Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem nowy na tym forum ,nie wiem nawet czy w dobrym miejscu zakładam temat, jeżeli w złym to proszę o przeniesienie mojego tematu we właściwe miejsce.

Chciałbym założyć akwarium z rybami z jeziora Malawi i do tego celu wymarzyłem sobie akwarium firmy Aquael Glossy 120 white.

Założenie całego akwarium trochę kosztuję i wolę pytać ,może nie raz głupie pytania ale dla mnie ważne.

Pierwsze,które chciałbym zadać dotyczy właśnie akwarium glossy 120 white.

Jest to piękne akwarium ale zastanawia mnie ten biały sylikon tworzący ramkę na dole zbiornika.Czy on z czasem może zżółknąć?Czy na krawędziach tej ramki widać zabrudzenia?Czy w miescu łączenia szkła białym sylikonem widać zbierający się osad?

Z czarnym kolorem problemu nie ma ale z białym?

Chciałbym bardzo poznać opinie osób,które takie akwarium posiadają.

Już teraz bardzo wszystkim dziękuję za opinie.

Opublikowano

Witaj na forum!

Miałem podobne obawy jak ty i ostatecznie zdecydowałem się na zakup czarnego Glossy, ale stoi na białej szafce - taki kompromis :)
Akwarium to jedno ale szafka to drugie - opinie co do zestawów z szafką są podzielone, popatrz np. tutaj:

Moje akwarium stoi na aluminiowym stelażu obudowanym płytami MDF akrylowanymi na wysoki połysk - zajrzyj tutaj:

Zanim jednak cokolwiek zamówisz albo kupisz uzbrój się w CIERPLIWOŚĆ :) bez tego ani rusz - nic na wariata czy partyzanta.

Opublikowano

Ja posiadam takowy zestaw tylko 100 a nie 120. Żadnych problemów z sylikonem nie mam - czyszczę szyby co 2-3 dni. Co prawda zestaw hula dopiero od marca i z czasem wszystko może wyjść jednak do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje. Jak słusznie kolega Rafał zauważył to miałem na samym początku problem z szafką. Została ona wymieniona na koszt Aquaela jednak tą drugą już sam wzmocniłem tj. nie wkręcałem plastikowych nóżek a postawiłem blat na podkładzie pod panela plus dociętą na wymiar płytą. Górny blat również dołożyłem - 18mm płytą jednak na tyle duzą aby całe akwarium stało na blacie. Od tego czasu nie mam z nią problemów. Nie wiem dlaczego Aquael nie zrobił na tyle porządnej szafki tak jak to jest w przypadku Juwela, który deklaruje, że ich szafki wytrzymają dwukrotność zalanego akwarium. Moja szafka według producenta wytrzyma 300 kilo czyli po włożeniu wszystkiego jesteśmy na styk. Drugi raz albo bym myślał właśne o szafce Juwela albo tak jak kolega @rafalniskizamówił stelaż obity na wysoki połysk.

Generalnie sam zestaw jest bardzo ładny i na pewno po urządzeniu wnętrza akwarium stanowi ozdobę salonu. Jednak tak jak w przypadku każdej rzeczy trzeba o to dbać. Ja ostatnio zaniedbałem pokrywę (trzeba ja wycierać dosyć często jednak z tym zaznaczeniem, że materiał musi być bardzo delikatny) i w niektórych miejscach mam już drobny kamienny nalot. Żółty nalot na białym połyskującym materiale wygląda bardzo nieestetycznie.

Czy bym kupił ten zestaw jeszcze raz? Tak jak już gdzieś pisałem. To jest masówka i jeżeli krzywo położony sylikon Tobie nie przeszkadza to śmiało kupuj. Możesz podzwonić po wielkich sieciach akwarystycznych i jeżeli takowy będą mieli podjedź, zobacz jak on Tobie leży. Ja kolejne akwa będę kleił na zamówienie chociaż po pewnym czasie nie widzisz minusów a jedynie piękne ryby - a przecież właśnie one są najważniejsze. ;)

Opublikowano

BOBEK ja mam zestaw glossy 120 ale czarny i powiem ze jest on bardzo dobrze wykonany, widziałem pracujący biały i nic złego nie robiło się z sylikonem a co do tych tematów uginających się blatów i umieszczonych zdjęć z poziomicą to powiem Ci, że ja mając wersję 120cm i nic mi się nie ugina a mam 10cm piasku z 50kg kamienia, tło strukturalne i wody na full, ja dałem tylko standardową matę poliuretanową jedną warstwę bez udziwnień jakiś mat panelowych czy kolejnych blatów, sama szafka składa się z 4 pionowych ścian a odstępy miedzy nimi są takie, że nie ma możliwości zeby wystąpiło ugięcie pokazane poziomicą, takie ugięcie wystąpi w blacie jezeli nie wypoziomujesz 8 nóg którymi kręcąc ustawiasz wysokość. Producent wyprodukował to w taki sposób aby wizualnie przypominało jednolitą połyskową bryłę więc nakładac kolejne blaty czy kilka mat panelowych mija się z celem. Co do tematu przedniej szyby to własnie powinna ona być w powietrzu a nie oparta na blacie aby zgrywała się ze szklanymi drzwiczakmi taki był zamysł producenta wiec kombinowanie ponad stan mija się z celem. Taki zestaw funkcjonuje u mnie już 3 lata