Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów.

Mój zbiornik to 180x60x60 -Tanganika :) Wszystko z nim jest ok oprócz nadmiernej rozrodczości . Wiem , cieszę się że rybkom jest dobrze , ale w tym tempie przyrostu ich ilości to za 2-3 miesiące nie będzie widać tła w akwarium. Na dzień dzisiejszy oprócz docelowej obsady mam już 2 różne mioty  Cyprichromis leptosoma utinta około 30 osobników po około 3-10 mm i 4 mioty różnej wielkości Neolamprologus leleupi, około 40 osobników. Wyłowienie tego towarzystwa nie wchodzi raczej w rachubę , bo musiałbym wszystko powyciągać i zdemolować cały zbiornik. 

Jako "główny" gatunek pływa u mnie także 5 sztuk Cyphotilapi - osobniki po około 10-12 cm, ale chyba trafiły mi się osobniki brzydzące się przemocą , bo jakoś nie przejawiają zainteresowania małym ruchliwym jedzonkiem. A w związku z powyższym nie wiem co poradzić na to , jak zredukować tak szybki przyrost populacji - bo jak już nie mam na to koncepcji .

No chyba, że wpuszczę tam Tyrannochromis-a   

Macie może jakieś pomysły na to !?

Opublikowano (edytowane)

Trochę Ci się fora chyba pomyliły bo my tutaj rozmawiamy o biotopie jeziora Malawi, a nie Tanganiki... ;) 

Mogę tylko napisać, że na pewno nie polecę Ci mieszania tych biotopów. Odwiedź forum KMT, może tam Ci coś doradzą.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano (edytowane)

Wprowadź do zbiornika któregoś z Altolamprologusów: compressiceps albo calvus, zobaczysz bardzo ciekawy sposób polowania tych ryb a i z przerybieniem nie będzie problemu. W mojej Tanganice para Altolamprologus compressiceps Gold Head Kasanga trzymała w ryzach populację Julidochromis transcriptus i Lamprologus ocellatus.

A Tyrannochromis to gatunki z Malawi, nie powinieneś mieszać biotopów.

Edytowane przez darkon
  • MatiK zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.