Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo podobają mi się proponowane w ostatnim poście ryby:). Dziękuję za sugestie.
Jakie ilości ryb docelowo i ile samców?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Polecane jest zakup co najmniej 10 szt każdego z gatunków i tego można się trzymać. Moim zdaniem sytuacja z samcami wyklaruje się jak będą pływać w akwarium, jednak przy Maison Reef zrobiłbym układ z jednym samcem, przy Msobo spróbować  dwa samce, przy Kaskazini też można spróbować na dwa samce, Sprengerae jak się ułoży, będzie to najmniejsza i najspokojniejsza ryba z wymienionych. Na pewno będą walki, głównie wewnątrz gatunkowe. Stawiam, że Maison będzie alfą w akwarium. 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie. Na YouTube widziałem bardzo ładną rybę Labeotropheus Simoneae Red. Jak ten gatunek będzie pasował do pozostałych?

Opublikowano
51 minut temu, amac1975 napisał:

Mam jeszcze pytanie. Na YouTube widziałem bardzo ładną rybę Labeotropheus Simoneae Red. Jak ten gatunek będzie pasował do pozostałych?

Fajna jest i ją bym zamienił za Kaskazini. Ryba roślinożerna, spora rośnie, tylko czy w Polsce ją dostaniesz. 

Czemu za Kaskazini? Kaskazini w różnych źródłach widnieje jako mięsożerca, a w innych wszystkożerca, a Labeo to roślinożerca raczej z delikatnym żołądkiem. Z tego co wiem to @stanma go u siebie, może coś więcej o nim powie i czym karmi. 

Opublikowano

Stanowi padł ten samiec z tego co się orientuje. Też długo chorowałem na tą rybę ale niestety z dostępnością raczej krucho. Bardzo podobna jest Manda tyle że te pomarańczowe akcenty nie wchodzą aż na płetwę grzbietową. 

Opublikowano

Ogólnie przy mbunie trudno szukać czerwieni, co najwyżej jej akcentów, częściej rudy/pomarańcz  jest spotykany. Do roślinożernej mbuny można coś dodać z non mbuny w czerwieni preferującą pokarm roślinny. Taki Protomelas Taeniolatus/Red empress fajnie by się komponował z mbuną. 

Opublikowano

W takim razie pozostają ryby, które wymieniliśmy wcześniej. 

Osobiście wśród mbuny, u której występuje czerwony akcent widzianych przeze mnie na żywo, największe wrażenie do tej pory zrobił Labeotropheus trewavasae Manda sugerowany przez kolegę @kwiq. Młody samiec (ok 6cm) w akwarium bez dekoracji był tak jaskrawy, że zauważyłem go z odległości 4-5m oglądając ryby po przeciwnej stronie. Szczerze, gdyby nie moje Melanochromisy, to już dawno ten harem by u mnie pływał. 

W tym właśnie rzecz, jeśli Melanochromis kaskazini, to nie Labeotropheus. Dla tych dużych Melanochromisów dieta 50/50 (pokarmy roślinne i mięsne),  to moim zdaniem minimum. Przy takiej diecie Labeotropheus trewavasae raczej nie da rady na dłuższą metę. 

Ta obsada, która jest zaproponowana ma wszystkue kolory, które chcesz mieć. Jeśli Iodotropheus sprengerae ci nieodpowiada, to trzeba już iść na kompromis, bo wdzystkiego mieć nie można. 

@AndrzejWalb i @egon44są miłośnikami sprengerae i mogą coś o nich powiedzieć.