przemo-h Opublikowano 24 Października 2017 #21 Opublikowano 24 Października 2017 Może jeszcze sprecyzuję. Dokładniej chodziło mi o 50% podmiany 2x w tygodniu. Do puki nie pozbędziesz się ryb. Sprawdzisz testami i podasz nam wyniki tutaj.
deccorativo Opublikowano 24 Października 2017 #22 Opublikowano 24 Października 2017 2 godziny temu, Korasek1989 napisał: Przeglądałem oferty sklepów aquario i erybka, szukałem czegoś co może mi pomóc w najbliższym czasie więc wszystko jest w koszyku ale nie kupione Mam wiaderko 60 l więc narazie nie ma źle. Kolego to ty wyczyść do zera ten koszyk i w firmie Clarias wrzuć do koszyka i nie czekając kliknij kupuję dwie pozycje i nie czekaj z tym koszykiem. Erybka nie ma właściwego testu pH JBLa - kupisz zakres 3-10 co u nas zaliczamy do błędu w zakupie. kup to https://www.clarias.pl/jbl-test-ph-7-4-9-0-kontrola-ph-w-zakresie-7-4-9-0-p-325.html oraz koniecznie to https://www.clarias.pl/seachem-prime-100ml-mega-wydajny-uzdatniacz-wody-p-8070.html i szybko użyj obu. Z tymi podmianami po 50% raz czy 2x w tygodniu to w tym przypadku właśnie może być tragedia. Wiemy że w kranie w Tychach pH jest 6,9 a w baniaku nic nie wiemy ale jeśli założyć że podciągnęło do 7,5 to 50% podmiana wody powoduje natychmiastowy spadek pH z 7,5 do 7,2 czyli nagle aż o 0,3 a to już jest niedopuszczalne tym bardziej 2x w tygodniu taka huśtawka jednego z najważniejszych parametrów wody dla ryb. Lepiej by było jakby pomiar pH nie pokazał tych 7,5 Ten drugi preparat to jest następca tego twojego kubła 60l z odstana wodą( kurcze jak ty to dzwigasz ) i teraz to w dwie strony po 2 kubły dwa razy w tygodniu - no na siłownie nie musisz wydawać kasy. Ten Prime nie dosyć że kasuje ten kubeł 60l to pozwala za pomocą węża wylewać i nalewać wody do akwarium nawet po 100l. Wylewasz do kanali te 50% wody a potem wlewasz 50% dawki Prime prosto do baniaka przynależną na podmiankę i lejesz kranówę prosto do baniaka a po połowie wlewasz następne 50% uzdatniacza na ilość podmianki wody. W ten prosty sposób nie tylko przestajesz kubłować wiadrem 60l ale detoksykujesz ten wynik NH4 do zera , także i NO2 a nawet NO3 dziwnie ci zacznie gdzieś znikać. To pozwoli ci dotrwać do czasu aż zbudujesz ustrojstwo do nalewania wody prosto z prysznica do czego gorąco zachęcam.
pozner Opublikowano 24 Października 2017 #23 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Wszystko się zgadza, ale to nie rozwiązuje problemu. Przy 26 sporych pyszczakach (te Metriaclimy to klocki) i glonojadzie prawie długości akwarium będą cały czas problemy. Ustrojstwo się przyda, ale przede wszystkim musi pozbyć się połowy pyszczaków i glonojada. Edytowane 24 Października 2017 przez pozner
Korasek1989 Opublikowano 24 Października 2017 Autor #24 Opublikowano 24 Października 2017 Baniak na wodę wygląda tak i jest ciągnięty po podłodze aż do rybek:) Test na NO3 wykonany przed chwilą.Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę . Do tego bardzo mocno napowietrzam wodę. Tak teraz wygląda akwarium.
przemo-h Opublikowano 24 Października 2017 #25 Opublikowano 24 Października 2017 Ten Plecostomus marnie już wygląda.
deccorativo Opublikowano 24 Października 2017 #26 Opublikowano 24 Października 2017 9 minut temu, Korasek1989 napisał: Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę Wszystko się zgadza przed sobotą było powyżej 40 dziś po 4 dniach od podmiany znowu jest 40ppm . Stale poziom NO3 jest dwukrotnie za wysoki i abstrahując od powodów tego stanu i możliwości pozbycia się lub nie tej obsady . Powiem tak , jak się przestaniesz bać strachów na lachy i zastosujesz ten Purolite jak to zrobiło wiele osób nie strachliwych na tym forum to w przeciągu doby będziesz miał NO3 ok 10ppm nawet z tym jesiotrem. Fakt żle wygląda biedak. Przeczytaj ten temat koleżanki Agnieszki @suricade o Purolite w kuble jak masz pytania to na pw ją albo @egon44 podpytaj o szczegóły których nie zajarzyłeś i działaj. Nie ma co demonizować żywic jonowymiennych w akwarystyce, a tak poza konkursem Purigenu też się boisz? to też żywica która usuwa i NH4 i NO2 a zatem i NO3 . Nie daj sobie wmówić że nie dorosłeś do Purolite - nie ma co demonizować jest bezpieczniejszy od Purigenu. Kiedy nasz rozum śpi, demony budzą się - Budka Suflera posłuchaj.
pozner Opublikowano 24 Października 2017 #27 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, deccorativo napisał: Nie ma co demonizować żywic jonowymiennych w akwarystyce, a tak poza konkursem Purigenu też się boisz? to też żywica która usuwa i NH4 i NO2 a zatem i NO3 . Nie daj sobie wmówić że nie dorosłeś do Purolite - nie ma co demonizować jest bezpieczniejszy od Purigenu. Kiedy nasz rozum śpi, demony budzą się - Budka Suflera posłuchaj. Nie mam nic przeciwko tego typu uzdatniaczom wody, ale powinno się je stosować w sposób świadomy. To nie jest samograj i trzeba to też konserwować i wiedzieć jak to funkcjonuje. Jeśli ktoś jest początkującym akwarystom, to radzę liznąć najpierw tradycyjnej akwarystyki, zanim wejdzie się w bardziej skomplikowane tematy. Kolega może mieć więcej problemów niż korzyści. Nie prorokuję, tylko przestrzegam. Nie rozumiem namawiania do stosowania różnych specyfików, żeby na siłę utrzymać parametry w sytuacji tak tragicznego przerybienia. Wszystko powinno się zacząć od redukcji obsady i akwarium zaczęło by funkcjonować normalnie. Wtedy Purigen, czy Purolite byłby opcjonalny, a nie konieczny. Edytowane 24 Października 2017 przez pozner
Robson79 Opublikowano 24 Października 2017 #28 Opublikowano 24 Października 2017 5 godzin temu, Korasek1989 napisał: Test na NO3 wykonany przed chwilą.Dla mnie wynik to 40 podmiana wody była wykonana w sobotę . Do tego bardzo mocno napowietrzam wodę. Tak teraz wygląda akwarium. Chyba się trochę gubisz w zeznaniach... ? 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Października 2017 #29 Opublikowano 24 Października 2017 Panowie... trzymajmy się tematu. Drugi raz został uporządkowany. Korasek..jak interesuje Cię propozycja obsady to załóż nowy temat i będzie OK:)
pozner Opublikowano 24 Października 2017 #30 Opublikowano 24 Października 2017 No, tutaj jest kwestia problemów z wodą spowodowanych fatalną obsadą. Rodzaj obsady w tym wypadku nie ma znaczenia. Znaczenie ma ilość. Dlatego temat ilości i jakości ryb ma tu fundamentalne znaczenie. Obsada ma bezpośredni wpływ na parametyry wody.
Rekomendowane odpowiedzi