Skocz do zawartości

Parametry w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na fotkę mam parę propozycji.

1/ jak pisze Andrzej zdejmij te napowietrzanie z AqC bo hamuje przepływ o ok 50% a włącza hałaśliwe grzechotanie:( - jak ty to wytrzymujesz?;)

2/ załóż  za to zamiast tej całej rurki napowietrzacza tą łopatkę z kompletu i skieruj 2x silniejszy strumień tak by zaczęło poruszać taflą wody - teraz tego nie widzę tylko chyba film bakteryjny na powierzchni albo te bąbelki z napowietrzacza dają taki efekt na fotce.

Poruszanie taflą zastępuje tą grzechotkę w natlenianiu wody

3/ No i przestań bać się wsadzić łapę do baniaka i za pomocą kilku do wyboru narzędzi przetrzeć szyby z glonów.

Najlepszy jest ( moim zdaniem ):D taki skrobak magnetyczny za mała kasę.

20171107_080052.thumb.jpg.618dd120d312da72203b36759b3f429f.jpg

Przypomina mi wyglądem taki amerykański za dużą kasę i jest okazja w dniu 11.11. - kupić jeszcze taniej.

Możesz też użyć na szybko karty bankomatowej, i /lub  zwykłego czystego zmywaka do garów kuchennych ale wtedy na jakiś czas zrobisz tym zieloną wodę .  Takiego typu skrobak jak na fotce zbiera te glony w kępkach a ponieważ ryby nie boją się tego skrobaka to mnie zjadały wszystkie zielone krzaczki które on zgarniał tak łapczywie że nic woda się nie zmąciła .

4/ jak już masz mokrą rękę to zetrzyj palcami glony z roślin bo za chwile już ich nie będzie - a szkoda bo "roślinne malawi " jest fajne.

Wtedy zobaczymy co jest w środku w akwarium bo na razie niewiele widać.

Opublikowano

Mam taki skrobak tylko ze ta przednia szybe troszke się zle tym czysci czyszcilem watą tez super zbiera . A łapy wkładam często bo co 2 dzien rosliny mi lataja wiadomo dlaczego , niektore zostają bo się ukorzeniły szczegolnie te z.przodu mimo ze nie sa w podlozu tylko.tak miedzy skałami a te stylu.tam.gdzie belki nie ma nie maja.wgl korzeni mimo ze pod spodem te z tylu maja substrat 

Aha i te łopatke tez mam załozona i mam tez te koncowke w tym bio flow co daje wieksze cisnienie i tez buja woda 

Opublikowano
33 minuty temu, pitik1247 napisał:

To jak z tym jedzeniem dawac co 2 dzien zeby rybki tych glonow troche poskubały czy jak ? Aha i moze podmianke jakas zrobic czy co ? 

Podmianki się robi po zmierzeniu NO2 i NO3 i na podstawie tych wyników ustala harmonogram podmian czyli ile % i jak często. Masz dopiero co dojrzały baniaka jego biologiczna stabilizacja to miesiące przed tobą. Na razie mierz parametry, skrob szyby i klaruj wodę.

Jak złapiesz po parametrach wody rytm podmian to pomyślimy o  ułatwieniach - na razie pierwsze to zrób sobie ustrojstwo by przestać lać tą chemię do baniaka . Podmianę powinieneś zrobić przez ustrojstwo a nie znowu na chemicznych uzdatniaczach.

Karmienie to nie ten dział - podepnij się do tematu z podobną jak twoja obsada i tam pytaj.

Opublikowano

To teraz rozumiem te sinice na piasku i kamieniach  które posprzątałeś i ich wprost wybuch.

Jak się miało NO3 -1-5 ppm a PO4 - 2,4 ppm bo wynik JBLa trzeba mnożyć x3  to od początku siedziałeś w zakresie sinic a nie glonów.

Biologię masz wreszcie dojrzałą i bardzo dobrą :Dale jeszcze stale w fazie stabilizacji tak ok 1-2 miesiące od tego jak dojrzeje.

NO3 rośnie szybko i za 1-2 tygodnie wzrośnie do 20ppm a to sygnał by zrobić podmiankę i już pisałem przez co .

Jak wlejesz uzdatniacz chemiczny zamiast zbudować ustrojstwo to ci pochowa prawdziwe wyniki i nici z podpowiedzi.

Godzinę temu, pitik1247 napisał:

Co robić żeby zbic to sio2 i Po4

Możesz nic nie robić i nie zbijać bo one nie szkodzą rybom.

Natomiast jak przeczytasz książeczkę JBLa dla tych testów to wynika że trzeba usuwać oba  bo pierwsze - to okrzemki a drugie sinice albo glony.

Cały czas wyprzedzam twoje poczynania.

Trzeba podjąć decyzje czy wchodzisz w co tygodniowe podmiany wody by stale utrzymywać w baniaku NO3 w zakresie 10-20ppm  czy myślisz o usuwaniu tego z jednoczesnym klarowaniem wody i podmiany raz na miesiąc 10-20% tylko dla odświeżania wody. Zależy to od ilości czasu jaki ktoś może poświęcić na obsługę akwarium.

Trzeba też dojść skąd masz tak ogromny poziom PO4  i  podjąć działania by to usuwać.

Masz tam rośliny  chyba anubiasy więc raczej bym optował za użyciem "atramentu" a nie pochłaniaczy fosforanów i siarczanów typu Microbe Lift Phos-Out4  granulki  ale to twoja decyzja co jest dostępne w Wiedniu.

Opublikowano

Ok to zrobmy tak ze dzis zamowie ustrojstwo i bedziemy podmieniac co miesiac . Rislina to anubias i o co chodzi z tym atramentem ? Aha i jak sprawdzuc z kad tak wysokie to po4 może zbadac kranowe ? 

Opublikowano
Godzinę temu, pitik1247 napisał:

Ok to zrobmy tak ze dzis zamowie ustrojstwo i bedziemy podmieniac co miesiac .

Zle mnie zrozumiałeś - zakup części do zbudowania ustrojstwa nie gwarantuje możłiwości podmian raz w miesiącu.Ustrojstwo gwarantuje że nie wlejesz do baniaka wody z chlorem, metalami ciężkimi i całym syfem jaki jest w kranie.

Podmiany raz na miesiąc  pozwala robić Purolite A520E - proszę samemu odszukać temat  Agnieszki @suricade

1 godzinę temu, pitik1247 napisał:

Rislina to anubias i o co chodzi z tym atramentem ?

a wpisz w wyszukiwarę słowo atrament i czytaj

1 godzinę temu, pitik1247 napisał:

Aha i jak sprawdzuc z kad tak wysokie to po4 może zbadac kranowe ? 

Oczywiście zaczynasz od pomiaru JBL PO4  x3 w kranie choć wątpię by coś tam było tego w kranówie.

Zazwyczaj fosforanów nagrabiamy sami w baniaku:.

-zgniłą i nie usuniętą na czas  roślinnością , glonami resztkami karmy

-zagubioną rybką która magicznie znikła a po roku znajdziemy tylko szkielet pod kupą kamieni

-mrożonkami żle podawanymi i w nadmiarze

-żywym pokarmem z torebek od zoologa

-karmą słabej klasy  muląca wodę  i  przekarmianiem ryb

-zbyt   dużą obsadą

sam sobie znajdz co ci podpada.:D pod twój baniak.

Anubiasy mają korzenie w piasku czy w wodzie przywalone kamieniami?