Skocz do zawartości

Jakie rośliny na start saulosków?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem kiedyś jakąś odmianę i nie nadążała rosnąć. Każdy nowy liść był na bierząco zjadany. Red, saulosi i acei uwielbiały ją, tak jak zresztą anubiasa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.02.2019 o 16:07, prezesik25 napisał:

Mały odkop tematu :)

Czy mikrozorium wytrzyma z pyszczakami saulosi? Ktoś już próbował takiego połączenia?

U mnie się trzyma. Czasem podpłyną obejrzeć i skubnać ale nie niszczą. Jeszcze... ;) Roślina i ryby od sierpnia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekaw jestem, ile u mnie wytrzyma nurzaniec olbrzymi... Kryptokoryna teraz jest rozsadzona w dwa miejsca, jutro ją wsadzę w doniczkę i postawię w tylnym lewym rogu za skałkami. Na dno doniczki dam płaskie kamyki otoczaki, potem ziemia ogrodowa + jakaś pałeczka nawozowa Biopon (stosowałem takie w poprzednim roślinniaku), a na wierzch piasek. Dziurki będą tylko w dnie doniczki. Ale wg mnie nurzaniec olbrzymi optycznie nie pasuje do akwarium, bo je optycznie pomniejsza.

Foto robione "kalkulatorem" zaraz po wsadzeniu roślin, więc jest sporo farfołów w wodzie.

20190423_205725.thumb.jpg.a533879dd159177dd91796ef7326a87c.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja już wielokrotnie podejmowałem próby trzymania roślin w akwarium z pyszczakami. Raz padały, ponieważ miały złe warunki glebowo-świetlne, drugi raz zostawały zjedzone lub o dziwo wykopywane lub ucinane przez mięsożerców (tak dla sportu i zabicia czasu). W tej chwili wystartowałem baniak z roślinami połączonymi z młodzieżą roślinożerną. Na razie jest spokój, ale nie liczę na sukces. Na pewno przy kopaczach nie ma sensu pakować roślin w sam piach. Jak się znajdzie wytrwały przekopywacz to rano można znaleźć całą roślinę przy tafli wody. Warto przymocować roślinę do jakiegoś większego kamienia lub osypać na około żwirem lub grysem. W tej chwili mam microsorium (przymocowany do kamienia), żabienice i nurzańca. Nie znam dokładnych odmian tych roślin.

Edytowane przez marcin1ja1