Grz3si3k91 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor #11 Opublikowano 14 Marca 2018 Witam wszystkich po dłuższej przerwie Niestety wszystko się przedłużyło ale już wracam do roboty i kończę to akwarium @ravrav przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam. Wszystkie ryby z obsady jaką wybraliśmy widziałem na OLX - nie wiem jak teraz. Wrzucę fotkę akwarium dla ułatwienia sprawy Oczywiście akwarium już zasypane piachem - nie zdążyłem jeszcze zrobić fotki Myślałem nad obsadą i raczej skupie się na mbuna. Jestem początkującym w całym tym świecie i zależy mi na spokojnej, miłej do obserwacji obsadzie. Wszystkie ryby mi się podobają i wszystkie są ciekawe - w tym problem. Co polecicie początkującemu ew. na jakich rybach powinienem się skupić. Akwarium 540l o wym.: 180x50x60h, filtracja kaseciakiem.
Grz3si3k91 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor #12 Opublikowano 16 Marca 2018 Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy te gatunki mogą występować razem i w jakich ilościach: 1. Chindongo Saulosi 2. Iodotropheus Sprengerae Makokola Red 3. Pseudotropheus Acei Luwala 4. Czy można tutaj dodać jakiś większy gatunek, który wyróżniał by się swoim wymiarem na tle innych ryb?
marcin73m Opublikowano 16 Marca 2018 #13 Opublikowano 16 Marca 2018 42 minuty temu, Grz3si3k91 napisał: Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy te gatunki mogą występować razem i w jakich ilościach: 1. Chindongo Saulosi 2. Iodotropheus Sprengerae Makokola Red 3. Pseudotropheus Acei Luwala mogą, przykładowo: saulosi - 1+4 sprengerae - 1+4 acei - stadko 8-10 szt 43 minuty temu, Grz3si3k91 napisał: Czy można tutaj dodać jakiś większy gatunek, który wyróżniał by się swoim wymiarem na tle innych ryb? tak, np. M. fainzilberi Maison Reef lub Protomelas taeniolatus Namalenje 2
Grz3si3k91 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor #14 Opublikowano 16 Marca 2018 Dzięki za odpowiedz! Oba gatunki bardzo mi się podobają i już w 100% jestem pewny obsady. Która tych ryb M. fainzilberi Maison Reef lub Protomelas taeniolatus Namalenje jest większa i która ma ładniejsze samice? Tak samo zastanawiam się, która jest łagodniejsza i w jakich proporcjach one żyją?
adamuskus82 Opublikowano 16 Marca 2018 #15 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Hej u mnie w 180x55x55 pływa taka obsada: Cynotilapia hara gallireya reef Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano Metriaclima msobo magunga Labeotropheus trewavasae mc Protomelas taeniolatus Namalenje Jak narazie jest spokój ale z całego towarzystwa dorosłe są tylko hary.Protomelasy fajne rybcie, bardzo ciekawskie. Edytowane 16 Marca 2018 przez adamuskus82
marcin73m Opublikowano 16 Marca 2018 #16 Opublikowano 16 Marca 2018 25 minut temu, Grz3si3k91 napisał: Która tych ryb M. fainzilberi Maison Reef lub Protomelas taeniolatus Namalenje jest większa i która ma ładniejsze samice? Wielkościowo są podobne - samce dorastają mniej więcej do ok. 18 cm. Co do urody samic, to już raczej kwestia gustu. Mi bardziej podobają się samice protomelasa. 25 minut temu, Grz3si3k91 napisał: Tak samo zastanawiam się, która jest łagodniejsza i w jakich proporcjach one żyją? W teorii maison jest agresywny i terytorialny, a protek terytorializm przejawia głównie podczas tarła. Ale praktyka pokazuje różne scenariusze, wiele zależy od cech indywidualnych konkretnego samca. Generalnie obydwa gatunki do łagodnych jak baranki nie należą. Ja bym celował w układy 1+4/5.
Grz3si3k91 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor #17 Opublikowano 16 Marca 2018 Ok postanowione Zostanę przy: 1. Chindongo Saulosi 1+4 szt 2. Iodotropheus Sprengerae Makokola Red 1+4 szt 3. Pseudotropheus Acei Luwala 10-15 szt 4. M. fainzilberi Maison Reef 1+4 Dzięki za pomoc 2
Rekomendowane odpowiedzi