Skocz do zawartości

Kiedy całkowite czyszczenie akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przecież my ludzie wyjeżdżamy na wakacje , przeprowadzamy remont mieszkania lub całkowicie się przeprowadzamy.

jak ludzie potrzebują przenosić swoje zachowania socjalne/społeczne na zwierzęta... najczęściej dzieje się to z psami... a już z yorkami to jakaś plaga...

ostatnio wyszedłem na spacer ze swoim beaglem i spotkaliśmy yorka z "pańcią" (wrrr co za słowo!!) i ona:

"o jezu, pańcia weźmie Cię na ręce, bo on (mój pies) cię tam będzie obwąchiwał..." - no jakaś masakra - psy tak robią, bo to są ich zachowania socjalne...

i btw... robiłem niedawno imprezę i się zastanawiałem czy nie wlać pyśkom pół litra... wygladały na takie znudzone właśnie :mrgreen:

uważam, że kapitalny remont robisz "dla własnego widzimisię", bo pozostałe argumenty wydają mi się śmieszne (bez obrazy) :lol:

Opublikowano

i btw... robiłem niedawno imprezę i się zastanawiałem czy nie wlać pyśkom pół litra... wygladały na takie znudzone właśnie :mrgreen:

vodka method ?? W morszczakach sie stosuje, oczywiscie nie w takich ilosciach ;] ;] Nie wiem tylko czy ktos w slodkowodnym probowal... ;]

Opublikowano

niestety tak :/

setka wódki w 60 l zrobił spustoszenie :/

nie zdążyłem zareagować i koleś wlał w czasie imprezy.

Opublikowano

Gdzieś w necie czytałem o takim eksperymencie w słodkowodnych akwariach. Ilości były śladowe, ale przez pewien czas zwiększały wydajność filtracji. Przez pewien czas, mniej więcej do momentu, aż wszystko się destabilizowało i następowała katastrofa :wink: .

Opublikowano
niestety tak :/

setka wódki w 60 l zrobił spustoszenie :/

nie zdążyłem zareagować i koleś wlał w czasie imprezy.

nie no ja oczywiście żartuję,

a tego Twojego kolesia to bym wyrzucił przez okno... albo wlał w niego butelkę domestosa :evil:

Opublikowano

Mars twoje argumenty mnie przekonują. Spróbuję się powstrzymać od restartu akwa, choć jeszcze do niedawna przy starym zbiorniku (200 l), takie zmiany były u mnie normalką . Conajmniej raz do roku przed zlotem rodzinnym (święta) zmieniałem wodę i wystrój akwa , co zawsze wprawiało rodzinkę w zachwyt. Powiem szczerze , ze pysie też były zadowolone. Nawet po tak krótkim okresie jak 1 rok brudu w żwirze miałem masa. Teraz dopiero gdy zmieniłem go na drobny piasek kwarcowy (bialutki) , widzę jego plusy. Oczywiście kupki ryb widać świetnie, ale nie wnika on do spodu i jest łatwy do zebrania co tydzień. Myślę , że przy aktualnym wystroju i warunkach nie będzie potrzeby tak częstych zmian. Choć napewno będzie mnie kusiło bo to fantastyczne coś zmienić w wystroju.

A co do mojej propozycji. Czemu to nikt nie pochwali się długością utrzymywania swojego baniaczka bez ostrych zmian. Zapraszam i gorąco namawiam, może znajdziemy jakiegoś długodystansowca któremu damy medal. :lol::lol::lol: lub zgłosimy do "ginesa". :lol::lol::lol:

Zacznę od siebie - mój nowy zbiornik stoi 114 dni (dopiero i już).

Opublikowano

Ja niestety zaburzyłem spokój w akwa konieczną przeprowadzką, przecież nie zostawię moich ryb :wink: zanim przeprowadziłem akwa, stało prawie dwa lata. Teraz stoi miesiąc, bo wkładałem tło cr, zanim je włożyłem, stało 15 miesięcy. I wcale mnie korciło do robienia zmian. :wink:

Opublikowano

Bez przestawienia nawet najmniejszego kamienia obecne akwa stoi 17 miesięcy. Przy wcześniejszych akwariach był to dla mnie wystarczający czas, żeby przerzucać się na większe akwaria :wink: . Nawet jeśli robiłem przemeblowanie, to nigdy nie wymieniałem wody. Wszystko ograniczało się do większej podmiany.

Nie kusi mnie, żeby robić jakieś rewolucje. Jedyne zmiany to z konieczności przy przenosinach akwarium, jednak i to odwlekam jak najdalej się da :wink: .

Opublikowano
vodka method ?? W morszczakach sie stosuje, oczywiscie nie w takich ilosciach ;] ;] Nie wiem tylko czy ktos w slodkowodnym probowal... ;]

JA …. To już chyba tak z trzy lata temu było – bo strasznie mnie zainteresowała ta metoda z solniczek zwłaszcza że super poprawiała denitryfikacje a z NO3 walczyłem i deni miałem i jak poczytałem inne arty chocby o tym jak bimbrownia do nawożenia CO2 poprawia wydajność deni poprzez uwalniany do wody alkohol to spróbowałem z bolsem ……….

Gdzieś w necie czytałem o takim eksperymencie w słodkowodnych akwariach. Ilości były śladowe, ale przez pewien czas zwiększały wydajność filtracji. Przez pewien czas, mniej więcej do momentu, aż wszystko się destabilizowało i następowała katastrofa :wink: .

Mati to ja pisałem i nie gdzieś tylko jeszcze na starym forum chyba …. I nie jest to wcale zła metoda tylko… w obliczeniach się p……. … zresztą potem próbowałem z glukozą 5% to jest bezpieczniejsze ale że przeprowadzałem akwa testowe to eksperymentu nie skończyłem.