Skocz do zawartości

Dojrzewanie akwarium + walka z sinicami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczekałem tydzień, zobaczyć co z tego wyrośnie. I oto co mam:

img3198jn5.jpg

W wielu miejscach na piaskowcach wytworzył się taki ciemno-brunatny dywanik. Niw wyglada to za ładnie. Czy to są sinice, czy może inne ustrojstwo? Jeśli sinice to najpierw zaciemnię na tydzień, a w tym czasie odpalę hydroponikę. Jako, że rozwój sinic, z tego co czytałem, wynika także z wysokiego stężenia azotanów i fosforu to mam pytanie do ludzi, którzy mają hydroponikę. Czy fosfor ten filtr też wyciąga z wody , czy tylko azotany? I czy komuś udało się mieć ładne zieleńce przy hydroponice?

Opublikowano

mi hydroponika tygodniowo szybciej wchłaniała N niż P i w ujęciu tygodniowym ten stosunek przesuwał się w lewo w tabeli... także przed podmianą zawsze miałem już namnożone...

odkąd zlikwidowałem hydro, powiększyłem złoże bio, poprawiłem zraszanie, zaszczepiłem więcej bakterii, to sinice pojawiły się tylko raz chciałem zastosować erytromecynę, ale zamiast tego zaciemniłem na dw dni, zebrał i podmiana i cisza - zobaczymy jak teraz, ale będę robił częste podmiany i leczę ze jednak bez erytro się obejdzie...

ale tamta tabela jest zaskakująco mi bliska jakby tak na to spojrzeć :roll:

Opublikowano

W takim razie jutro kupuję test na PO4 i zobaczę co wyjdzie. Aż się boję wyniku. I pytanko na przyszłość. Czy obniżaliście fosforany wkładami do filtrów np. JBL-a lub Sery. Warto coś takiego stosować?

Opublikowano

Sprawdziłem dziś wodę i tak:

NO3 < 10 (Sera, Zoolek)

PO4 < 0,25 (JBL)

W kranie NO3 < 10. Zresztą zgodnie z tabelą naszych wodociągów, że ilość średnia azotanów 6,6, maksymalna: 8,1. Może jeszcze mam za mało azotanów bo akwarium jeszcze młode? Może nie powinienem tyle wody podmieniać na starcie (3X3L codziennie, automatycznie)? Akwa 375l.

Zgodnie z tabelką PO4/NO3 jest ok. A może to nie są sinice tylko jakieś brzydkie glony? Szlamu to one nie tworzą. Żeby oderwać to trochę trzeba się naskrobać - nie odchodzą płatami. Z daleka wygląda jak puch. Sam nie wiem. Chyba tylko czekać pozostaje.