Areck Opublikowano 11 Października 2017 #1 Opublikowano 11 Października 2017 Witam, Proszę o pomoc w doborze obsady do akwarium 200x60x70. Hurra!!! Doczekałem się w końcu!!! Tematów podobnych wiele ale nie chcę się wzorować i kopiować rozwiązań, chciałem sam dociec, które gatunki będą do siebie pasowały, popracować nad kolorystyką – większa satysfakcja. Moja propozycja – proszę o konstruktywną krytykę. Piszę w ilościach zakupionych na początku sztuk, myślę, że rozpisywanie się dokładnie w podziale na płeć nie ma teraz sensu bo nie wiadomo co kupujemy... Obsada - Melanochromis Crabro 4 szt - Metriaclima Zebra Gold Kawanga 4szt - Iodotropheus Sprengae 8szt - Labidochromis Perlmutt 8szt - Melanochromis cyanerohabdos 8szt Moja wizja – Crabro jako dominujący i najważniejszy pyszczak, Kawanga – ze względu na słabość do samca, nie wiem czy się tak wybarwi przy silnym Crabro ale przy dużym zbiorniku powino się udać, ten punkt jest raczej nie do wykreślenia, dalej maingano – okrutnie mi się podobają, może nie do końca pasują żywieniowo ale... wybaczcie pierwszy raz wybieram obsadę. Na końcu Perlmutt i Sprengae jako piękne, łagodniejsze i kontrastowe tło dla reszty. Wszystkie ryby mam dostępne w Tan Malu.
kwiq Opublikowano 11 Października 2017 #2 Opublikowano 11 Października 2017 Moim zdaniem powinno się udać. Żywieniowo także są do pogodzenia.
pozner Opublikowano 11 Października 2017 #3 Opublikowano 11 Października 2017 Też uważam, że obsada ok. Żywieniowo trochę nie bardzo, ale możesz spróbować. Napisz tylko czemu takie ilości na początku. Zwykle kupuje się 8-10 maluchów. Czemu crabro i Kawanga po 4szt.?
Areck Opublikowano 11 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 11 Października 2017 Bo docelowo wystarczy mi jeden samiec w takim akwarium z tych gatunków + ew. jakieś samice ale macie rację, trochę słabo by było gdyby okazało się, że mam np 3 samce i 1 samicę. Jak będę miał więcej ryb to zawsze mogę docelowo zostawić 1 samca + 3 samice, tylko zawsze w takim momencie zastanawiam się co zrobię z tymi rybami.
marcin73m Opublikowano 11 Października 2017 #5 Opublikowano 11 Października 2017 Crabro to pseudotropheus od 1984 r. , maingano również - od 2013 Obsada ok, ale faktycznie crabro i kawangi bierz w takich samych ilościach, jak resztę. W momencie redukcji zawsze jest problem z nadliczbowymi samcami.. cóż, tak już jest.
Areck Opublikowano 11 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 11 Października 2017 Dzięki za radę, może faktycznie kupię więcej z dwóch pierwszych gatunków. Jedynie obawiam się na pewnym etapie tykającej bomby którą się może okazać P. Crabro... Jako jedyny jawi mi się tutaj możliwym kilerem.
Areck Opublikowano 11 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 11 Października 2017 A może wymiana Crabro na bardziej przewidywalny gatunek? Sprengae i Perlmutt mi się podobają i są przewidywalne, Kawanga to zauroczenie, maingano zawsze mi się podobały ale chcę jakiegoś prawdziwego pazura w zbiorniku. Crabro mi się podoba ale czy na pewno... może jeszcze jakaś sugestia?
marcin73m Opublikowano 11 Października 2017 #8 Opublikowano 11 Października 2017 8 minut temu, Areck napisał: może jeszcze jakaś sugestia? metriaclima fainzilberi maison reef..?
Bezprym Opublikowano 11 Października 2017 #9 Opublikowano 11 Października 2017 A może Metriaclima mbenji?
Areck Opublikowano 11 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 11 Października 2017 No nie, już bardziej mi się podoba "mainson reef", najbardziej Crabro gdybym tylko miał pewność, że nie "odpali"
Rekomendowane odpowiedzi