Korasek1989 Opublikowano 23 Października 2017 #1 Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Czy podajecie swoim podopiecznym suplementy diety np takie jak te: https://erybka.pl/product-pol-14424-ReeFlowers-Salt-African-500-ml.html lub http://www.aquario.pl/uzdatnianie-wody/6908-seachem-cichild-lake-salt-sol-dla-pielegnic-250g.html?search_query=malawi&results=6 ? Nie wiem z czym ten problem jest związany ale większe ryby są słabo ubarwione i mają słabo widoczne pręgi natomiast mniejsze ryby są lepiej wybarwione i mają zdecydowanie wyraźniejsze pręgi . Podmiany wody robię regularnie co tydzień wraz z odmulaniem podłoża , parametry wody takie jak NH4,NO2 , KH i GH mam dobre, kuleje natomiast NO3 (50) z powodu przerybienia w zbiorniku. Po każdej podmianie podawałem Prodibio Biodigest czy mogę zamienić na to https://erybka.pl/product-pol-9339-Tropic-Marin-Nitribiotic-50-ml.html . Dodatkowo zamierzam pomóc mojej obciążonej biologi tymi specyfikami Microbe- Lift Bacterial Aquarium Balancer i Microbe- Lift nite- Out II czy nie ma sensu cudować ? Wiem że drugi specyfik mogę zatopić purolitem ale narazie boję się go używać. Edytowane 23 Października 2017 przez AndrzejWalb
przemo-h Opublikowano 23 Października 2017 #2 Opublikowano 23 Października 2017 Witaj! Trochę nie ten dział, ale nasz niezawodny Andrzej to przeniesie w odpowiednie miejsce. Podaj nam więcej szczegółów zanim cokolwiek kupisz: -wielkość zbiornika -filtracja -obsada
deccorativo Opublikowano 23 Października 2017 #3 Opublikowano 23 Października 2017 Zbiornik 200l bo kolega pisał w innych tematach ale do próśb Przemka o filtracje i obsadę dołożę swoje jeszcze dodatkowe. 28 minut temu, Korasek1989 napisał: Podmiany wody robię regularnie co tydzień wraz z odmulaniem podłoża , parametry wody takie jak NH4,NO2 , KH i GH mam dobre, kuleje natomiast NO3 (50) z powodu przerybienia w zbiorniku. Podaj ile podmieniasz wody procentowo i koniecznie wyniki powyższych parametrów cyfrowo a przy każdym jaki to test. Wejdz tu i odszukaj swój wodociąg bo wtedy się dowiemy jaką mineralizację ma twoja kranówa a to odpowie czy te suplementy diety są potrzebne czy tylko te NO3 = 50 ppm truje ryby. Doświadczeni akwaryści zalecają nie przekraczać w akwarium 20 ppm NO3 . http://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/ 33 minuty temu, Korasek1989 napisał: Wiem że drugi specyfik mogę zatopić purolitem ale narazie boję się go używać. To się przestań bać bo to co ty cudaczysz to dopiero należy się bać szczególnie tego Nitribiotic .
Korasek1989 Opublikowano 23 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Zbiornik sklepowo 200 l , po wrzuceniu kamieni ok 175 l , filtracja to dwa mechaniki AQUA NOVA NBF 1800 do tego biolog Eheim 2273 . Obsada to Metriaclima Estherae Red Blue 26 sztuk + niechciany przez nikogo zbrojnik 40 cm. Wodę podmieniam co tydzień po 40 l odstana 24h . Testy to JBL kropelkowe jedynie KH i GH zoolek. http://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/tychy/ Jestem pełen podziwu dla Ciebie, sam tego szukałem i nie umiałem znaleźć. Boję się tego że coś sknocę przy używaniu purolitu i będzie po rybkach. Edytowane 23 Października 2017 przez AndrzejWalb
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2017 #5 Opublikowano 23 Października 2017 2 minuty temu, Korasek1989 napisał: Boję się tego że coś sknocę przy używaniu purolitu i będzie po rybkach. ..jak nie zadziała i nie pomoże to nie zaszkodzi.
przemo-h Opublikowano 23 Października 2017 #6 Opublikowano 23 Października 2017 Ok, teraz kojarzę z tym Plecostomusem Miałeś kolego podane dokładne wytyczne przez nas i wygląda na to, że nic z tym nie robisz. W tym zbiorniku masz za dużo ryb i do tego ten gigant, który się tam tylko męczy. Zalecam przeczytanie wszystkich rad, które dostałeś w poprzednim poście i redukcę obsady, a przede wszystkim tego Plecostomusa.
deccorativo Opublikowano 23 Października 2017 #7 Opublikowano 23 Października 2017 Nie tylko widzę że olałeś rady kolegów co do obsady ale także i moje prośbę o wyniki liczbowe, albo choć wyjaśnienie dlaczego ich nie edytujesz. Dopóki ci nie minie strach przed Purolite A520E to wychodzi że trzeba podmieniać 50% wody tygodniowo, a to także nie jest zdrowe dla ryb bo to duże skoki parametrów a więc też szkodzi rybom. Właśnie to co by pozwoliło ci podmieniać po 10-20% wody i stale mieć NO3 -10ppm to akurat tego się boisz.
przemo-h Opublikowano 23 Października 2017 #8 Opublikowano 23 Października 2017 Przedmówca w jednym poście wyjaśnił już w czym problem. Ja jeszcze dodam, że ten Plecostomus rośnie do 65cm długości, więc radzę szukać dla niego porządnego zbiornika.
Korasek1989 Opublikowano 23 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) 30 minut temu, przemo-h napisał: Ok, teraz kojarzę z tym Plecostomusem Miałeś kolego podane dokładne wytyczne przez nas i wygląda na to, że nic z tym nie robisz. W tym zbiorniku masz za dużo ryb i do tego ten gigant, który się tam tylko męczy. Zalecam przeczytanie wszystkich rad, które dostałeś w poprzednim poście i redukcę obsady, a przede wszystkim tego Plecostomusa. Czytam bardzo dokładnie wasze rady i naprawdę je szanuje , bo wiem że jesteście pasjonatami a od takich ludzi rady są bezcenne a takich ludzi w sklepach zoologicznych naprawdę trudno trafić . Oddałem już część ryb, akwarium dostałem w "spadku" i nie ja dobierałem obsadę , wolę aby ryby jeszcze przez jakiś czas zostały ze mną niż jak by miały trafić do 60 l akwarium. Akwarium mam dopiero miesiąc , staram się aby było im jak najlepiej dlatego na bieżąco śledzę forum i dopytuje się jak mogę robić to aby było im dobrze . Nie odbieram twojego postu jako atak na moja osobę, po prostu chce wyjaśnić jak to wszystko wygląda i że akwarium nie jest mi obojętne tylko staram się ciągle coś udoskonalić . Wyniki z wczoraj: KH - 4 GH- 9 NH4-0,1 NO2-0,025 NO3 -50 Rezygnuję z Tropic Marin Nitribiotic i zabieram się dokładnie za lekturę z purolite. Co z solami ?Będą potrzebne przy tych parametrach wody ? Czy dobrze rozumiem że NO3 wzrasta wraz z powiększeniem się obsady, rozkładem nie zjedzonego pokarmu i zalegających na dnie odchodów ? Czy trochę w tej sytuacji póki nie przekonam się do purolitu pomogą ślimaki świderki + microbe lift nite out II ? Edytowane 23 Października 2017 przez Korasek1989
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2017 #10 Opublikowano 23 Października 2017 4 minuty temu, Korasek1989 napisał: Co z solami ?Będą potrzebne przy tych parametrach wody ? ..zapomnij o tych solach. W pście nr 7 ( od połowy) Henryk Ci wszystko wyjaśnił. 27 minut temu, deccorativo napisał: Dopóki ci nie minie strach przed Purolite A520E to wychodzi że trzeba podmieniać 50% wody tygodniowo, a to także nie jest zdrowe dla ryb bo to duże skoki parametrów a więc też szkodzi rybom. Właśnie to co by pozwoliło ci podmieniać po 10-20% wody i stale mieć NO3 -10ppm to akurat tego się boisz. ..dla jasności : to co wyżej zaznaczyłem.
Rekomendowane odpowiedzi