dero Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Witam Powoli zakładam akwarium, aktualnie po otrzymaniu kilku reprymend czekam aż woda dojrzeje. Akwarium mam w miare duże, widoczne z 3 stron. Dlugosc 300 szerokosc 80 wysokosc 75. Nie wiem jakie ryby dać, bo jeszcze w temat się nie zagłębiałem. Może więc jakieś propozycje? Edytowane 20 Listopada 2017 przez dero
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Listopada 2017 #2 Opublikowano 13 Listopada 2017 Mam prośbę..proszę nie pisać o wystroju . Kolega prosi o pomoc w obsadzie. Zdaję sobie sprawę ,że zdjęcie zachęca do komentowania wystroju ale to nie ten dział. W ten sposób nie pomożemy koledze.
dero Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Witam nie za wiele tych propozycji mam... ;] więc sam coś poszukałem. Są to ryby które mi się z wygladu podobają (bo zachowań i upodobań nie znam;] ) m msobo magunga - Cynotilapia Melanochromis kaskazini iodotropheus sprengerae red Melanochromis interruptus Labidochromis sp. Hongi i zapewne jeszcze by były jakieś których w ogóle nie znam - może zatem jakies propozycje? Oczywiscie to są gatunki z których część trafi do akwarium. Od razu zapytam i poproszę o polecenie gdzie kupować i jak z dostępnością? Nie wiem jakie z nich moga być razem trzymane. Tak żeby ich dieta była w miare podobna. Co dla mnie bardzo ważne chociaż troche abstrakcyjne ze wzgledu na charakter: nie chciałbym zeby były to ryby bardzo agresywne, chociaż wielkość baniaka pozwala na ukrywanie się itp, podoba mi się też zebra lub Tropheops chilumba ale czytałem ze bardzo agresywne są. Nie chce mieć tak ze się bedą ostro wybijać lub jedna ryba opanuje całe akwarium. Może nie jest to możliwe w pełni ale przynajmniej chciałbym się postarać to ograniczyć. Chyba że ganeralnie mbuna zawsze beda się wybijać? Nie chce też przerybiać więc proszę o info ile ryb może być. Edytowane 18 Listopada 2017 przez dero
Andrzej Głuszyca Opublikowano 19 Listopada 2017 #4 Opublikowano 19 Listopada 2017 ....może tym linkiem się zainspirujesz?
lukas1987 Opublikowano 19 Listopada 2017 #5 Opublikowano 19 Listopada 2017 @deromasz duży zbiornik... może tak non-mbuna?
dero Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 19 Listopada 2017 a co byście powiedzieli na obsadę mieszaną: msobo pseudotropheus saulosi labidochroms hongi metriaclima chewere aulonocara fire fish i mamelela dwie ostatnie z non mbuna, reszta mbuna. Z tego co czytałem to hongi jest roślinożercą? czy takie zestawienie ma rację bytu?
Sławol Opublikowano 19 Listopada 2017 #7 Opublikowano 19 Listopada 2017 Ja na twoim miejscu do takiego dużego baniaka nie dawał bym takiej ''drobnicy'', moim zdaniem ryby minimum 20 cm lepiej by się prezentowały w takim litrażu.Może predatorki?
dero Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 19 Listopada 2017 Sławol mozesz coś zaproponować? Generalnie chciałem żeby były ryby kolorowe nie mniej jednak czy to co zaproponowałem może ze sobą być? pomijam w tzm pytaniu kwestie wielkosci...
lukas1987 Opublikowano 19 Listopada 2017 #9 Opublikowano 19 Listopada 2017 8 minut temu, Sławol napisał: Ja na twoim miejscu do takiego dużego baniaka nie dawał bym takiej ''drobnicy'', moim zdaniem ryby minimum 20 cm lepiej by się prezentowały w takim litrażu. Też jestem takiego zdania Chyba, że będziesz non stop siedział z nosem przy baniaku... Ps. Twoje akwarium to 1800l
przemo-h Opublikowano 19 Listopada 2017 #10 Opublikowano 19 Listopada 2017 Witaj! W takim baniaku to Fossorochromis rostratus w roli głównej i do tego układać resztę. Możliwości jest jednak wiele. Możesz mieszać dużą non-mbunę z dużą mbuną, aby tylko diętą to spasować lub iść w drapieżniki. Pełne pole do popisu.
Rekomendowane odpowiedzi