Skocz do zawartości

300l zbiornik o wymiarach 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. planuje zbiornik 300l jak w tytule. Narazie mam szafke i dwa kubelki a po szkło jae jutro. Pytanie dotyczy kubelków, a mianowicie jeden ikola 600max chce zrobic jako mechanika i tu sprawa chyba prosta bo same gabki i już a drugiego chce jako biologa eheim 600 classic i tu pytanie bo pewnie jakis prefiltr na zasys a pozniej jedna czy dwie gabki a potem jakie dac media? lawe wulkaniczna,ceramike,keramzyt czy bez roznicy?

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy sama gąbka na zasysie. Po co tłumić biologa jak będziesz miał mechanika. Co do mediów to proponowalbym ceramikę plus ewentualnie jakieś inne złoże, które będzie "pasować" Ci do baniaka. Nie wiem jak z tym filtrem ikola 600 max. Na internecie napisane jest, że ma przepływ 1400l/h co przy zapchaniu go gąbkami będzie oznaczać w rzeczywistości pewnie 600-800 a to może być za mało jak na cyrkulację. 

PS: Nie trafileś z działem 

Edytowane przez Wolfik
Opublikowano

Moim zdaniem słabo trafiłeś z tymi kubłami do Malawi 300l

Jeden za duży a drugi za mały.:(

Ikola600 to motorek 1400l/h a na pusto będzie ci sikał najwyżej 1000l/h a to d.. a nie mechanik do 300l.

Eheim 600 classic to motorek 1000l/h a na pusto sik 700l/h a do biologii wystarcza 300l/h więc z tego eheima będzie doskonały biolog jak dasz do niego tylko 1 litr dowolnej ceramiki najlepiej takiej najtańszej jak lawa wulkaniczna gradacji 2-3 cm  bo tyle zaleca Seachem na akwarium 300l . Dokładnie to podaje 0,5l Matrixa ( a to lawa) na 200l wody w baniaku.

Co do Ikoli 600 jako mechanik  w 300l to jest to za mało na cyrkulację wody - będą zalegały kupy.

Mleko się rozlało bo kubły piszesz że już masz więc tylko zasygnalizuję 3 opcje jakie widzę.

1/ najtańsza zostawić te kubły + jak zauważysz kupska na piasku dokupić falownik

2/ sprzedać jeden z kubłów a dokupić AqC2000 i do niego gęstą gąbkę z rowkami i to będzie mechanik

3/ sprzedać oba kubły a kupić Ikolę 1200 która będzie i mechanikiem i biologiem czyli 2in1

Opublikowano (edytowane)

eheim mi zostal po roslinnym 200l a ikole dokupilem z polecenia :) takze wolal bym nie sprzedawac zadnego.... chyba ze bym ta ikole zamienil na wieksza bo moze bedzie taka opcja bo dostalem ja we wtorek, ael do szafki mi ikola 1200 nie wejdzie wiec odpada

Edytowane przez sz.wyrwa
Opublikowano

Witaj Szymonie!

Cieszę się że w końcu zdecydowałeś się odwiedzić forum...

Mam nadzieję że zagościsz u nas na dłużej :D;) 

Teraz do sedna sprawy-

Osobiście spróbował bym z Ikolą 600 jako filtr mechaniczny a Eheima jako biologa + z opcja nr.1 Henryka ( @deccorativo) czyli dołożenia w późniejszym czasie falownika gdyby zalegały jakieś odchody ryb na podłożu...

Z tego co wiem to z opcji nr. 2,3 zrezygnujesz z wiadomych powodów jak widok sprzętu w akwarium(filtr wewnętrzny) oraz że Ikola 1200 nie zmieści się do twojej szafki...

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.