Jump to content

Jaki cichy cyrkulator 260l 120cm

PrezesQ

Recommended Posts

Jaki polecicie ultra cichy cyrkulator do takiego baniaka, który nie bedzie tez wprawiał w rezonans elementów akwarium? 

Akwarium 120x40x55 aktualnie pracuje jvp 102 5000l/h ale jego buczenie jest męczące dodatkowo wprawia w wibracje pokrywę tworzy to halas niskich czestotoliwosci typowe buczenie, wersja jvp 102 z ceramicznym trzpieniem bez luzów. 

A możesz wkleić fotkę tego jvp w baniaku.? ale koniecznie tak jak siedzi teraz - z buczeniem i rezonansem pokrywy.

11 godzin temu, PrezesQ napisał:

wersja jvp 102 z ceramicznym trzpieniem bez luzów. 

Jeszcze takiego fabrycznego jvp nie spotkałem - każdy który miałem miał luz na osi, ale być może ostatnio poprawili wadę.:D

Jak falownik przesuniesz głęboko np 10 cm od dna  i możliwie daleko od tła lub szyby przedniej czyli po środku szyby bocznej nisko nad dnem - to przestanie buczeć. Pozostanie wibracja przekazywana na szybę i tu kupując falownik dowolnej marki trzeba zwracać uwagę na to by system mocowania czy na przyssawki czy na jedną dużą przyssawkę czy też na magnes co jest najlepszym i najpewniejszym mocowaniem ale drogim,  miał także system amortyzacji i mięciutke gumki amortyzujące tak jak ten Sobo WP-300M

20171106_081211.thumb.jpg.75b71b4c5052158e37cbc07bef1b6158.jpg

Z tego co sprawdziłem z tanich dostępnych w Polsce falowników stosunkowo ciche są właśnie te firmy Sobo WP - xxxM

Z drogich każdy jest cichy choć to loteria bo trafiało się że nawet Tunze silence po 2 latach chodzi jak traktor i zwykłe Jebao bije go na głowę w tym silence.:D Tu już decyduje kasa jaką możesz na to przeznaczyć.

.

11 godzin temu, PrezesQ napisał:

Jaki polecicie ultra cichy cyrkulator do takiego baniaka, który nie bedzie tez wprawiał w rezonans elementów akwarium? 

Ja mogę polecić Ci Jebao/Jecod RW-4, osobiście go używam w baniaku 120x40x50 i doskonale daje radę. 
Cyrkulator ten ma m.in. możliwość zmiany intensywności obrotów śmigła, zmiana trybów pracy, etc. 
Gdybym potrzebował kupić ponownie cyrkulator, kupił bym zapewne ten sam, ale tak jak powiedział @deccorativo, wiele zależy od budżetu, jakim dysponujesz.
Miałem na początku jakiś cyrkulator JVP, ale był słyszalny (buczał), a to jest dla mnie także nie akceptowalne, więc jednym z kryteriów wyboru nowego cyrkulatora była cisza :)

• Like 1

3 godziny temu, deccorativo napisał:

A możesz wkleić fotkę tego jvp w baniaku.? ale koniecznie tak jak siedzi teraz - z buczeniem i rezonansem pokrywy.

Jeszcze takiego fabrycznego jvp nie spotkałem - każdy który miałem miał luz na osi, ale być może ostatnio poprawili wadę.:D

Jak falownik przesuniesz głęboko np 10 cm od dna  i możliwie daleko od tła lub szyby przedniej czyli po środku szyby bocznej nisko nad dnem - to przestanie buczeć. Pozostanie wibracja przekazywana na szybę i tu kupując falownik dowolnej marki trzeba zwracać uwagę na to by system mocowania czy na przyssawki czy na jedną dużą przyssawkę czy też na magnes co jest najlepszym i najpewniejszym mocowaniem ale drogim,  miał także system amortyzacji i mięciutke gumki amortyzujące tak jak ten Sobo WP-300M

20171106_081211.thumb.jpg.75b71b4c5052158e37cbc07bef1b6158.jpg

Z tego co sprawdziłem z tanich dostępnych w Polsce falowników stosunkowo ciche są właśnie te firmy Sobo WP - xxxM

Z drogich każdy jest cichy choć to loteria bo trafiało się że nawet Tunze silence po 2 latach chodzi jak traktor i zwykłe Jebao bije go na głowę w tym silence.:D Tu już decyduje kasa jaką możesz na to przeznaczyć.

.

3 godziny temu, luck83 napisał:

Ja mogę polecić Ci Jebao/Jecod RW-4, osobiście go używam w baniaku 120x40x50 i doskonale daje radę. 
Cyrkulator ten ma m.in. możliwość zmiany intensywności obrotów śmigła, zmiana trybów pracy, etc. 
Gdybym potrzebował kupić ponownie cyrkulator, kupił bym zapewne ten sam, ale tak jak powiedział @deccorativo, wiele zależy od budżetu, jakim dysponujesz.
Miałem na początku jakiś cyrkulator JVP, ale był słyszalny (buczał), a to jest dla mnie także nie akceptowalne, więc jednym z kryteriów wyboru nowego cyrkulatora była cisza :)

Panowie mam mozliwosc zakupu aquael reef cyrkulator 4000 czy bedzie odpowiedni cichy i mocno do mojego baniaka?

Witaj!

Tak jak z wszystkimi polecanymi filtrami,falownikami itp. bywa różnie...

Są tacy którzy zachwalają np.wspomniany falownik JVP a są tacy którzy nie są zadowoleni z jego użytkowaniu ;) 

Osobiście sam posiadam ww.falowniki z serii JVP które teraz leżą u mnie w szafce i niestety należę to tych drugich którzy na niego narzekali z względu buczenia itd...

Po przygodach z tymi falownikami postanowiłem zainwestować w Jebao/Jecod RW-4 i od początku jego zakupu aż do dzisiaj jestem bardzo zadowolony z jego cichej pracy...

Nie wspomnę już o tym co napisał kolega @luck83

3 godziny temu, luck83 napisał:

7 minut temu, PrezesQ napisał:

Panowie mam mozliwosc zakupu aquael reef cyrkulator 4000 czy bedzie odpowiedni cichy i mocno do mojego baniaka?

Czytając opinie kolegów z poza forum na temat tego falownika okazało się tak jak wcześniej napisałem czyli ma on swoich zwolenników jak i przeciwników więc sam widzisz jak to wszystko wygląda...

Jak napisali przedmówcy - ten Aquael nie jest to u nas popularny a jest wielokrotnie droższy od porównywalnego Sobo

Poszukaj o nim opinii na forach morskich bo co to znaczy

11 minut temu, PrezesQ napisał:

Panowie mam mozliwosc zakupu aquael reef cyrkulator 4000

Nowy, używany , nowy za 50 zł?  Pisałem że zależy od możliwości finansowych.

Jak widzisz falowniki dzielą się na głośne i ciche a drugi podział to  regulowane i nieregulowane przepływy.

Ja też od kilku miesięcy mam Jebao RW-4 i mogę potwierdzić jego bezszelestną pracę :) 
Zastanawiałem się też nad zakupem Jebao SW-2, ale koledzy mnie przekonali do RW-4 :) 

Generalnie zakup cyrkulatora bez regulacji przepływu nie jest dobrym rozwiązaniem :) 

Edited by rafalniski
  • Like 1

4 minuty temu, rafalniski napisał:

Generalnie zakup cyrkulatora bez regulacji przepływu nie jest dobrym rozwiązaniem :) 

Jestem podobnego zdania.
Możliwość zmiany przepływu pozwala dostosować intensywność cyrkulacji do potrzeb w zbiorniku (a to aranżacja się zmieni, a to ryb przybędzie/ubędzie/podrosną...). 

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Jak napisali przedmówcy - ten Aquael nie jest to u nas popularny a jest wielokrotnie droższy od porównywalnego Sobo

Poszukaj o nim opinii na forach morskich bo co to znaczy

Nowy, używany , nowy za 50 zł?  Pisałem że zależy od możliwości finansowych.

Jak widzisz falowniki dzielą się na głośne i ciche a drugi podział to  regulowane i nieregulowane przepływy.

Uzywany miesiac na gwarancji za 100zl