Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Postanowiłem przystąpić do KM i zastanawiam się jak przelać składkę i wpisowe na konto z zagranicznego konta. 

Wprost na numer konta podanego na forum się nie da. Kontaktowałem się z moim bankiem i powiedziano mi, że wymagany jest przed numerem konta skrót międzynarodowy (najprawdopodobniej PL).

Kontakowałem się również z funduszem KM, ale poradzili zapytać na forum. 

Z tego co kojażę @Vitektego dokonał. Proszę o poradę jeśli jest jeszcze ktoś. Wolę się upewnić zanim cokolwiek zacznę przelewać. 

Opublikowano (edytowane)

Pracowałem kiedyś w banku, jeśli to jest numer konta 02 1600 1462 1836 5570 4000 0001 (skopiowany z serwisu - sprawdź koniecznie, bo niektóre robaki lubią podmieniać)

to dodajesz do niego z przodu PL i całość wrzucasz do https://www.iban-rechner.de/ do pola IBAN prüfen/ergänzen i w wyniku go sprawdza i podaje Ci tak potrzebny nr BIC w wyniku czego dostajesz to: 

Diese IBAN ist formal korrekt.

IBAN: PL02160014621836557040000001   IBAN in die Zwischenablage

BIC: PPABPLPKXXX   BIC in die Zwischenablage

Bank: Bank BGŻ BNP Paribas SA

30-150 Kraków

SEPA Credit Transfer (Überweisung) wird unterstützt.

SEPA Direct Debit (Lastschrift) wird nicht unterstützt.

B2B (Firmenlastschrift) wird nicht unterstützt.

I IBAN i BIC jest Ci potrzebny.

Oczywiście mi nie ufaj, zrób to sam.

Edytowane przez makok
Opublikowano

Nie masz nikogo w Polsce, kto mógł by wpłacić pieniądze ?

Ktoś wpłacał pieniądze z zagranicy to niestety nasz francusko-polski bank zakosił ponad 20 zł prowizji za przewalutowanie, nie jest to może jakaś astronomiczna kwota, ale patrząc że prawie półroczna składka idzie na prowizję to już to jest słabe.

Opublikowano
8 minut temu, yaro napisał:

Nie masz nikogo w Polsce, kto mógł by wpłacić pieniądze ?

Ktoś wpłacał pieniądze z zagranicy to niestety nasz francusko-polski bank zakosił ponad 20 zł prowizji za przewalutowanie, nie jest to może jakaś astronomiczna kwota, ale patrząc że prawie półroczna składka idzie na prowizję to już to jest słabe.

Mam kolegę, który ma i polskie i fińskie konto bankowe. Wpłacił za mnie, a ja mu przeleję w euro.

U siebie mam możliwość przelewu na konta zagraniczne z przewalutowaniem, ale na przyszłość potrzebny jest jeszcze kod BIC. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, przemo-h napisał:

na przyszłość potrzebny jest jeszcze kod BIC

BIC już opublikowałem, jedynie włodarze musieliby potwierdzić jego autentyczność, najlepiej wpisując go na serwisie tam skąd się bierze te dane.

A co do przelewów, to trzeba robić je tak aby po stronie nadawcy leżała prowizja za przewalutowania.

Albo co mówiłem od lat - wprowadzić PayPala - nie ma prowizji jest szybko miło i przyjemnie i wystarczy do założenia konta wyłącznie "firmowy" mail. Do każdej transakcji przychodzi powiadomienie - nawet fundusz@klub-malawi.pl nie musiałby otrzymywać potwierdzeń od użytkowników. No i można ustawić cykliczność raz do roku w kwietniu i po temacie! Składki by same wpływały.

@marek_z_81 może warto żebyście to przedyskutowaliście na zarządzie.

Edytowane przez makok
  • Lubię to 1
Opublikowano
45 minut temu, makok napisał:

BIC już opublikowałem, jedynie włodarze musieliby potwierdzić jego autentyczność, najlepiej wpisując go na serwisie tam skąd się bierze te dane.

A co do przelewów, to trzeba robić je tak aby po stronie nadawcy leżała prowizja za przewalutowania.

Albo co mówiłem od lat - wprowadzić PayPala - nie ma prowizji jest szybko miło i przyjemnie i wystarczy do założenia konta wyłącznie "firmowy" mail. Do każdej transakcji przychodzi powiadomienie - nawet fundusz@klub-malawi.pl nie musiałby otrzymywać potwierdzeń od użytkowników. No i można ustawić cykliczność raz do roku w kwietniu i po temacie! Składki by same wpływały.

@marek_z_81 może warto żebyście to przedyskutowaliście na zarządzie.

Dokładnie, niech ktoś potwierdzi tego BICa i będzie git. 

Płatność w PAYPAL- to już w ogóle by była klasa. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o paypal to mogę udostępnić swój prywatny i potem pieniądze przelać na konto klubowe. 

16 godzin temu, przemo-h napisał:

Płatność w PAYPAL- to już w ogóle by była klasa. 

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.