Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Ciągle wertuje forum i coraz więcej mam niepewności czy moja filtracja będzie dobra dla rybek.

Posiadam dwa kubełki eheima 3 i 4 profesional.

Jeden na 1250l/h drugi 1050.

4 ma 3 miesiące z wkładami jakie były. 3 takie same tylko nie wiem kiedy wymieniane ale sadze ze nie są bardzo stare.

Nie mam filtra wewnętrznego i nie chce.

Czy potrzebny mi jakiś falownik?

Pewnie dokupie t ę gąbkę na końcówkę eheima. A co dalej ?

Niestety wyjazd do pl się przełożył i nie mam ryb. Wiec mogę jeszcze wszystko poprawić.

Proszę o napisanie co włożyć do filtra i do którego jeśli to wystarczy. Ale hak krowie na rowie bo nie wiem który kosz u Was jest pierwszy czy od góry czy dołu pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
11 godzin temu, cyganeczka napisał:

Witajcie. Ciągle wertuje forum i coraz więcej mam niepewności czy moja filtracja będzie dobra dla rybek.

Posiadam dwa kubełki eheima 3 i 4 profesional.

Jeden na 1250l/h drugi 1050.

4 ma 3 miesiące z wkładami jakie były. 3 takie same tylko nie wiem kiedy wymieniane ale sadze ze nie są bardzo stare.

Nie mam filtra wewnętrznego i nie chce.

Czy potrzebny mi jakiś falownik?

Basiu w mojej ocenie ta filtracja na dwóch kubłach będzie wystarczająca ale dopiero życie czyli ryby  i ostateczny wystrój w akwarium da ci odpowiedz czy cokolwiek zmieniać , czy cokolwiek grzebać w kubłach, przestawiać kamienie  i czy kupować falownik czyto co masz wystacza.

Masz dwa dojrzałe kubły czymś zapakowane ale na pewno z dojrzała biologią i nie znanym na razie przepływem wody.

Moja rada jest taka.

Do czasu zarybienia i odczekania miesiąca na dostosowanie się tych dojrzałych kubłów do obsady jaką tam wpuścisz nic nie grzebiesz a jedynie gąbki płuczesz jak kubeł staje  ak się da nawet tych kubłów nie otwierasz . Jak ci się po miesiącu ustabilizuje biologia pod te ryby co dopiero będą to wtedy przystąpisz do działań - teraz nic się nie martw o rybki czy im filtracja wystarczy - na pewno wystarczy ale NO2 i NO3 mierz co 4-5 dni.

Dobieraj obsadę zaopatrz się w testy kropelkowe wiarygodne na NO2, NO3 i pH zakres 7,4-9 i cierpliwie czekaj .

Opublikowano

A jak ustawić wlot i wylot? Ma to jakieś znaczenie? Pisałam już ze mam po dwóch stronach. Jedno co zauważyłam to ze mi nie zbiera nic z podłoża. Może brak tego przefiltra ale czytałam ze te kubły maja prefiltr w środku. Gąbki z dużymi dziurami. Dokupić coś eiheima? Ustawić inaczej te filtry ? Tylko będę musiała dokupić węży bo będą za krótkie.
Testy mam w większości ale no3 nie było w sklepie.
Czy mogę kupić te testy paskowe z jbl na smartfona? One mi ułatwiają życie bo nie muszę zgadywać jaki to kolor czy jasny różowy czy ciemniejszy. Mam z tym problem czytałam różne opinie na skuteczność. Chyba ze będziecie odgadywać mi wyniki hehe

Opublikowano

Te paskowe są niedokładne. Tutaj zalecane są JBL'a ale kropelkowe, jako najbardziej miarodajne.

Jeśli nie zbiera nic z podłoża, to pewnie konieczny będzie falownik. Pewnie masz za małą cyrkulację. Będziesz musiała pobawić się z ustawieniami, gdyż dużo zależy od ustawienia kamieni, tła, wymiarów akwarium. W dużej mierze jest to indywidualna kwestia, chociaż są ogólne zasady. Wlot do filtra mechanicznego powinien być po stronie falownika (cyrkulatora), ale że Ty nie masz wyraźnego mechanika, a wloty masz po obu stronach, to nie ma znaczenia po której stronie zamontujesz falownik. Reszta to już zabawa z ustawieniami.

Opublikowano
ale że Ty nie masz wyraźnego mechanika,

Dlatego mogę zrobić mechaniczny z jednego kubła. Którego? I dokupić prefiltr eheima. Jest jest jeden typ czy tez trzeba patrzeć na jakieś dane?

Opublikowano

W mechanicznym są gąbki i dodatkowo może być wata, ale nie musi. Ocenisz po zanieczyszczeniach, czy jest potrzebna. W biologicznym jest ceramika, lub/i inne wkłady biologiczne. Możesz zrobić roszadę i pozamieniać wkłady w filtrach tak, żeby jeden stał się mechanikiem, a drugi biologiem. Tak jak koleżanka powyżej napisała, mechaniki robi się z mocniejszych filtrów. Nie przesadź tylko z ilością wkładów.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie  

przegladajac strony wpadlam na taki filter 

i mije pytanie czy wystarczy tlo przykleic sylikonem pare cm od tylnej szyby czy musze dodac cos do podtrzymania? 

czy jest sens jak mam 2 kubly? 

Nie chce widocznych rurek ;)

ktos ma taki? i moze ewentualnie pokierowac?

filter2.jpg

Edytowane przez cyganeczka