Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Frejka by dawał bez samic, jak Zybszek napisał znikną w ,,tlumie" lub zostaną zeżarte. Zamiast tych samic dałbym wiecej samic Nimbochromis livingstonii nawet 4-5 szt, one za wielkie nie rosną, a robią mega robotę jako ciekawa ryba w ciapy.  Jeżeli chodzi o Tyrannochromis nigriventer czy marostoma to bierz macrostome ponieważ masz już fuscotaeniatus a , a on jest dość podobny do nigriventera więc macrostomą urozmaicisz akwarium. Tutaj bym dał dwue samice, bo są pieknymi czarnuchami. Trzeba w tym wypadku szukać Tyrannochromis maculiceps lub mieć pewność ze samice mają czarne brzuchy.

FB_IMG_1502813585465.jpg

Edytowane przez stan
Opublikowano
3 godziny temu, dero napisał:

jak wg Ciebie za mało to napisz mi konkretnie ile wg Ciebie

Koledze chodziło raczej o liczbę gatunków niż sztuk w poszczególnym. Daj jeszcze compressicepsa- jest piękny i wszędzie go dostaniesz, bo w Twoim przypadku głównym problemem będzie akurat dostępność :P ale zawsze możesz pustkę uzupełnić stadem mdok ;)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, crav napisał:

Ryby bym kupował 10 15 cm bo już duże szanse na płeć a cały cykl wybarwiania przed... synodntisy śmiało pakuj... piękne ciekawe sprzatacze dna 

Co do teorii Wojtka to się kompletnie nie zagdzam że da się charakter ryby przeliczyć na cm czy gr, ale Wojtek wie o Tym ?

Co do drapieżników moja metoda jest o tyle kulawa, że  zbiorniki z dużymi drapieżnikami trzeba przerybiać ( niestety ?). Kalkulator jest metodą , która uwzględnia proporcjonalną ilość ryb w zbiornikach w których przerybienie ma nie zachodzić. Po to go stworzyłem.  Dlatego nie będę się silił na doradzanie ilości przy takich drapieżnikach.  Przerybione akwa to nie moja działka ?. Wydaje mi się, że Crav i Stan to osoby w tym zakresie o wiele bardziej kompetentne...sam konsultuje z nimi tą problematykę. 

W pozostałych typach zbiorników moj kalkulator jest pomocny i fajnie hamuje zapędy do dworcowania zbiorników.  

Oczywiście nie uwzględnia charakteru ryb ale wskazuje ich ilość .

Edytowane przez harisimi
Opublikowano
10 minut temu, harisimi napisał:

W pozostałych typach zbiorników moj kalkulator jest pomocny i fajnie hamuje zapędy do dworcowania zbiorników

Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać? Chętnie zapoznam się z Twoją metodą :)

Opublikowano
30 minut temu, bakus_44 napisał:

Koledze chodziło raczej o liczbę gatunków niż sztuk w poszczególnym

i ilość gatunków i ich liczba:] że tak powiem na gotowo... I nie z lenistwa, ale z checi skorzystania z doświadczenia Waszego. 

Dziękuje stan za fotę. Piękna ryba:] . Zobaczymy jak z dostępnością.

I dlaczego przerybiać jak są drapieżniki? Jak za duzo to się zjedzą nawzajem:] a nie o to mi chodzi....

To może jednak napiszecie mi dokładnie ile czego być powinno:]

Dzięki

Opublikowano

Chodzi o uspokojenie temperamentu samca podczas tarla... więcej różnych samców tym większe rozproszenie.... wszystkie ryby kupisz w jednym miejscu... Co do ilosci to jak zobaczysz ceny to sam zobaczysz że raczej itak nie kupisz na raz....

Żeby Cię trochę zachęcić wrzucę króciutki filmik mojego zbiornika 

20171110_075944.mp4

Opublikowano
14 godzin temu, crav napisał:

Co do ilosci to jak zobaczysz ceny to sam zobaczysz że raczej itak nie kupisz na raz....

Przerybienie Twoich 4tys litrów (czy ile tam budujesz) drapieżnikami WF z TM... Nie chce wiedzieć ile wyniesie, ale pewnie więcej niż jest wart mój samochód :P