Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 13.11.2017 o 19:06, Sacrum napisał(a):

A ja olać prefiltry korpusowe do FX6 podobnie jak deccorativo radzi. Ten filtr jest ogromny, zapchać jego gąbki które są na całym obwodzie i pionie szybciej jak raz na 3-6mcy nie jest łatwo.

Rozwiń  

I myślisz, że trzymanie tego całego zebranego przez filtr g..na w akwarium przez 3-6 miesięcy to dobry pomysł ? W filtracji mechanicznej chodzi nie tylko o to, żeby usunąć pływające kupska z oczu właściciele, ale żeby usunąć je też z obiegu wody w akwarium. Czyszcząc prefiltr raz w tygodniu właśnie to robisz.

• Lubię to 2
Opublikowano

@MarcinKoz  błąd za błędem i błędem pogania.

gąbek nie gotujemy bo powyżej 60 C ginie w nich wszelka pożyteczna biologia w tym także nitryfikacyjna a powyżej 80 C ulega deformacji struktura materiału z jakiego się je wykonuje - porowata struktura w nich przestaje prawidłowo przepuszczać wodę.

Zamiast kombinować teraz za głupotę zapłać,  trzeba kupić nowy komplet gąbek do FX6 :cry: bo te wygotowane są do d...

Potem otwieraj kubeł i płucz je jak najczęściej bo jak zbierzesz gowna z pół roku na pewno NO2 nie będzie wzorcowe a i tym samym biologia nie  najlepsza, a NO3 będzie rosło x5  i kubła nie będziesz otwierał rok ale podmiany będziesz musiał robić co tydzień i wielokrotnie większe niż przy usuwaniu gowna z obiegu wody na bieżąco.

Baniak nie jest mały a w Lublinie ( jeśli to na prawdę Lublin a nie 60km od Lublina woda ze studni ) to stale walą chlor w rury.

Ty zamiast modyfikować FX6 zmodyfikuj myślenie.

Zrób ustrojstwo do nalewania wody do akwarium z wodociągu by chlor nie uszkadzał ci biologii a woda była bez metali ciężkich i innego syfu .

Pomyśl by z jednego kosza wywalić ceramikę a zastąpić ją Purolite A520E co ci pozwoli podmiany robić raz w miesiącu i tylko 10-20%  a przestań poprawiać konstruktorów z Fluvala .

Opublikowano

Zrobię za ten zgodnie z radami :) kupię nowe gąbki , myślałem jednak bardziej nad NGBC aby dać na sam dół w ostatni kosz zamiast purolite 520 bo tą jak kiedyś zapakowałem do rajstopy i włożyłem w kosz na samej górze to po tygodniu wszystko było zapchane .

Z góry od razu napiszę że nie nie mam nigdy syfu w baniaku bo przy dyskowce podmieniam wodę co tydzień po 150l i zbierałem wszystko z dna a dyski wiadomo czyste szkło bez niczego 

Opublikowano

Marcin zręcznie pomijasz co istotne;)  np sprawę ustrojstwa a nasze ryby nie są gorsze od dyskowców i nie znaczy że dla naszych ryb  woda z całym gownem może płynąć przez rok a dyskowce to hrabiostwo z  podmianką 50% wody co tydzień.

Co do Purolite A520E nie namawiam ale jakoś ani Agnieszka ani DwaAndrzeje jakoś nie piszą że im się Purolite w kuble zatyka po tygodniu. Zapewne nie przeczytałeś jak to wsadzić tylko wrzuciłeś całość w jednej rajstopie a trzeba chyba użyć dwie stopy i cienko po 1cm warstwie.

Możesz oczywiście pójść w biopolimery typu NGBC czy nawet o wiele tańszy i o niebo lepszy TMBT  ale jak już jesteś mentalnie gotów na usuwanie NO3 oraz częściowo PO4 to na baniak z 400l wody kup to - przynajmniej będziesz prekursorem bo nikt jeszcze tego u nas nie zastosował - taka to nano-nowinka  z Hameryki.

Wyjdzie najtaniej i zupełnie naturalnie bez żadnej chemii - najzwyklejsza prawdziwa denitryfikacja biologiczna  w natlenionej wodzie za 80 zł na baniak Malawi 460l

https://www.coralhouse.pl/xport-no3-cubes-250ml---ultra-aktywne-media-denitryfikacyjne~p34392

xport-no3-cubes.jpg.530dd66736b43d4ead7bf3f8aad56762.jpg

ale dosyć bo ostro poszliśmy w OT.

chyba musisz otworzyć nowy temat .

Opublikowano

Nie nie róbmy jeżeli można żadnych nowych tematów wyskoczyłem trochę z obiegu jeżeli chodzi o pewne sprawy , wracając do tematu ustrojstwa :) ja korzystam z filtrów narurowych zakładanych na wąż z prysznica różnie bywa ale zazwyczaj 2-3 wkłady pierwszy sznurek 50ppm później 1 lub dwa węgle , woda w Lublinie nie jest zła :) wcale nie mamy tutaj dużo chloru :) każde ryby są dla mnie ważne bo paletki były tylko krótkim epizodem poniekąd temat nie dla mnie , tego co pokazałeś nie widziałem, mogę kupić i to :) i tak noszę się z zamiarem kupna czegoś do filtra więc czemu nie , twoje rady jak zresztą wielu Malawistow są bardzo cenne bo chyba nikt tak jak wasz team nie zagłębił się tak głęboko w temat filtracji .

I za każdą radę i pomoc z góry wam dziękuję.

Opublikowano

Z twojego opisu - wypisz wymaluj - Ustrojstwo wersja I :D

Czekamy więc niebawem na opis testu tego Xport NO3 Cubes.:)

Zanim kupisz przypomnij właścicielowi Panu Sokalskiemu o upuście 20% jakiego udzielił dla Malawi Klub - ciekawe czy dotrzyma słowa. czy się wykręci.

Jak obiecywał jest już nowa strona ale nie wiem jak dostać ten upust.

Sam też do nowej filtracji użyję tych Xport Cubes w 3 rodzajach.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.