Skocz do zawartości

parametry wody baniak 240 L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehh trzeba było welony wpuscić a nie neonki :P

MPWiK mnie nie interesuje bo mam wodę ze studni ok 60m + stację uzdatniania wody w piwnicy, co daje brak chloru, żelaza i innych niepotrzebnych rzeczy w wodzie.

No nic lecę po drugie opakowanie stability i będę obserwować nitryfikację, a rybki będą na święta :)

Opublikowano (edytowane)

hej,

zrobiłem ponownie testy:

NH4 spadło < 0,05

N02 < 0,01

NO3 <0,5

jakieś pomysły?? NO2 i NO3 na niewykrywalnym poziomie.

zaczynam się zastanawiać nad jakością tych testów.

Edytowane przez b&b
Opublikowano
Godzinę temu, b&b napisał:

jakieś pomysły?? NO2 i NO3 na niewykrywalnym poziomie.

Pomysł jest jeden - wpuszczaj ryby.:D

Biologia tam jakaś była ale głęboko uśpiona z racji braku żarcia czyli pożywki i trzeba było nie 12h ale jednak kilku dni by się rozbudziła z głębokiego letargu.

Teraz  jest dziarska bo se podjadła i czeka na gowno od pyszczaków a nie od 3 neonek więc nie zwlekaj.:D

Godzinę temu, b&b napisał:

zaczynam się zastanawiać nad jakością tych testów.

No trzeba się zastanowić nie nad jakością testów bo wszystkie na początku były super tylko nad tym kiedy zamieniłeś nakrętki z testu NO3:( i kiedy tą mokrą zakręciłeś fiolkę z proszkiem.

Łatwo to sprawdzić bo proszek zrobił się z grudkami.

Nie jesteś jedyny któremu się to przytrafia ale za gapiostwo trzeba płacić i trzeba kupić nowe uzupełnienie na NO3.

Z rzeczy przyjemnych życzę ci udanej, bezproblemowej hodowli, bez nabycia na szybko kundli zamiast pyszczaków.

Opublikowano

testy trochę ogarniam jestem po farmacji ;)

w takim razie zamawiam dzisiaj ryby od FishMagic :)

Dzięki za pomoc będę na bieżąco jeszcze sprawdzał po wpuszczeniu ryb :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, odświeżę trochę temat. Minął jakiś miesiąc wszystko było dobrze do wczoraj. Zrobiłem podmiankę ok 30% wody i ryby zaczęły się po kilku godzinach dziwnie zachowywać. Dzisiaj rano już wszystkie siedziały na dnie, a jak wróciłem z pracy szlag trafił kilka sztuk Aulononcary.

Zrobiłem NH3/NH4 - brak

Zrobiłem N02 - w próbówce wyszedł kolor barszczu czerwonego jak na wigilię.... (testy jbl kropelkowe oczywiście)

Podejrzewam, że to od wczorajszego czyszczenia akwa, gdzie chciałem solidnie oczyścić wszystkie zakamarki z odchodów i może za mocno ruszyłem piachem, nie wiem, podejrzewam że było to przyczyną - duża ilość zakamarków przy zbyt ostrym czyszczeniu dała bagienko w całym zbiorniku...

Mniejsza z przyczyną, muszę ratować ryby.

Szlag trafił wszystkie samice Aulononcary, Acei też nie wyglądały zbyt ciekawie, były osowiałe, ale odłowiłem je i doszły do siebie. Cynotilapie pochowały się w dziury i nie udało mi się ich wyłowić, ale były ze wszystkich najsilniejsze, świecę latarką i widzę żę pływają nic im nie jest.

Podmieniłem ok 50% wody może troche lepiej, zrobiłem ponownie testy - pokazały ok 0.8, więc podmieniłem jeszcze raz 25%. Teraz pokazuje ok 0.6

Skończył mi się jednocześnie Stability i człowiek od którego go kupowałem już nie mógł mi dzisiaj pomóc niestety bo miał swoje plany.

Na domiar złego szlag trafił mi Aquaela turbo 2000 dokładnie w tym samym czasie, śmierdzi spalenizną i nie pompuje...

Żona poleciała na szybko kupić coś w zastępstwie i wróciła z aqua szutem i bakteriami MICROBE-LIFT/NITE OUT II.

Teraz co robić - czy podmieniać wodę jeszcze, czy tylko lać bakterie i modlić się żeby rano nie zbierać trupów w akwa?

Czy wlanie większej ilości bakterii coś pomoże?

Kupiłem butlę 250 ml, piszą żeby wlać 5ml/40 l akwa, czy może podwoić albo nawet potroić dawkę? Z kolei czytalem gdzieś że przy wysokim N02 bakterie mogą zginąć zanim dolecą do gąbek czy złoża...

Nie bardzo mam też gdzie trzymać rybki w zastępstwie... w misce też nie sądzę żeby wytrzymały dłuższy czas.

W akwa te ryby co zostały zachowują się już w miarę normalnie.

:(:(

Opublikowano

hej,

przykre to, co piszesz... nie znam się za bardzo ale przelozylabym je w inne miejsce ( ja mam kupione 4 czy 5 wiader na smieci po 60l w razie czego i podmian) z polowa wody ze starego zbiornika, dopoki ktos madrzejszy w tych sprawach by mi nie odpisal

poczekaj chwile a jak nie to pisz na czcie

Opublikowano

Ciekawy ten produkt, ale dodatkowo nie wiem czy część ryb nie ma bloata i nie przeleczyć ich metronidazolem - długie kupy 5-7 cm dodatkowo ocierają się o piasek...

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, b&b napisał:

Mniejsza z przyczyną, muszę ratować ryby.

Kolego zatrułeś ryby CO2 - to się nazywa przyducha a to wyłącznie twoja wina.

Masz wodę z własnej studni 60m - tam woda nie ma tlenu - same CO2  a twoja stacja uzdatniania nie ma natleniacza wody.

Prawdopodobnie też brak tlenu uśpił biologię tak jak i ryby i to nie żadne porządki w baniaku tylko podmiana wody bez tlenu. czym więcej robiłeś podmianki tym robiłeś większe kuku rybom i biologii.

Napowietrzaj czym możesz , otwórz pokrywę bo jak jest dość szczelna to nad lustrem powstaje poduszka CO2 która nie pozwala natlenić wody i nawet poruszanie taflą jest nie skuteczne.

Tobie nie pomoże Amquel  ale ten Nite-Out lej ile wlezie bo trzeba biologię ratować.

Inna wersja że zassałeś z tych 60m jakieś inną k.. mać typu pestycydy, detergenty pochodne ropy naftowej.

Musisz dla ryb brać wodę po ustrojstwie i musi odstać dobę otwarta albo dajesz z 2 godziny napowietrzanie jej sztuczne zanim wlejesz do baniaka .

A jaką ma temperaturę ta woda?

Przerwij całkiem karmienie . Jak teraz dasz metronidazol to masz po rybach - one i tak ledwo żyją .

Na razie Głodówka, aż ci NO2 spadnie do 0,1ppm wtedy zobaczymy czy będą się ocierały i czy długie odchody zostaną.

Szybciutko kolego do działu Żywienie i dobieramy dla ryb dietę bo tu też może być żle .

Edytowane przez deccorativo
  • Lubię to 1
Opublikowano

Pestycydy odpadają, woda badana w sanepidzie, ponadto przechodzi przez złoże żywic wysokości 2 m w piwnicy.

Ale faktycznie włączyłem napowietrzanie, zdjąłem przykrywę, nalałem strzykawką część bakterii prosto w rurę do biologa, reszta na gąbki...

Mam wiadro 10 l, przetrzymać w nim ryby do rana???