Skocz do zawartości

Parametry w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty nic nie dokupuj ... :D , słuchaj chłopaków, ogranicz świecenie, podobno przykrycie, całkowite zaciemnienie przynosi efekty ;) .  Ja przy 200cm w dzień 40W power ledem świecę, czasem włączę dodatkowe 40.

Opublikowano
30 minut temu, Deadi napisał:

Czyli coś koło 210L?

350 l 

29 minut temu, bartleo napisał:

Ty nic nie dokupuj ... :D , słuchaj chłopaków, ogranicz świecenie, podobno przykrycie, całkowite zaciemnienie przynosi efekty ;) .  Ja przy 200cm w dzień 40W power ledem świecę, czasem włączę dodatkowe 40.

Moge calkowicie wylaczyc na 5 dni bedzie tylko switlo dzienne 

Opublikowano

Jeśli już to całkowite zaciemnienie czyli nakrycie np kocem na 7dn. Pomyśl nad światłem by mieć kilka źródeł o różnej mocy. Dla świetlówek maksymalna moc to 70-90W i świecenie 6-8h, reszta dnia świecenie na 30-40W. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pitik1247 napisał:

Ja chcialem.jeszcze 1 belke dokupic bo z tylu mam miejsce w pokrywie i doszlo by jeszcze 48 w 

Sebastian.....sam rozwalasz równowagę w swoim zbiorniku w którym tak naprawdę jej nie ma. Akwa zalałeś  1 miesiąc temu i dwa dni a świecisz 16 godzin dziennie używając do tego 90W..to jest prawie 0.3W/l  a jeszcze planujesz 40W. Ogranicz to świecenie do kilku godzin. Owszem..to nie jest holender..ale zwiększaj czas świecenia o godzinę co tydzień zaczynając od 6 dziennie do 10 dziennie. Ta moc światła nie ma może do końca znaczenia ale Twoje akwa tak naprawdę jest  nieustabilizowane..Wyczyść ręcznie te glony ( tak naprawdę są to bakterie). Odessij je wężem i zaciemnij na kilka dni a obędzie się bez chemii . Dla pewności powinieneś zbadać jeszcze PO4 bo ważny jest stosunek PO4 do NO3. Ale najpierw zrób to co Ci koledzy wcześniej napisali . A tak na marginesie zastanów się czy potrzebujesz te dodatkowe 40 W ?

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

Sebastian.....sam rozwalasz równowagę w swoim zbiorniku w którym tak naprawdę jej nie ma. Akwa zalałeś  1 miesiąc temu i dwa dni a świecisz 16 godzin dziennie używając do tego 90W..to jest prawie 4W/l  a jeszcze planujesz 40W. Ogranicz to świecenie do kilku godzin. Owszem..to nie jest holender..ale zwiększaj czas świecenia o godzinę co tydzień zaczynając od 6 dziennie do 10 dziennie. Ta moc światła nie ma może do końca znaczenia ale Twoje akwa tak naprawdę jest  nieustabilizowane..Wyczyść ręcznie te glony ( tak naprawdę są to bakterie). Odessij je wężem i zaciemnij na kilka dni a obędzie się bez chemii . Dla pewności powinieneś zbadać jeszcze PO4 bo ważny jest stosunek PO4 do NO3. Ale najpierw zrób to co Ci koledzy wcześniej napisali . A tak na marginesie zastanów się czy potrzebujesz te dodatkowe 40 W ?

Chyba 0,4W ? a konkretnie 0,3W ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Zmniejszylem do 5 godzin . Po4 zmierzone jest wynik podany i bedzie się tak swiecilo przez 5 dni bo wyjechalem do Polski i mnie nie będzie

Aha i swiecic w dzien czy na wieczór czy jak ? 

Opublikowano
1 minutę temu, pitik1247 napisał:

Po4 zmierzone jest wynik podany i bedzie się tak swiecilo przez 5 dni bo wyjechalem do

...możesz nie włączać światła przez te 5 dni. Jak nie pomoże to nie zaszkodzi. Usuwaj mechanicznie te zielone i będzie OK.

Opublikowano
9 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...możesz nie włączać światła przez te 5 dni. Jak nie pomoże to nie zaszkodzi. Usuwaj mechanicznie te zielone i będzie OK.

Za pozno bedzie 5 godzin dziennie . Jestem już w drodze ?

A z tym swieceniem to od rana czy na wieczor czy nie ma to znaczenia ?