Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam stary filtr zewnętrzny HW - 303 gdzie teoretycznie parametry wyglądają tak:

Parametry techniczne:

moc: 35 W,
zasilanie: 220 - 240 V, 50 Hz,
wielkość akwarium: do 500 l,
wydajność: 1400 l/h,
wysokość strumienia wody: 2 m,

Filtr jest mi nie potrzebny i zastanawiam się czy da się go rozebrać i wykorzystać np. pompę wody tak żeby wsadzić ją do kaseciaka?

Opublikowano
27 minut temu, Grz3si3k91 napisał:

Witam,

Mam stary filtr zewnętrzny HW - 303 gdzie teoretycznie parametry wyglądają tak:

Parametry techniczne:

moc: 35 W,
zasilanie: 220 - 240 V, 50 Hz,
wielkość akwarium: do 500 l,
wydajność: 1400 l/h,
wysokość strumienia wody: 2 m,

Filtr jest mi nie potrzebny i zastanawiam się czy da się go rozebrać i wykorzystać np. pompę wody tak żeby wsadzić ją do kaseciaka?

Pompa w kubłach poza wyjątkami to integralna część głowicy kubła więc nie da się z niej wydłubać samej pompy.

Radzę bez piłowania kubła sprzedać go za  powiedzmy 90 zł i za tą kaskę kupić AqC2000 nowy typ. i on na prawdę w kaseciaku siknie nie tylko na papierze ale w realu w kaseciaku ponad 2000l/h - trzeba uważać żeby nie siknęło aż do drugiego pokoju.

Opublikowano

Dzięki wielkie za opinie.

Wpisując w allegro AqC2000 wyskakuje pompa obiegowa za 260,00 zł - tą miałeś na myśli?

Ew. może jakiegoś Atmana czy Jabeo? Co będzie bardziej energooszczędne? Parę złotych w tą czy w tą nie robi różnicy :)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Grz3si3k91 napisał:

Wpisując w allegro AqC2000 wyskakuje pompa obiegowa za 260,00 zł - tą miałeś na myśli?

gdzie ty szukasz na ebayu?

tu masz https://allegro.pl/listing?string=pompa aquael circulator 2000&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-4-1003

celuj w te co mają literkę N albo rakietę Hitlera - V2:D

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Pomyślałem, że AqC to jakaś marka/model a nie skrót :) Teraz już wszystko wiem.
Jeżeli może być taka pompa to mam podobnego chińczyka o przepływie 1400L/h. Może na próbę zrobię z niego kasetę z samymi gąbkami jaki filtr mechaniczny. JBL e1501 zrobię jako biolog i będzie. Myślę, że do dwóch lat moja luba przywyknie do akwarium i zgodzi się na coś większego i w tedy zainwestuję już w porządną pompę i porządnego kaseciaka.

Jedno tylko pytanie co z tą osłonką od zasysu zrobić która idzie pionowo w dół? zrobić jej miejsce czy też uciąć/ściągnąć?

Opublikowano

osłonkę zdejmij albo lepiej utnij na 2-3cm a lubej nie wystawiaj na słuchanie hurgotu chińczyka bo nigdy nie dostaniesz zielonego światła na większy baniak - wprost przeciwnie pójdzie eksmisja ciebie razem z tym baniakiem.

No ile razy mam pisać że nie dajemy co mamy od ręką tylko to co dobre i sprawdzone.

Nowy AqC2000 podobno jest bardzo cichy , mam ten stary w kaseciaku i go zupełnie nie słyszę ale może już głuchy jestem.

Opublikowano
30 minut temu, deccorativo napisał:

osłonkę zdejmij albo lepiej utnij na 2-3cm a lubej nie wystawiaj na słuchanie hurgotu chińczyka bo nigdy nie dostaniesz zielonego światła na większy baniak - wprost przeciwnie pójdzie eksmisja ciebie razem z tym baniakiem.

No ile razy mam pisać że nie dajemy co mamy od ręką tylko to co dobre i sprawdzone.

Nowy AqC2000 podobno jest bardzo cichy , mam ten stary w kaseciaku i go zupełnie nie słyszę ale może już głuchy jestem.

@deccorativo Lubie takie życiowe rady!
Jak już mam kupować jakąś pompkę to nie lepiej np. dorzucić parę dyszek i kupić coś lepszego - czy ta w zupełności wystarczy żeby nawet zrobić kaseciaka jako biologa i mechnika w jednym.

@suricadebardzo fajny pomysł! 

Opublikowano

jak robić to robić a nie jakieś półśrodki -rób kasetę na  mech/ bio na pompie 2000l/h bo ma kranik do przytkania, cichą i nie zapomnij o miejscu na ceramikę ale i blok absorbera a także na 2 litry TMBT - to czy wsadzisz i co czy nie to twoja sprawa ale by potem nie kwękać że o czymś zapomniałeś to rób od razu raz a porządnie pamiętając o wszystkim