Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przyszlo kubelko! :D Oprocz standardowych gabek sprzedawca dorzucil jeszcze: 40 BIO balls, 120 ceramic rings. Wrzucac wszystko od razu? 

Edytowane przez hilux
Opublikowano (edytowane)

Daj tylko tą ceramikę+gąbki z zestawu i to wszystko...

Oczywiście przepłucz ją przez wsadzeniem do kosza...

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)

Tak z ciekawości, czemu kulek nie dawać? Ludzie na YT je wrzucają jak producent zaleca. 

EDIT: Kubełko już mieli. :D 

- Dobrze dobrałem wysokość wlotu? W manualu stoi, żeby było min. 7.5 cm od dna ale dopiero po przycięciu skumałem, że może nie chodzić o dno akwa tylko o piasek. :huh: W każdym razie w takim ustawieniu go nie zasysa. 

- Czy deszczownia jest konieczna? Przez ułożenie rur i belki środkowej mogę mieć albo jakieś półtorej-dwie rurki deszczowni albo wszystkie cztery rurki pod powierzchnią. Ta druga opcja mi się bardziej podoba bo jest stabilniejsza (belka trzyma rurki w poziomie) ale to nie mi ma się podobać tylko rybom. Falownik jest następny  na liście zakupów. 

- Mimo zapowiedzi moje kubełko jest dośc głośne, przydałoby się dodatkowo wygłuszyć szafkę. Z instrukcji wnioskuję, że ono jest chłodzone wodą, więc to nie będzie problem? 

- Patrzę na rurę wlotową, nie widzę żadnych bąbli dostających się do środka a mimo to co kilkanaście-kilkadziesiąt minut filtr kaszle a potem pierdzi powietrzem na wylocie. Wszystkie złączki są suche, to jakieś resztki powietrza na gąbkach? EDIT: przerwy między filtropierdzeniem są coraz dłuższe. 

EDIT EDITA:

- Przeca prefiltr mie jeszcze potrzebny. http://www.ebay.ie/itm/EHEIM-4004320-PREFILTER-FOR-EHEIM-EXTERNAL-FILTERS-/171908737672?hash=item28068f2a88:m:mp_Csr--ZnuVhFSW_S_VWWA Ten da radę i będzie kompatybilny? Jeśli nie to nakierujcie kochani na coś co na ebayu jest i da radę, obcykałem już 5 zoologów koło domu/pracy, żaden nie ogarnia za bardzo. 

IMG_0022.jpg

Edytowane przez hilux
Opublikowano

-Biobale uznawane s za słabe media filtracyjne w filtracji biologicznej, jako mechaniczne też raczej się nie sprawdzają. Każde dodatkowe wkłady zmniejszają przepływ , Więc wkładanie ich o filtra mija się z celem.

-To samo dotyczy deszczownicy, jest zbędna , zmniejsz przepływ.

- Filtr się odpowietrza z czasem będzie mniej głośny. Odpowietrzanie przyspieszysz przechylając działający kubełek na różne strony.

- Jeżeli prefiltr ma taką średnice jak rury filtra to pasuje,

-Jak dołożysz prefiltr to ustawisz zasys na teraz jest ok, z prefiltrem odległość od piasku może się zmnienić.

Opublikowano
9 godzin temu, hilux napisał:

- Mimo zapowiedzi moje kubełko jest dośc głośne, przydałoby się dodatkowo wygłuszyć szafkę. Z instrukcji wnioskuję, że ono jest chłodzone wodą, więc to nie będzie problem? 

I tak też zostanie.:confused: Jakie ja cudy z tym modelem kubelka wyprawialem i nic - był głośny i taki też pozostał. Na szczęście udało mi się go oddać sprzedawcy i odzyskać pieniądze.  Przyzwyczaisz się.:P 

Generalnie może po upływie czasu lekko się uciszy ale ja już w dawanie czasu takim sprzetom nie wierzę. Ma chodzić cicho od razu a nie po miesiącu. Prędzej osiwiejesz niż się doczekasz. A może już nigdy się nie uciszy i co wtedy?

Mam nadzieję, ze Tobie się uda. Trzymam kciuki.:)

Opublikowano (edytowane)

Wywalenie deszczownicy podziałalo świetnie, od razu się zaczęła bardziej woda mieszać.

Problem z hałasem kubełka jest taki, że tak naprawdę nie wiem czy on jest głośny czy nie bo nie mam porównania. :D Wot, szumi sobie. Pewnie po paru dniach zrobi się z tego biały szum, jeśli nie to będę kombinować. 

Aha, w ramach wywalania deszczownicy dołożyłem skimmer i też działa. A jutro pierwsze testy NO2 i NO3! Stary chłop, nawet ryb jeszcze nie ma a jara się jak dziecko. :lol:

Edytowane przez hilux
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.10.2017 o 22:09, hilux napisał:

..to jest super prefiltr! Używam dokładnie takiego samego z tym ,ze zamiast oryginalnych gąbek daję watę JBL, którą wkładam bardzo gęsto w te moduły. Taką watę :https://www.google.pl/search?q=wata+jbl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjp6dO09-bWAhVMuBoKHffNBMIQ_AUICigB&biw=1296&bih=679#imgrc=7iJPBnIe_scs_M:

..ta rurka wlotowa ma dwie średnice.  Od połowy masz mniejszą w środku .

Edytowane przez AndrzejWalb