zaznaczona czerwona linia jest nacięciem dibondu frezem 45 stopni, by potem go złożyć pod kątem prostym. I w tej sytuacji jest ważne by to był ten dibond z grubszymi warstwami aluminium, czyli 0,3mm. Ta cieńsza może niekiedy pęknąć podczas zaginania. Nie wszyscy wiedzą jak to wygląda w praktyce, więc pokazuję na poniższym rysunku. Robi się to frezarką górnowrzecionową, a najlepiej frezarką stołową CNC (którą akurat posiadam). Niektóre pokrywy, które widziałem miały wewnątrz wzmocnienia z profili aluminiowych. Ja chciałem zrobić pokrywę bez dodatkowej ramy i dlatego złożenie dibondu w taki sposób sprawia, że cała zewnętrzna część staje się już na wstępie sztywna. Inny powód takiego wykonania to nie chciałem mieć widocznej otwartej krawędzi płyty dibond. Efekt jest taki. Krawędzie klejone też muszą być frezowane pod kątem 45st. Te miejsca zostały sklejone klejem konstrukcyjnym Monolith 342-1. Całe wnętrze jest wyłożone pcv 10mm. Szyby też są 10mm, więc się ładnie licuje. Pcv kleiłem do dibondu klejem Mamut Glue firmy Den Braven. Zawiasy taśmowe nierdzewne są na całej długości drzwiczek, dzięki temu nie wydobywa się światło - można je kupić na allegro na metry. Zawias klejony do dibondu Monolithem. Wszelkie spoiny pcv + pcv łączone klejem Cosmofen Plus SL-660.130. Pokrywa ma 200cm długości i obawiałem się, że środkowa frontalna część może "odchodzić" od szyby. Rozwiązaniem jest środkowy poprzeczny łącznik, który także odciąża obie klapy. Z tyłu niezbędne otwory po obu stronach. W środkowej części wentylatory, które pchają powietrze do środka. Gdyby pracowały w przeciwną stronę byłyby zawilgocone. I końcowy efekt. Obie drzwiczki nie dało się wykorzystać jako pozostałość po wycinaniu korpusu, ponieważ byłyby 3mm szpary a celem były jak najmniejsze, stąd trzeba je było frezować z innego kawałka materiału. I to tyle 12 1
RavenPl Opublikowano 17 Listopada 2017 #2 Opublikowano 17 Listopada 2017 Super estetyczna robota.Do niczego nie mozna się przyczepic wszystko przemyslane.
led4grow Opublikowano 17 Listopada 2017 #3 Opublikowano 17 Listopada 2017 Bomba - Profeska! Jedynie czego bym nie użył to klejów typu mamut i cosmofen, chyba, że nie mają kontaktu z wodą. Zamiast nich użyłbym tych bez rozpuszczalników jak np. all fix turbo i cosmoplast 500. Jesteś w stanie podać z grubsza kosztorys - wiem, że sam docinałeś i robiłeś, ale ile wyszło za materiały; pcv. dibond, uchwyty, zawias itp.?
troad Opublikowano 17 Listopada 2017 #4 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgadzam się z @led4grow, po prostu rewelacja. Gratuluję! Co do wykończenia naroży to również chciałem z dibondu mieć nacięte krawędzie i składać na 45st, ale przy zbiorniku 2m i głębokim na 70cm w fabertec trzeba zamówić wąski pasek ok. 3,5m. Koszty transportu rozsądne są tylko do paczek wielkości ok 2m (o ile pamiętam) więc musiałem odpuścić i niestety nie mam tak ładnie jak Ty. Ty masz dostęp do obrabiarek CNC więc to inna bajka. Jeszcze raz gratuluję.
kwiq Opublikowano 17 Listopada 2017 #5 Opublikowano 17 Listopada 2017 Z ciekawości zapytam ile Ty masz tam tych modułów LED ? Bo wygląda mocno mnogo.
chorus Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 17 Listopada 2017 3 godziny temu, led4grow napisał: Bomba - Profeska! Jedynie czego bym nie użył to klejów typu mamut i cosmofen, chyba, że nie mają kontaktu z wodą. Zamiast nich użyłbym tych bez rozpuszczalników jak np. all fix turbo i cosmoplast 500. Cosmofen rozpuszcza powierzchnie styku, materiał się miesza i zaraz odparowuje, coś jak spawanie. A Allfixowi już nie ufam bo przy innych pracach z czasem się rozklejało. W zasadzie to nic nie ma kontaktu z wodą, ponieważ wentylatory wpychają powietrze a otworami gdzie są wężyki wylatuje wilgotne powietrze. Wewnątrz jest zupełnie sucho. Koszty podam wieczorem jak będę miał chwilę wolnego.
chorus Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 17 Listopada 2017 3 godziny temu, kwiq napisał: Z ciekawości zapytam ile Ty masz tam tych modułów LED ? Bo wygląda mocno mnogo. Modułów do Malawi jest o wiele za dużo, przesadziłem. Są cztery grupy po 30 moduły, razem max 144W. Obecnie dwie grupy środkowe świecą na 55% a skrajne na 25%, czyli jest jakieś 58W.
kwiq Opublikowano 17 Listopada 2017 #8 Opublikowano 17 Listopada 2017 o fu*k 120 modułów to grubo poleciałeś ale od przybytku głowa nie boli
Pleziorro Opublikowano 17 Listopada 2017 #9 Opublikowano 17 Listopada 2017 8 minut temu, kwiq napisał: o fu*k 120 modułów to grubo poleciałeś ale od przybytku głowa nie boli O teraz dopiero zajarzyłem że to baniak 200x50 Mam nadzieję że dusisz to jakimś sterownikiem do 10% mocy w przeciwnym razie zaraz będziesz walczył z sinicami. Pokrywa majstersztyk !!!
makok Opublikowano 17 Listopada 2017 #10 Opublikowano 17 Listopada 2017 50 minut temu, Pleziorro napisał: w przeciwnym razie zaraz będziesz walczył z sinicami. Nie widzę związku. Sinice nie zależą od mocy tylko od parametrów, głównie stosunku NO3 do PO4. Możesz mieć 500W i nie mieć sinic.
Rekomendowane odpowiedzi