Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Założyłem temat z powodu drobnego problemu - jak na razie sądzę. Zacznijmy od danych:
Akwarium 200x60x70
29.10 zalane + wlano Seachem Prime
30.10. wieczorem temperatura osiąga 27 stopni, robię pomiary startowe:
- PH -7,6
- KH -9
- NH4 -0
- NO2 -0
- NO3 -0
+ wlewam wodę amoniakalną i po jakimś czasie tego samego dnia prodibio dwie ampułki

Zmierzyłem licznikiem wodomierzem, wlałem 680 litrów wody, na co wlałem 3,4 ml WA, testy na NH4 wskazywały więcej niż 0,6 a raczej mniej niż 1.

02.11. pomiary:
- NH4 -powyżej 0,6 mniej niż 1
- NO2 -0,2
- NO3 -0

04.11 - dzisiaj rano
- NH4 -0,6
- NO2 -0,4
- NO3 - pomiędzy 1 a 5

Problem - od 2 listopada pogarszanie się klarowności wody, woda mleczna - bez tragedii ale widać. 2 listopada zmieniłem też wypływ z mechanika by nie pakował całego impetu pod taflę wody ale bardzie cyrkulował wodą w okolicach dna zbiornika, co spowodowało znacznie mniejszy ruch wody przy powierzchni i pogorszenie klarowności wody -> mniejsze natlenienie -> PIERWOTNIAKI?  Woda już wcześniej nie była super klarowna ale ostatnio jest bardziej mleczna. Proszę o utwierdzenie mnie w przekonani, czekamy do zamknięcia cyklu czy podejmujemy już jakąś walkę z pierwotniakami? Czy to może być jeszcze coś innego? Jakieś uwagi co do startu akwarium? Doczytałem po fakcie, że niepotrzebnie wlałem akurat Seachem Prime jako uzdatniacz :confused: ale wygląda na to, że cykl ładnie i szybko ruszył.

Aha, wszystko mierzone kropelkami JBL.

Edytowane przez Areck
Opublikowano

Efekt mlecznej wody spowodowany rozwojem pierwotniaków to najnormalniejszy objaw po starcie akwarium. W ciągu kilku dni sytuacja wróci do normy. Nic nie kombinuj i cierpliwie czekaj ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 4.11.2017 o 11:51, MatiK napisał:

Efekt mlecznej wody spowodowany rozwojem pierwotniaków to najnormalniejszy objaw po starcie akwarium. W ciągu kilku dni sytuacja wróci do normy. Nic nie kombinuj i cierpliwie czekaj ;)

;) tak myślałem, ale naprawdę nigdy nie miałem mleka w zbiorniku, nawet jako nowicjusz, chyba bym zapamiętał :D Faktem jest, że kolejne zbiorniki startowałem albo restartowałem z wykorzystaniem starych filtrów.

Dzisiaj:
NH4 - lekki spadek 0,6 lub troszkę niżej
NO2 - wzrost do 0,8
NO3 - lekki wzrost do 5 mg/l

Opublikowano (edytowane)

Dla wszystkich ciekawych - Pierwotniaki zginęły już tydzień temu! :D Woda czyściutka.

Natomiast co do cyklu dla zainteresowanych: w ubiegłym tygodniu (wotrek) NO2 znalazł się poza skalą, NH4 - <0,05  - podmiana ok 50 % wody. Nadal NO2 poza skalą. Kolejny pomiar po podmiance: do próbnika leję 50% wody z akwa i 50% destylowanej co daje wynik około 1,2-1,6 (ubiegły wtorek). Biologia rusza powoli - NO2 zaczęło spadać NO 3 rośnie do max 10mg/l.

W sobotę - ciekawość i chęć eksperymentowania - dolałem 1ml WA, spowodowało to wzrost NH4 do niecałego 0,4, po 24 h NH4 przerobione do <0,05 - o dziwo NO2 nie wzrastało po tej operacji - nie zauważyłem - zmierzyłem 24 godziny później i NH4 nie było, a i NO2 spadło do poziomu 0,4 (sobota).

Dzisiaj rano NO2 -0,1, NH4 <0,05, 
Dziś wieczorem - chociaż bez światła dziennego zmierzę NO3 - rano już mi nie starczyło czasu. Jak NO3 wzrosło to w tygodniu zarybiam. Jest OK wszystko na Wasze oko? ;)

Edytowane przez Areck
Opublikowano (edytowane)

No jak kolega @deccorativoprzeczyta Twojego posta to Ci się dostanie. ;)

Chociaż może ja zadam to pytanie, które pewnie każdego będzie nurtowało czytając to co napisałeś. Po kiego grzyba podmieniałeś wodę? Przecież cykl ruszył, wszystko idzie zgodnie z planem a Ty to wszystko zaburzyłeś. :confused:

Edytowane przez Gość
Opublikowano
30 minut temu, Areck napisał:

Jest OK wszystko na Wasze oko?

Na moje oko, to niepotrzebnie te wszystkie kombinacje robiłeś jak już zostało wyżej wspomniane przez @Jerry_jerry, zaburzyłeś cykl azotowy jak tylko mogłeś...

Opublikowano

No właśnie podmieniłem bo NO2 było bardzo wysokie i cykl stanął. Przez kilka dni NO2 stało a NO3 nie wzrastało. Po podmiance wsio poszło do przodu. NO2 spadało i później dla sprawdzenia dolałem znów NH4, które to bardzo szybko zostało pożarte. Jak dzisiaj zmierzę i NO3 wzrośnie w stosunku do wcześniejszych pomiarów to będzie chyba dobrze, nie? ;)

Dostanie mi się to trudno, nie ma ryb więc niczym i nikim nie ryzykuję. :D

Opublikowano
8 minut temu, Areck napisał:

i cykl stanął

A mi się wydaje, że nic nie stanęło tylko, że to właśnie jeden z cykli tego cyklu :P  zawsze jest taki przestój, nie jesteśmy nigdy w stanie testami kropelkowymi sprawdzić jak to dokładnie przebiega więc to, że pomiary były takie, a nie inne nie znaczy jeszcze, że nic się nie działo.

10 minut temu, Areck napisał:

Jak dzisiaj zmierzę i NO3 wzrośnie w stosunku do wcześniejszych pomiarów to będzie chyba dobrze, nie?

Jeśli NO2 będzie już na zerowym poziomie to niby tak. Tylko pamiętaj żeby nic już nie dolewać i zrobić podmiankę zanim wpuścisz ryby...

Opublikowano
19 minut temu, MatiK napisał:

Jeśli NO2 będzie już na zerowym poziomie to niby tak. Tylko pamiętaj żeby nic już nie dolewać i zrobić podmiankę zanim wpuścisz ryby...

Dobra :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

No jak kolega @deccorativoprzeczyta Twojego posta to Ci się dostanie.

A właśnie że NIE:D

Arek zrobił wszystko dobrze - sam radzę jak NO2 jest poza skalą a NO3 stoi to  50% podmianka by obniżyć poziom kwasu azotawego który powstaje przy wysokich azotynach zatrzymując  oba etapy nitryfikacji + dawka bakterii nitryfikacyjnych ale tych bez pożywki.  Tak piszą naukowcy od nitryfikacji w  oczyszczalniach ścieków i zawsze nam też się odtykał proces..

Pisałem albo robimy podmiankę+ bakterie  albo dajemy kredę lub wapień rozpuszczalny w wodzie.

Więc Arek zrobił doskonale przez co nie stracił ani jednego dnia w starcie.

Potem posłuchał tych co po pierwszej dawce WA radzili dać  drugą.;)

W sumie jak widać przy rozpędzonej biologii takie kolejne dawki powodują błyskawiczne znikanie NH4 a nawet NO2 już jakoś drastycznie nie rośnie w wręcz spada mimo dawki amoniaku.

Tak jak pisze Mateusz jak ci NO2 spadnie do < 0,1ppm a NO3 nie przekroczy 40ppm to bez podmianki wpuszczaj ryby.

Jak NO3 będzie większe od 40ppm to podmianka z 20-30% i też ryby.

Sami zobaczcie zalany baniak i start na WA 29.10 czyli w 14 dni a drugi kolega na zegarek i złotą rybkę już 3 tygodnie czeka i nic nie ruszyło.

• Lubię to 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.