Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pisałem wcześniej że zmieniam akwarium na wieksze ale chyba niestety zostane przy swojej 450tce.Wystawiłem na aukcje moje Sciemnochromisy.

Moja docelowa obsada:

Saulosi 1/4 plus 10 młodych(docelowo 1/7).

2 samce(jednak) Maingano i właśnie chciałbym dokupić 12 sztuk do tego gatunku żeby mieć trzech lub dwóch samców alfa.

Czy dobrym pomysłem jest dokoptowanie Maisona Reef do tej planowanej obsady czy Saulosi zdoła mieć skrawek terytorium?

Posted

Znajdzie sobie coś dla siebie. Z dala od Maisona. Podkurczy trochę ogon, gdy Maison wpłynie na jego rewir i tyle. Chyba, że Maison zajmie cały ten zbiornik. W czasie tarła będzie na pewno uciążliwy, a co poza tym, to ciężko powiedzieć. Maingano na pewno da sobie radę, bo nie jest terytorialną rybą. Nawet dobrze im to zrobi, jak któryś będzie je krótko trzymał. 

• Dziękuję 1
Posted (edited)
23 minuty temu, przemo-h napisał:

Znajdzie sobie coś dla siebie. Z dala od Maisona. Podkurczy trochę ogon, gdy Maison wpłynie na jego rewir i tyle. Chyba, że Maison zajmie cały ten zbiornik. W czasie tarła będzie na pewno uciążliwy, a co poza tym, to ciężko powiedzieć. Maingano na pewno da sobie radę, bo nie jest terytorialną rybą. Nawet dobrze im to zrobi, jak któryś będzie je krótko trzymał. 

Pewnie będzie dużo zależało od charakteru Maisona.

Edited by milanista
Posted

Nie żałuj kamieni i zrób kilka zakamarków, do których dorosły Maison się nie zmieści, lub będzie mu zbyt ciasno. Większe Gruzowisko przyda się również ze względu na maingano. Nie jest terytorialistą, ale jest przywiązany do skał. To samotnik,  im więcej kamieni, tym lepiej dla samic. 

Z władnego doświadczenia widzę, że duże i silne ryby ignorują saulosy. Poza okresem tarła. Wtedy wszystko co się rusza w pobliżu to wróg. 

• Dziękuję 1