Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

w najbliższej przyszłości planuję założyć moje wymarzone akwarium, wybór padł na Aquael Glossy 120 (120x40x63) o pojemności 260l. Akwarium ma być ozdobą salonu.

Posiadałem wcześniej akwarium ogólne 112l, a aktualnie posiadam dwa małe akwaria 27l i 54l. Doświadczenie z rybami z jeziora Malawi jest zerowe, ale przy mojej kranówce zdecydowałem się właśnie na nie. 

Parametry:

Ph - 7.5-8.0

Gh - 15

Kh - 10

Drodzy koledzy i koleżanki do Was prośba, obsada dla początkującego która wybaczy ewentualne błędy. 
Ryby będę planował zakupić z hodowli, ewentualnie od jakiegoś kolegi  z forum, najlepiej z Podkarpacia.

Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Tematów obsad do tego litrażu znajdziesz od groma w tym samym dziale ;) 

Po części odpowiem na twoje pytanie :) Max co możesz wpuścić do tego litrażu to 3 gatunki mniejszej mbuny,chociaż osobiście szedłbym w obsadę dwu gatunkową ale w układach dwu samcowych... 

Może zobacz naszą galerię ''ryb'' i napisz listę jakie gatunki się tobie podobają a koledzy doradzą które się będą nadawały a które nie...Musisz też patrzeć na dietę ryb,ich temperament zachowania jak i rozmiary do jakich dorastają oraz dostęp do renomowanych hodowli z których je zakupisz...

Pozdrawiam

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Przeglądnąłem ofertę pewnej hodowli (nie wiem czy można używać nazw na tym forum).

Tak więc wybrałem takie gatunki które wizualnie mi się podobają:

- metriaclima estherae minos reef
-  CYNOTILAPIA HARA GALLIREYA REEF
-  IODOTROPHEUS SPRENGERAE MAKOKOLA RED
- LABIDOCHROMIS CAERULEUS KAKUSA
- LABIDOCHROMIS CAERULEUS NKHATA BAY
-  PSEUDOTROPHEUS ELONGATUS NEON SPOT
- PSEUDOTROPHEUS FLAVUS CHINYANKWAZI ISLAND
- PSEUDOTROPHEUS POLIT LION’S COVE
- PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI MARA POINT

Trochę się nazbierało, ale mam nadzieję że uda się coś z tego wybrać. Przy okazji napiszcie w jakich ilościach ewentualnie je zakupić.

ps. Oczywiście zapoznam się dokładnie z lekturą na forum, bo sporo tego jest :)

Opublikowano
15 minut temu, Deadi napisał:

Mój typ:

- CYNOTILAPIA HARA GALLIREYA REEF
- LABIDOCHROMIS CAERULEUS KAKUSA

Kup po 10 szt i ciesz się biotopem malawi :)

Poprawna nazwa to Cynotilapia sp.hara Gallireya Reef. Kupz tego gatunku 12-13 sztuk bo znając życie będziesz miał przewagę samców. Możesz dodać jeszcze  do propozycji kolegi Deadi  Iodotropheusa  Sprengerae

Opublikowano

Dziękuje za propozycję.

Panowie a co sądzicie o połączeniu Cynotilapia sp.hara Gallireya Reef + Chindongo Saulosi?
Dodatkowo jakiś jeszcze gatunek polecony przez Was w innej kolorystyce do tej dwójki. Jeżeli takie połączenie ma sens.

Opublikowano

Z kolei ja zaproponuję jako obsadę 3 gatunkową -

Cynotilapia sp.hara Gallireya Reef

Iodotropheus Sprengerae

Labidochromis Caeruleus (yellow)

20 godzin temu, zasanie napisał:

Panowie a co sądzicie o połączeniu Cynotilapia sp.hara Gallireya Reef + Chindongo Saulosi?
Dodatkowo jakiś jeszcze gatunek polecony przez Was w innej kolorystyce do tej dwójki. Jeżeli takie połączenie ma sens.

Podobną obsadę w 240l ma koleżanka @rosa1986 z tym że jako trzeci gatunek posiada dodatkowo Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano...

• Lubię to 1