Jump to content

Masterjam wita !

Masterjam

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Miesiąc temu skończyłem równe 40 lat i po namowach moich dzieci , uzgodniliśmy że wobec braku warunków dla psa lub kota, stworzymy nowy dom rybkom. Dzieciaki szczęśliwe bo dużo oglądają filmów przyrodniczych o życiu podwodnym i są zafascynowane. Dodatkowo wizyta w ośrodku Oceanika  http://oceanika.pl/#galeria , utwierdziła nas że najbardziej podoba nam się biotop Malawi - skałki, ubarwienie ryb, ogólny minimalizm. Ja mając 12-13 lat sam własnymi rękami stworzyłem akwarium w domu ale z polskim gatunkiem (karaś srebrzysty), lecz na tamte czasy sprzęt był marnej jakości, więc czystość wody i pielęgnacja była katorgą.

Zrobiliśmy już mały rekonesans w najbliższym sklepie zoologicznym , lecz wiadomo poświęcenie dla klienta pół godziny jest nierealne, więc szukając informacji trafiliśmy na film z youtube a dalej to już wiadomo, to forum :).

Na początek przeczytam dział dla początkujących czy aby na pewno poradzę sobie ze stworzeniem akwarium i później jego utrzymaniem w czystości.  Mam nadzieje że nie będę bardzo naprzykrzający się w zadawaniu pytań ale myślę że znajdę tu pomoc i będziemy cieszyć się wymarzonym Malawi.

• Like 1

10 minut temu, Masterjam napisał:

Na początek przeczytam dział dla początkujących czy aby na pewno poradzę sobie ze stworzeniem akwarium i później jego utrzymaniem w czystości.

Hej! Bardzo dobry wybór biotopu, z pewnością nie będziesz żałował. ;) 

Bardzo mądre masz podejście do tematu, bo nasz dział Podstawy zawiera bardzo dużo cennych i przydatnych informacji dla początkujących.

10 minut temu, Masterjam napisał:

Mam nadzieje że nie będę bardzo naprzykrzający się w zadawaniu pytań ale myślę że znajdę tu pomoc i będziemy cieszyć się wymarzonym Malawi

Kto pyta nie błądzi, wał śmiało ;) Pamiętaj tylko o zadawaniu pytań w odpowiednich działach forum.

Powodzenia ;)

p.s.

Jeśli chodzi o doradztwo w zoologicznym to odpuść sobie. To jest sklep, którego zadaniem jest sprzedaż, a nie dobro ryb. Słuchaj cierpliwie rad doświadczonych forumowiczów, a będzie się cieszył wraz z rodziną z fajnego akwarium ;)

Edited by timi

Siema, tak jak pisał Timi, unikaj zoologów, jedyny sensowny, jeśli już musisz kupować w stacjonarnym, to Clarias na pradze, ale tylko kupujesz a nie pytasz :).

Zaś ryby możesz pooglądać i zamówić w Diskusie, choć najlepiej zamówić z renomowanej hodowli.

W razie gdybyś szukał pomocy to jest nas tu kilka/kilku z Wawy i okolic.

No i zapraszamy na niebieską stronę mocy, może będzie kolejny kompan do spotkań przy kuflu czeskiego trunku ;).

• 3 weeks later...

Dziś małe rozczarowanie, pojechałem do Diskusa w celu zrobienia listy co na początek dla amatora aby nie stracić zapału. Szczerze zapał już straciłem po wizycie w tamtym miejscu. W pomieszczeniu z akwariami , nikogo kto mógłby mi powiedzieć o materiale, cenie, w drugim pomieszczeniu gdzie jest osprzęt , o dziwo sprzedawca jest ale...... jeden za ladą i kolejka kilka osób więc nic się nie dowiedziałem . Ale za to przy wyjściu, 3 lub 4 osoby z obsługi konwersuje ze śmiechem między sobą , klient mało ważny .....Raczej już tam nie zawitam. 

Jedynie co wyniosłem w teorii to jak wygląda realnie akwarium 240 lub 300 L , sam nie wiem czy jeśli chodzi o szerokość i wysokość to opcja 50x50, 40x50 ... Czy 50 cm to takie minimum ?

Czytam wszystko , chłonę ale im wiecej tym mam mniej pewności co wybrac na początek. Moze warto zrobić w dziale podstawy , takie ze 2 - 3 zestawy dla początkujących . Wersja minimum, pośrednia, i "na wypasie" :)

W dniu 12.10.2017 o 14:08, timi napisał:

Jeśli chodzi o doradztwo w zoologicznym to odpuść sobie. To jest sklep, którego zadaniem jest sprzedaż, a nie dobro ryb. Słuchaj cierpliwie rad doświadczonych forumowiczów, a będzie się cieszył wraz z rodziną z fajnego akwarium ;)

12 godzin temu, Masterjam napisał:

Dziś małe rozczarowanie, pojechałem do Diskusa w celu zrobienia listy co na początek dla amatora aby nie stracić zapału. Szczerze zapał już straciłem po wizycie w tamtym miejscu. W pomieszczeniu z akwariami , nikogo kto mógłby mi powiedzieć o materiale, cenie, w drugim pomieszczeniu gdzie jest osprzęt , o dziwo sprzedawca jest ale...... jeden za ladą i kolejka kilka osób więc nic się nie dowiedziałem .

I na dzień dobry złamałeś zasadę, że nie chodzimy do sklepów po poradę... 
Na forum jest wszystko rozpisane krok po kroku, w wersjach jakie sobie zażyczysz, czy to DIY czy kupna, na każdy portfel, a jak będzie mało to możesz pytać. 

Pojechałem z ciekawości , sklep polecany byłem niedaleko. Zobaczyłem na żywo ryby, sprzęt . Chciałem zapytać , nie wyszło.  NIc nie złamałem ;). W pierwszym poście pisałem że to tu będę czytać i pytać. To wczoraj to była zwykła ciekawość jak to wygląda. Po poziomie obsługi wiem że nawet nie zakupię tam ryb tylko od sprawdzonych osób z tego forum