Skocz do zawartości

Malawi 200L Start-Nowicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich miłośników malawi.

Tak jak w temacie około 10 grudnia br. będę zakładał akwarium malawi 200 L 100/40/50.

Filtr wybrałem Hydor 450 do tego chce dołączyć prefiltr hw602A.

Oświetlenie jeszcze nie wiem co dokładnie

Jaki gatunek wybrać (jeden czy dwa)?

I jaki piasek wybrać?

I jakie media filtracyjne?

Edytowane przez KarolM
Opublikowano

Witaj Karolu,

Nie śmiem pytać co zadecydowało że wybór padł na tak  maleńkie akwarium?:D i czy jest szansa na większe?

Godzinę temu, KarolM napisał:

polecam wpisać w "szukaj  "  hasła "obsada 200l, 240l" i samemu wybrać jaka ci się spodoba.

analogicznie - wpisz "piasek" 

Co do filtracji opartej do 200l na Hydor Proffesional External 450  to producent podaje że pompa 1200l/h a sika na pusto 980l/h  i to by się zgadzało 70-80% papierowej mocy pomp.

I tu muszę cię zmartwić wąż dolotowy musi być ten fi wew 20  a HW602 nie wiem czy ma taką fi?

Ale zostaw tego HW bo on wcale nie ma lepszej szczelności i jakości uszczelek od Hydora by go co 1-1,5 tygodnia otwierać a Hydora wcale.

Hydor 450 wystarczy i jako mechanik i jako biolog  z tym 900l/h bez tego HW . W filtrze jest i prefiltr i gąbki a możliwe że i złoże ceramiczne.

Jak potrzebny jest kubeł na full załadowany gruzem świadczy nowość z UK filtry zewnętrzne firmy Odyssea gdzie  nie ma w ogóle miejsca na gruz - od CSF300 aż do CSF1200 i to jest powrót do lat 50tych ubiegłego wieku gdzie filtracja cała była oparta na gąbkach bez gruzu.

HTB1t6.lrol7MKJjSZFDq6yOEpXaO.thumb.jpg.cdb630844dd254d2a485040529a3fe8f.jpg

jak widzisz nie ma miejsca na gruz.:D wiesz że on też by był dobry dla ciebie bo 300 galonów/h to 1200l/h a sik na pewno większy niż Hydor ( węże i brak ceramiki da sik pod 85-90%  mocy pompy)

jakby co to tu można kupić 68$ to 244zł już z przesyłką.

https://pl.aliexpress.com/store/product/Filtr-zewn-trzny-wiadro-akwarium-filtr-wiadro-z-przodu-ultra-ciche-akwarium-biochemiczne-filtr-zewn-trzny/1956792_32837239859.html?spm=a2g17.12010612.0.0.2cf956c0VW1uYJ

Opublikowano
59 minut temu, deccorativo napisał:

wiesz że on też by był dobry dla ciebie bo 300 galonów/h to 1200l/h a sik na pewno większy niż Hydor ( węże i brak ceramiki da sik pod 85-90%  mocy pompy)

jakby co to tu można kupić 68$ to 244zł już z przesyłką.

https://pl.aliexpress.com/store/product/Filtr-zewn-trzny-wiadro-akwarium-filtr-wiadro-z-przodu-ultra-ciche-akwarium-biochemiczne-filtr-zewn-trzny/1956792_32837239859.html?spm=a2g17.12010612.0.0.2cf956c0VW1uYJ

Byłbym ostrożny z polecaniem tego filtra. Filtr nie jest sprawdzony u nas. Brak o nim opinii. Nie wiadomo, czy jest cichy, jak z jego szczelnością, jak z wytrzymałością elementów, co z częściami zamiennymi i serwisem. W razie czego odsyłać do Chin? To jest chińczyk, więc jest to duże ryzyko.

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum!

8 godzin temu, KarolM napisał:

Witam wszystkich miłośników malawi.

Tak jak w temacie około 10 grudnia br. będę zakładał akwarium malawi 200 L 100/40/50.

Filtr wybrałem Hydor 450 do tego chce dołączyć prefiltr hw602A.

Oświetlenie jeszcze nie wiem co dokładnie

I jaki piasek wybrać?

I jakie media filtracyjne?

Może coś pomogę w temacie bo mam taki sam litraż ;) a w nim jako filtr biologiczny używam Midikani 800 a jako filtr mechaniczny używam Unifilter 1000+prefiltr Eheima z watą w środku...Jako że Unifilter 1000 jest za słaby na ten litraż wspomagam cyrkulację w zbiorniku falownikiem Jebao/Jecod RW-4...

Filtracja z Hydorem 450+prefiltr HW602b obsłuży tobie jedynie biologię więc będziesz potrzebował drugiego filtra mechanicznego o przepływie 1500-2000l/h...Możesz wybrać jako mechanika drugi filtr zewnętrzny lub filtr wewnętrzny o wspomnianym przepływie 1500-2000l/h... 

Druga opcja to -zakup jednego mocnego filtra o przepływie 2000l/h +prefiltr ...A w późniejszym czasie gdyby to nie wystarczyło to zakup falownika który zmiatał by zanieczyszczenia z podłoża wprost do zasysu filtracji...

Media które możesz zastosować w filtrze biologicznym to 0.5-1l ceramiki+gąbki z zestawu+wspomniany przez ciebie prefiltr...Tyle złoża(mediów filtracyjnych) spokojnie wystarczy na obsłużenie biologii w tym litrażu...

Co do oświetlenia to nie namawiam ale możesz zerknąć do tego tematu...Osobiście bardzo zachwalam moduły Led w parze z sterownikiem świtu i zmierzchu...

W kwestii piasku to jako podłoże wybieramy tylko i wyłącznie ‘’piasek’’ o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możemy też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski jak np.też polecany na forum piasek budowlany kwarcowy Kreisel który dostaniesz w marketach typu Castorama(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)...

Tu również polecam osobiście piasek mieszanej granulacji z żwirowni a przy okazji jego zakupu możesz też się rozejrzeć za kamieniami bo też je tam znajdziesz ;) 

U siebie mam szary piach z żwirowni który na sucho prezentuje się tak 

DSC_0265.thumb.JPG.220477c8e95f24d7940b23e7c8168a37.JPG

A w zbiorniku tak...Oczywiście w dużym stopniu za barwę piasku odpowiada oświetlenie w zbiorniku które posiadamy także też to musisz brać pod uwagę...

20706307_1399743686787673_1482674410_o.thumb.jpg.7569942c2d79eaa41af4735019bc5bd6.jpg

W kwestii obsady pytaj w odpowiednim dziale do tego przeznaczonym ale zapewne już walnąłem babola w postaci dużego OT za co z góry przepraszam to odpowiem tutaj że u siebie posiadam obsadę dwu gatunkową(Chindongo saulosi , Iodotropheus sprengerae) ale... moje osobiste zdanie po kilku latach jest takie że najlepszym rozwiązaniem będzie obsada jedno gatunkowa w układzie wielosamcowym...Wybór należy do ciebie...

Jeszcze raz przepraszam za OT...

Edytowane przez egon44