Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo będę szczęśliwym posiadaczem akwarium 300l , no i tu proszę Was o pomoc co do obsady, chciałbym mieć tam coś dosyć ciekawego , co polecacie i czy wogole ? Bardzo interesują mnie takie pyszczaki jak Nimbochromis Venustus, oraz Nimbochromis Livingstoni lub Dimidochromis Compressiceps. Co o tym sądzicie lub co mi polecacie ?

Pozdrawiam .

Opublikowano

Zapomnij o drapieżnikach w takim zbiorniku. Propozycje obsad do konkretnych litraży znajdziesz za pomocą wyszukiwarki pod hasłami „propozycje obsad”, „dla każdego coś kolorowego”.

Opublikowano (edytowane)

Czyli na prawdę nie ma żadnej szansy żeby w takim akwarium hodować drapieżniki? Jeżeli nie , to co ciekawego polecacie do takiego akwarium?

Może jakieś Auloncary ?

Edytowane przez dartholo60
Opublikowano

Witaj!

W twoim litrażu najlepszym rozwiązaniem będzie obsada z grupy mbuna chociaż są osoby które polecają Aulunocary mowa oczywiście o jednym gatunku...

Drapieżniki odpadają w tym litrażu...

Zastanów się nad zmianą na mbunę...

Opublikowano (edytowane)

Przeczytaj sobie informacje na internecie o tych drapieżnikach, które wymieniłeś. Dokładniej ujmując weź pod uwagę wielkość tych ryb oraz charakter,  a następnie wyobraź je sobie w tym akwarium 300l. Coś takiego może skończyć się tylko i wyłącznie masakrą. 

Poniżej masz gotowe obdady. 

Patrz zbiorniki od 112 do 300l.

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano
2 minuty temu, dartholo60 napisał:

Całkiem fajne pomysły ? a co sądzicie o Crabro ?

To też skończy się masakrą. 

Tej Aulonocary, którą poleciłem osobiście nie łączył bym z mbuną, bo to delikatna ryba. 

Proponuję jednak skupić się na podstawowych obsadach z linku powyżej. Takie kombinacje non-mbuny z mbuną lepiej robić, gdy ma się trochę więcej doświadczenia.