Skocz do zawartości

Sól jako suplement diety a parametry wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Korasek1989 napisał:

Przeglądałem oferty sklepów aquario i erybka, szukałem czegoś co może mi pomóc w najbliższym czasie więc wszystko jest w koszyku ale nie kupione :) Mam wiaderko 60 l więc narazie nie ma źle.

Kolego to ty wyczyść do zera ten koszyk i  w firmie Clarias wrzuć do koszyka i nie czekając kliknij kupuję dwie pozycje i nie czekaj z tym koszykiem.

Erybka nie ma właściwego testu pH JBLa  - kupisz zakres 3-10 co u nas zaliczamy do błędu w zakupie.

kup to

https://www.clarias.pl/jbl-test-ph-7-4-9-0-kontrola-ph-w-zakresie-7-4-9-0-p-325.html

oraz koniecznie to

https://www.clarias.pl/seachem-prime-100ml-mega-wydajny-uzdatniacz-wody-p-8070.html

i szybko użyj obu.

Z tymi podmianami po 50% raz czy 2x w tygodniu to w tym przypadku właśnie może być tragedia.

Wiemy że w kranie w Tychach  pH jest 6,9 a w baniaku nic nie wiemy ale jeśli założyć że podciągnęło do 7,5  to 50% podmiana wody powoduje natychmiastowy spadek pH z 7,5 do  7,2 czyli nagle aż o 0,3 a to już jest niedopuszczalne tym bardziej 2x w tygodniu taka huśtawka jednego z najważniejszych parametrów wody dla ryb. Lepiej by było jakby pomiar pH nie pokazał tych 7,5

Ten drugi preparat to jest następca tego twojego kubła 60l z odstana wodą( kurcze jak ty to dzwigasz ) i teraz to w dwie strony po 2 kubły dwa razy w tygodniu - no na siłownie nie musisz wydawać kasy.

Ten Prime nie dosyć że kasuje ten kubeł 60l  to pozwala za pomocą węża wylewać i nalewać wody do akwarium  nawet po 100l.

Wylewasz do kanali te 50% wody a potem wlewasz 50% dawki Prime prosto do baniaka przynależną na podmiankę i lejesz kranówę prosto do baniaka a po połowie wlewasz następne 50% uzdatniacza na ilość podmianki wody.

W ten prosty sposób nie tylko przestajesz kubłować wiadrem 60l ale detoksykujesz ten wynik  NH4 do zera , także i NO2 a nawet NO3 dziwnie ci zacznie gdzieś znikać.

To pozwoli ci dotrwać do czasu aż zbudujesz ustrojstwo do nalewania wody prosto z prysznica do czego gorąco zachęcam.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko się zgadza, ale to nie rozwiązuje problemu. Przy 26 sporych pyszczakach (te Metriaclimy to klocki) i glonojadzie prawie długości akwarium będą cały czas problemy. Ustrojstwo się przyda, ale przede wszystkim musi pozbyć się połowy pyszczaków i glonojada.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Baniak na wodę wygląda tak i jest ciągnięty po podłodze aż do rybek:)

Test na NO3 wykonany przed chwilą.Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę . Do tego bardzo mocno napowietrzam wodę. Tak teraz wygląda akwarium.

IMG_2969.JPG

IMG_2970.JPG

IMG_2971.JPG

IMG_2972.JPG

IMG_2966.JPG

Opublikowano
9 minut temu, Korasek1989 napisał:

Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę

Wszystko się zgadza przed sobotą było powyżej 40 dziś po 4 dniach od podmiany znowu jest 40ppm .

Stale poziom NO3 jest dwukrotnie za wysoki i abstrahując  od powodów tego stanu i możliwości pozbycia się lub nie tej obsady .

Powiem tak , jak się przestaniesz bać strachów na lachy i zastosujesz ten Purolite jak to zrobiło wiele osób nie strachliwych na tym forum to w przeciągu doby będziesz miał NO3 ok 10ppm  nawet z tym jesiotrem.:D Fakt żle wygląda biedak.

Przeczytaj ten temat  koleżanki Agnieszki @suricade o Purolite w kuble jak masz pytania to na pw ją albo @egon44 podpytaj o szczegóły których nie  zajarzyłeś i działaj.

Nie ma co demonizować żywic jonowymiennych w akwarystyce, a tak poza konkursem Purigenu też się boisz? to też żywica która usuwa i NH4 i NO2 a zatem i NO3 .

Nie daj sobie wmówić że nie dorosłeś do Purolite - nie ma co demonizować  jest bezpieczniejszy od Purigenu.

Kiedy nasz rozum śpi, demony budzą się  - Budka Suflera posłuchaj.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Nie ma co demonizować żywic jonowymiennych w akwarystyce, a tak poza konkursem Purigenu też się boisz? to też żywica która usuwa i NH4 i NO2 a zatem i NO3 .

Nie daj sobie wmówić że nie dorosłeś do Purolite - nie ma co demonizować  jest bezpieczniejszy od Purigenu.

Kiedy nasz rozum śpi, demony budzą się  - Budka Suflera posłuchaj.

Nie mam nic przeciwko tego typu uzdatniaczom wody, ale powinno się je stosować w sposób świadomy. To nie jest samograj i trzeba to też konserwować i wiedzieć jak to funkcjonuje. Jeśli ktoś jest początkującym akwarystom, to radzę liznąć najpierw tradycyjnej akwarystyki, zanim wejdzie się w bardziej skomplikowane tematy. Kolega może mieć więcej problemów niż korzyści. Nie prorokuję, tylko przestrzegam.

Nie rozumiem namawiania do stosowania różnych specyfików, żeby na siłę utrzymać parametry w sytuacji tak tragicznego przerybienia. Wszystko powinno się zacząć od redukcji obsady i akwarium zaczęło by funkcjonować normalnie. Wtedy Purigen, czy Purolite byłby opcjonalny, a nie konieczny.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
5 godzin temu, Korasek1989 napisał:

Test na NO3 wykonany przed chwilą.Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę . Do tego bardzo mocno napowietrzam wodę. Tak teraz wygląda akwarium.

IMG_2966.JPG

Chyba się trochę gubisz w zeznaniach... ?

• Lubię to 2
Opublikowano

No, tutaj jest kwestia problemów z wodą spowodowanych fatalną obsadą. Rodzaj obsady w tym wypadku nie ma znaczenia. Znaczenie ma ilość. Dlatego temat ilości  i jakości ryb ma tu  fundamentalne znaczenie.  Obsada ma bezpośredni wpływ na parametyry wody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.