Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstępne wymiary całości:

Wysokość 160 cm + blat górny

Głębokość 56 cm + grubość stelaża x2 

Szerokość 151cm + grubość stelaża x2

Myślę czy odległość od dolnego akwarium do blatu górnego akwarium (30 cm + grubość blatu) wystarczy mi żebym mógł komfortowo dbać o dolne akwarium?

Jako, że nie znam się na metalowym stelażu proszę o podpowiedzi o to jaka grubość ma mieć rama? Dodatkowo jaki materiał zastosować?

Opublikowano
Dnia 9/23/2017 o 15:25, Turin napisał:

3. Stelaż drewniany czy metalowy?

Stąd to wziąłem.

Ja bym brał Stalowy bo łatwiej - dajesz do zespawania za stówę i gotowe. Wytrzymałości nie policzę, mi liczył @troad, ale musiałbyś sporządzić porządny projekt.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, na tą chwilę wygląda to tak: 

59fa26dc4cb58_dwaakwariamoje1_11_2017.png.589bf6add0ec5834984ac4cacbd85aa6.png

Stelaż stalowy z profili 4x4; 204x60x88h

Górne akwarium to: 200x55x50h szkło 1cm lub 1.2cm + wzmocnienia

Dolne akwarium to moje obecne 150x50x57 aquaela

Na razie zostawię temat sumpa w spokoju. Nie będzie go.

Co sądzicie o obecnym projekcie?

Opublikowano
13 godzin temu, Turin napisał:

Stelaż stalowy z profili 4x4; 204x60x88h

Górne akwarium to: 200x55x50h szkło 1cm lub 1.2cm + wzmocnienia

Dolne akwarium to moje obecne 150x50x57 aquaela

Na razie zostawię temat sumpa w spokoju. Nie będzie go.

Co sądzicie o obecnym projekcie?

Mnie się to wszystko nie podoba.:P

Górne akwarium jest za płytkie  a całość za wysoko chyba że ty masz 2 metry wzrostu albo drabinkę  do obsługi tego górnego baniaka..

Nie wiem jakie wreszcie będą filtracje ale podpowiem ci taką szaloną ale kompletną koncepcję - przyznam że jeszcze takiej nie spotkałem ale na pewno realna.

Górne 3 belki stelaża z profilu 60x40x4  i ten wymiar  60 w pionie więc minimalne ugięcie wyjdzie

Napisz do Adama @troad  jak wszystko przymyślisz o obliczenie ugięcia 3 belek 60x40x4 podpartych na końcach  wymiaru 200cm i cięzar  1 tona  reszta belek może być nawet 40x40 x 2-3mm - ale tylko tak sądzę.

Dolny baniak na wyjeżdzanym tylko na 20-30cm na ruchomym stoliku do obsługi i  górny blat stelaża tuż nad niższym baniakiem . stolik dolny na 6 łożyskach kulkowych w rynnach wspawanych w dolnej ramie .

Trochę skomplikowany stelaż ale każdy spawacz sobie poradzi.

Też mając wzrost 170 cm a od pachy do podłogi 130cm kombinuję jak  dać na jednym stojaku dwa baniaki po 2metry i z obsługą bez drabiny .

Wychodzi coś takiego jak na szkicu -  patrząc z boku stelaż to trapez z wysuniętą na dole przednią ścianą by wysunięte akwarium nie przeważyło całości.

20171102_103245.thumb.jpg.fba191192e5f9ef61461ce8b5cc8cff1.jpg.

Opublikowano

@deccorativohmm twój projekt wydaje się ciekawy, lecz trochę ryzykowne jest stawianie 200x60x60 bez środkowej podpory. 

Pomysł z wysuwanym akwarium na dole warty jest zagłębienia tematu.

Jak będziesz ruszał z budową takiej konstrukcji to koniecznie daj znać.

Off top: nie chce zaczynać nowego tematu; czy ktoś na forum używa dwóch filtrów aquaela turbo 2000 w jednym akwarium, bez dodatkowego filtra zewnętrznego?

Opublikowano
12 godzin temu, Turin napisał:

@deccorativohmm twój projekt wydaje się ciekawy, lecz trochę ryzykowne jest stawianie 200x60x60 bez środkowej podpory. 

Trochę nie rozumiem twojej obawy- bo wszak to ty zaproponowałeś taki stelaż na dwa baniaki bez podparcia w środku górnych belek  a tylko podpartych z tyłu i to na profilach  40x40 na co ci fachury od razu poddali w wątpliwość wróżąc ugięcie przedniej belki.

Ja zaproponowałem co prawda ten sam układ ale na górnym pokładzie 3 belki 60x30 a może 40 ale na sztorc co wielokrotne mniej się ugnie - o ile ?

- to pytaj Adama @troad bo on to umie wyliczyć .

Albo czekaj co mnie wyjdzie ale to nie tak hop-siup nawet jeszcze baniaki nie zamówione.;)

11 godzin temu, Turin napisał:

Off top: nie chce zaczynać nowego tematu; czy ktoś na forum używa dwóch filtrów aquaela turbo 2000 w jednym akwarium, bez dodatkowego filtra zewnętrznego?

Po doświadczeniach z 2x Hydor Pico 1200 7W już wiem że hałas rośnie 2x a Hydorki to prawie bezgłośne maleństwa ale 2 szt wyrażnie słychać, więc nawet jak ktoś ma dwa AqC2000 to bym odradzał a już wydatek zupełnie i bym powiedział - nie idz  tą drogą Ludwiku D. z psem Sabą bo będzie buczenie x 2.

Siedzimy w dziale DIY więc pewno to nie będzie OT i chyba nas nie pogonią ale ponieważ koncepcja stelaża pod dwa baniaki jednocześnie postępuje  i można to realizować na raty to na pewno w swoich nie zastosuję jako filtracji ani kubłów ani żadnego kaseciaka  ani żadnej innej znanej filtracji. Wrócę do korzeni filtracji czyli do IX wieku:D

A co byś powiedział na zupełnie nowe podejście do filtracji biologiczno- mechaniczno-piaskowej  taki powiedzmy że falownikowiec.

Zaznaczam że nic nowego nie wymyśliłem a filtr hamburski jest znany zanim ja się urodziłem więc każdy z was na pewno zna zasadę, a jak nie zna niech poczyta.

Kupujesz jeden falownik Sobo WP-400M  10000l/h za 90 zl albo dla mniejszych baniaków jak 2m taki WP-300M 7500l/h jak tu ja mam i mocujesz go na przyssawkę do szyby bocznej wewnątrz baniaka -  jak ja to czynię.:D

20171105_122856.thumb.jpg.87550f5beb97635e9ad3ac3cdf6ee3a7.jpg

A potem z kupionej czarnej kostki gąbki ppi30  15x20x20cm wypalasz lutownicą okrągły otwór fi 55mm na ten żebrowany wylot wody i dalej z przeciwnej strony wypalasz tak wiele  by cały falownik schował się z luzem w gąbce a gąbka przyciśnięta była do szyby.

Ten Sobo jest bezgłośny i zasysa wodę nie tylko z boku ale i także z tyłu jako jeden z nielicznych falowników - przez to tyle przewala wody przy tak małej mocy.:D

No nie da się już pobić takiej filtracji opartej na filtrze hamburskim ani ceną, ani wydajnością ani cichością ani  ekonomią :D

Warunki są dwa:

- trzeba wiedzieć co to jest filtr hamburski jak działa i co on robi szczególnie z biologią w gąbce bo mechanike każdy rozumie.

-  przełamać stereotyp ale i w sobie przeświadczenie że w akwarium musi być ceramika - no nie musi być na pewno i udowadnia to każdy sklep zoologiczny z rybkami , ale wiem to trudne do przełamania patrząc w koło na rady doświadczonych nawet akwarystów a już sklepikarzy to w 100% .

To drugie zostało na tym forum wielokrotnie praktycznie udowodnione.

Dokładnie na takich filterkach i tej zasadzie chodzi każde akwarium w każdym zoologu a nawet często jest bez piasku, a ten Pan w żywe oczy każe tobie kupić filtr za 1000 zł i do tego 16 litrów najdroższego gruzu na świece oraz 75 kg czyli 3 worki piasku i to takiego specjal super akwa bajer bo te ze składu czy marketu to nie są nic warte. haha :lol:

Mam kilka takich róznych róznistych falowników  w szpargałach np falownik Resun Waver 4000l/h 6W to zrobię to w swoim kotniku 54l bo nie mam żadnego akwarium - koniec świata ludzie ratujcie.:lol: został mi jeden 60 km od domu ten w firmie.

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

na sztorc co wielokrotne mniej się ugnie - o ile ?

Oczywiście że na sztorc ugnie się dużo mniej. Powiększanie szerokości zwiększa sztywność zginania wprost proporcjonalnie (liniowo), a w przypadku wysokości profilu zależności jest do potęgi 4. Nie dziwne więc że wszelkie legary to głównie dwuteowniki ;) 

4 godziny temu, deccorativo napisał:

Ten Sobo jest bezgłośny i zasysa wodę nie tylko z boku ale i także z tyłu jako jeden z nielicznych falowników - przez to tyle przewala wody przy tak małej mocy.:D

Do tego OT pozwolę sobie coś dodać. Nie wiem ile osób zrobiło już filtrację (kaseciak) na cyrkulatorze (Twojego pomysłu Henryku) i jakie są ich doświadczenia, ale trzeba uważać na jedną rzecz, a mianowicie zapewnić możliwość swobodnego dopływu dużego strumienia wody do otworów na obwodzie cyrkulatora. Piszę bo miałem z tym problem. Pomimo ogromnych otworów wlotowych u dołu kasety, przepływ przez gąbkę nie zapewniał wystarczająco dużego strumienia i cyrkulator zaczynał częściowo ten niedobór rekompensować sobie, pobierając wodę z przodu (nie było to tak, jak w przypadku tradycyjnych pomp gdzie poziom wody spada i zaczyna zaciągać powietrze). Objawiało się to tym że wpadał on w taki jakby "flutter". Zaczynał drżeć,  bardziej hałasował i w niewielkim stopniu ciągnął wodę "z tyłu". Musiałem zrobić całkiem spory otwór w komorze pompy żeby zaciągał sobie dodatkowo "lewą" wodą. W przypadku tego Hamburga też to może wystąpić jeśli cyrkulator będzie w tej gąbce siedział, a gąbka będzie zbyt gęsta. To że ten Sobo zaciąga również wodę z tyłu to na pewno na plus, ale ciekawe jak się zachowa jeśli przytłumi mu się zbytnio przepływ przez otwory na obwodzie.

• Lubię to 1